درحالی که مقامات ارتش ایالات متحده گزارشها را درباره استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین در نبردهای طولانی همچون افغانستان و پاکستان رد می کنند، اما تاریخ گویای مطلب دیگری است زیرا ارتش آمریکا بارها از هواپیماهای بدون سرنشین پرداتور ( Predator ) در جنگ های مختلف استفاده کرده است.
مقامات آمریکایی بر این باورند که پشت هر هواپیمای بدون سرنشین تیمی از متخصصان حضور دارند که برای هدایت هواپیما تلاش می کنند و موشک های مرگبار را برای شلیک به اهداف مشخص پرتاب می کنند.
البته درحالی که دولت آمریکا از هواپیمای بدون سرنشین با هدف نابودی القاعده و طالبان یاد می کند اما کشته شدن غیرنظامیان گویای مطلب دیگری است، چنانچه جمعه گذشته حملات موشکی ایالات متحده در شمال غرب پاکستان 23 کشته برجا گذاشت.
از سوی دیگر هر روز گزارشهای تکان دهنده ای در رابطه با کشته شدن افراد بسیاری در حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا منتشر می شود، در همین حال کمیسیون حقوق بشر پاکستان در گزارشی با اشاره به کشته شدن 12 هزار و 580 نفر در رویدادهای مختلف در این کشور در سال گذشته از قربانی شدن 957 در نتیجه حملات موشکی ایالات متحده در سال 2010 خبر داد.
از سوی دیگر مرکز نظارت جنگ در گزارش جدیدی با اشاره به کشته شدن 2 هزار و 43 پاکستانی در نتیجه حملات موشکی سیا از سال 2006 تاکنون اعلام کرد که سه چهارم این حملات در دو سال اخیر از زمان روی کار آمدن "باراک اوباما" انجام شد.
همچنین مقامات پاکستانی و افغانی بارها ضمن اعلام مخالفت خود با حملات موشکی آمریکا از آن به عنوان تضعیف کننده حاکمیت کشور و باعث کشتار غیرنظامیان یاد می کنند که راه حل مبارزه با تروریسم نیست و هیچ توجیهی برای ادامه این حملات وجود ندارد.
در حقیقت دولت آمریکا در پی حادثه 11 سپتامبر 2001 در جنگ عراق و افغانستان از این هواپیماها استفاده کرد و هم اکنون در لیبی تصمیم به استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین گرفته است.
همچنین درحالیکه مخالفین رژیم معمر قذافی جمعه گذشته از تصمیم ایالات متحده برای اعزام هواپیماهای بدون سرنشین به منظور تحت فشار قرار دادن دیکتاتور لیبی برای برکناری از قدرت استقبال کردند، مردم افغانستان و پاکستان که شاهد استفاده از این هواپیماها در کشورشان و کشته شدن زنان و کودکان بی گناه بوده همواره آمریکا را مورد سرزنش قرار می دهند.
بی تردید، اگر موشک های کروز "توماهاک" (Tomahawk) به عنوان سلاح مهلک آمریکا در جنگ اول خلیج فارس در 20 سال گذشته بود، هم اکنون هواپیماهای بدون سرنشین پرداتور و ریپر (Reaper) سلاح مرگبار ایالات متحده در قرن 21 است.
البته با نگاهی به استراتژی قدیمی آمریکا در افغانستان و پاکستان و تایید استفاده از هوایپماهای بدون سرنشین پرداتور در لیبی توسط دولت باراک اوباما هم اکنون این سوال ایجاد می شود که آیا ایالات متحده به نبردی طولانی در لیبی می اندیشد یا نه؟
با توجه به آنکه آمریکا در افغانستان و پاکستان از هواپیماهای بدون سرنشین استفاده کرده و در حقیقت استفاده از این هواپیماها به گونه ای استراتژی قدیمی ایالات متحده در نبردهای طولانی است، می توان گفت که جنگی طولانی در لیبی در حال اجرا است.
اگر موشک های کروز "توماهاک" (Tomahawk) به عنوان سلاح مهلک آمریکا در جنگ اول خلیج فارس در 20 سال گذشته بود، هم اکنون هواپیماهای بدون سرنشین پرداتور و ریپر (Reaper) سلاح مرگبار ایالات متحده در قرن 21 است. |
در نهایت با توجه به اظهارات کارشناسان و شخصیت های با سابقه آمریکایی درباره هواپیماهای بدون سرنشین می توان استراتژی باراک اوباما را ناکارآمد و مخرب توصیف کرد، چنانچه اوایل سال 2009، "دیوید کیلکولن" و "اندرو اکسوم" از کارشناسان مبارزه با تروریسم نگرانی خود را در این باره بیان کردند که حملات موشکی به پیروزی در جنگ منتهی نمی شود.
همچنین "باب وودوارد" از خبرنگاران معروف آمریکایی در کتاب خود تحت عنوان جنگهای اوباما به نقل از "مایکل هایدن" فرمانده سابق نیروهای هوایی این کشور می نویسد: برای پیروزی در پاکستان و نابودی القاعده، آمریکا مجبور به تغییر حقایق موجود در این کشور و شرایط فعلی است، درغیر اینصورت باید برای همیشه به حمله موشکی بپردازد.
بدون شک، حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در لیبی نتیجه ای عکس را در پی دارد و منجر به فاجعه ای بزرگ در این کشور و تنها کشته شدن غیرنظامیان می شود. دولت آمریکا هم اکنون باید از تاریخ عبرت بگیرد زیرا استفاده از حملات موشکی حتی بمباران گسترده در جنگ جهانی دوم و ویتنام باعث شکست ایالات متحده شد.
..........................
معصومه زارع
نظر شما