۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۳۹

به بهانه هفته زمین پاک/

بوی تعفن میزبان طبیعتگردان/ برغان زباله دان مرغداریها و کارخانجات!

بوی تعفن میزبان طبیعتگردان/ برغان زباله دان مرغداریها و کارخانجات!

کرج - خبرگزاری مهر: یک روز خوب، طبیعتی زیبا، محیطی آرام و دوستانی صمیمی همه آن چیزی است که برای یک روز طبیعتگردی کفایت می کند اما وقتی در آغوش بکر طبیعت بوی تعفن میزبان باشد، باید خاطره این روز را از ذهن پاک کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دهستان برغان از بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ یکی از خوش آب و هواترین روستاهای منطقه مرکزی کشور است که به مدد نزدیکی به دو کلانشهر کرج و تهران در فصول بهار و تابستان پذیرای گردشگران بسیاری است و البته این منطقه در سالهای اخیر به عنوان منطقه نمونه گردشگری نیز انتخاب شده است

بهار فصل شکوفه دادن باغات برغان و عطر آلوی برغان و صفای ساکنان آن است. رفتن به برغان اگر اهل دل باشی تو را به دوره مادها می برد چرا که اولین ساکنان برغان آنان بوده اند. از کرج تا برغان 10 کیلومتر راه است. راهی که در روزهای شلوغ پرترافیک می شود و دستیابی به روستا را سخت تر می کند.

گوشه ناچیزی از زیبایی برغان

اما آنچه باعث می شود سختی رسیدن به این روستای مصفا را به جان بخری طبیعت بکر آن است و البته این روزها تصور طبیعت بکر آن.

در جاده دسترسی به برغان، مرغداریها و کارخانه های تولیدی بسیاری فعالند که باعث شده اند در این مسیرها، سکنه اصلی همان کارخانجات باشند و بس. اما اینکه به لطف این کارخانه ها طبیعت بکر برغان تبدیل به زباله دانی شود موضوعی است که قابل پیگیری است.

از حدود دو هفته قبل در طول مسیر دسترسی به برغان آنچنان بوی تعفنی احساس می شود که باز کردن پنجره ماشینها غیرممکن است از سویی رفتن به سمت این محل انباشت زباله کارخانه ها نیز تهوع آور و بیماری زاست.

خبرنگار مهر پس از اطلاع از موضوع برای مشاهده این وضعیت در روز زمین پاک یعنی دوم اردیبهشت ماه به منطقه رفت اما به دلیل گسترش آلودگی و نیز تعفن بیش از اندازه امکان نزدیک شدن به زباله ها را نیافت.

جشن بزرگ سگهای و گربه های ولگرد و پشه ها

علاوه بر حضور گسترده سگهای ولگرد، پشه و انواع جانوران موذی نیز در منطقه بیداد می کنند و در واقع با اشتباهات عده ای بی مبالات جشنی با شکوه برای سگها و گربه ها و پشه ها برگزار شده است.

بر اساس مشاهدات صورت گرفته، زباله های این مسیر مربوط به جگر و سنگدان در بسته بندیهای بازار پسند است که معلوم نیست به چه علتی در این حجم انبوه در منطقه رها شده اند.

زائدات جگر بسته بندی شده در جاده برغان

البته با اندکی فاصله نیز انبوه شیشه های آبلیموی متعفن  و رب کپک زده در دشت پراکنده است که امکان نزدیک شدن به آن منطقه میسر نیست که آنها هم از تولیدات تاریخ مصرف گذشته کارخانه های اطراف همین جاده است.

یکی از ساکنان منطقه چندار که با دوچرخه از محل در حال عبور بود به خبرنگار مهر گفت: اینها تولیداتی که مهلت مصرف آنها به اتمام رسیده و متولیان کارخانه های تولید کننده چون محل خاصی برای نگهداری آنها ندارند، این زائدات را در دشت رها کرده اند.

وی اظهار داشت: تصور کنید گردشگرانی که به منطقه می آیند با چه صحنه ای روبرو می شوند و معلوم نیست این وضع تا کی ادامه دارد.

یک باغدار ساکن کردان نیز به خبرنگار مهر گفت: اینها کشفیات مواد فاسد غدایی توسط مسئولان شهری است که آنها را در دشت برغان و در ورودی این منطقه مصفا رها کرده اند.

وی یادآور شد: شمار زیادی کارخانه در منطقه جاده برغان از آتشگاه تا کردان و چندار و خود برغان وجود دارد که زائدات تولیدات آنها همواره برای منطقه مشکل ساز است.

از فاضلاب کشتارگاههای مرغ هم خبر بزنید

رسول ینگی زاده افزود: آنچه شما دیده اید تنها بخشی از مشکل است که چون در مسیر جاده بوده دیده شده، کافی است سری به کارخانه های مسیر بزنید و از جلوی آنها عبور کنید و ببیند فاضلاب کشتارگاههای مرغ چگونه دفع می شود.

وی خاطرنشان کرد: الان باید پرسید تولیدات یک کارخانه که نام گوهردشت بر خود دارد و در ابتدای جاده آتشگاه تولید شده چرا باید در نزدیکی برغان رها شده باشد؟

یک فعال محیط زیست نیز در این باره اظهار داشت: متاسفانه مسئله بهداشت و حفظ دشتها و باغات منطقه برغان و چندار و کردان و ... به فراموشی سپرده شده و مسئولان فقط به جاذبه های گردشگری آنها توجه دارند بدون آنکه بیندیشند این جاذبه ها نیازمند حفظ و حراست است.

امیر صفی زاده یادآور شد: در طول چند سال گذشته چندین بار با علاقه مندان به محیط زیست و دوستداران طبیعت با اردوهای یکروزه اقدام به پاکسازی منطقه به خصوص برغان کرده ایم اما وضعیت آن تنها تا یک هفته دوام داشته است.

مردم بیشتر از مسئولان مقصرند/ همه به لحظه می اندیشند

وی خاطرنشان کرد: درست است که مسئولان آنگونه که شاید و باید توجه نکرده اند اما مردم هم مقصرند و تلاشی برای حفظ زیبایی های منطقه ندارند.

صفی زاده متذکر شد: هم اکنون رودخانه برغان پر از شیشه های یکبار مصرف نوشابه و آب، زائدات مواد غذایی، توپهای پاره شده، و هر آنچه که فکرش را بکنی شده و چند وقت دیگر با افزایش دمای هوا و افزایش شمار گردشگران آنقدر زباله در رودخانه جمع می شود که آب به سختی راهی برای رفتن می یابد.

وی ادامه داد: در این زمینه می توان گفت مردم بیشتر از مسئولان مقصرند چرا که به لحظه می اندیشند و فکر نمی کنند که خودشان دوباره دلشان خواهد خواست که به این منطقه بیایند و قطعا این زباله ها را مسئولان در رودخانه نریخته اند.

  

زائداتی که توسط حیوانات به لب جاده آورده شده اند 

صفی زاده تاکید کرد: زمین به خودی خود پاک و نظیف است و ما انسانها هستیم که به مرور زمان آن را این وضعیت درآورده ایم.

وی ادامه داد: در روز زمین پاک واقعا این وضعیت در جاده برغان اسفبار است و امیدوارم به زودی رفع شود.

صفی زاده تاکید کرد: به دلیل تعفن بیش از اندازه و احتمال بیماری گروه ما قادر به پاکسازی منطقه نیست و در این خصوص نیازمند یاری مسئولان هستیم تا در اسرع وقت جاده برغان از این وضعیت نجات یابد.

پاکسازی منطقه به دلیل حضور سگها و گربه های غیرعادی نیازمند افراد کارآزموده است

این فعال محیط زیست یادآور شد: سگهای و گربه های منطقه به دلیل شرایط ایجاد شده که تاکنون بارها بوجود آمده بیش از اندازه بزرگ و وحشی هستند و پاکسازی منطقه بدون حضور نیروهای کارآزموده لااقل به خاطر حضور آنها خطرناک است.

وی از مسئولان خواست به عنوان هدیه روز و هفته  زمین پاک اقدام به پاکسازی منطقه برغان، کردان و چندار از زباله کنند و در این راه از دوستداران طبیعت و گردشگران علاقه مند نیز یاری بگیرند.

برغان یا برغن منطقه ای مصفا در شهرستان ساوجبلاغ است که از دیرباز تفرجگاه ساکنان استان تهران و کرج بوده است. قدمت برغان به دوره مادها باز می گردد و یکی از شاخه های مادها در برغان ساکن شدند.

فاصله برغان تا کرج۱۰ کیلومتر است و این منطقه تا دوبرار ۳-۴ کیلومتر  فاصله دارد . روستاهای افشت، ولیان، جلنگه دار با برغان مرتبط هستند وعلاوه بر راه پرپیچ و خم اصلی از جاده کردان هم می توان به روستا رفت.
 
امامزاده، آتشکده، تکیه بزرگ برغان و رودخانه خروشان از جاذبه های گردشگری برغان است
 
در اول جاده برغان امامزاده ای در سمت راست جاده قرار دارد که به امامزاده "پیر پیران" معروف است این امامزاده کنار روستا دوبرار واقع است. آتشکده زرتشتیان کمی جلوترامامزاده در سمت راست قرار دارد.
 
در قدیم علاوه بر پرستش، درس خواندن و قضاوت هم در این مکان صورت می گرفته است. از آتشکده روستا به شکل دشت دیده می شود و از جلوی آتشکده کل روستا قابل دیدن است. در بین راه کوه باستانی به نام "گپری" وجود دارد که گفته می شود از آن آثار باستانی بدست آمده است.
 
از آثار گردشگری روستا می توان به رودخانه ای که در اول روستا قرار دارد شاره کرد، اسم رودخانه دوروان و مربوط به دوره صفوی است. روستا ییلاقی است و مردم به دلیل آب و هوای خوبی که دارد به آنجا به چشم محلی مناسب برای آخر هفته ها نگاه می کنند.
 
روستا دارای چشمه های فراوانی است که از جمله آنها می توان به خزایی، چشمه غربی، چشمه کدخداحسن، چشمه کویی  و دهها چشمه  دیگر اشاره کرد.
 
شغلی که عموما مردم در داخل روستا بدان مشغول هستند دامپروی است و شغل دیگری که مردم انجام می دهند الک سازی است.
 
تکیه بزرگ برغان نیز از نقاط تاریخی و دیدنی برغان است که در طول ایام محرم به خصوص دهه اول تعزیه های باشکوهی در آن برگزار می شود به گونه ای که از اقصی نقاط کشور برای دیدن آن به برغان می آیند.
 
به هر حال منطقه ای با این همه قابلیت نباید با چنین شرایطی روبرو شود. چرا که بی شک برغان یکی از زیباترین قطبهای گردشگری استان و حتی کشور است.
 
خبرگزاری مهر آماده انعکاس نظرات مسئولان در خصوص این مسئله است.
 
........................................
 
گزارش و عکس: صدیقه راسخی
کد خبر 1295559

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha