دکتر مایکل آلن گلسپی استاد فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه دوک آمریکا در مورد وجود ضوابط تفکر و باور به خبرنگار مهر گفت: هیچ کس در خلأ و در عالم انتزاع تفکر نمیکند. همه انسانها به وسیله زبان فکر میکنند و بر اساس آن به مفهوم سازی جهان میپردازند.
وی با اشاره به اینکه در درون آن زبانها است که سنتها و رسوم گوناگون به تفکر ما شکل میدهند، گفت: این سنتها به طور گستردهای توسط ارزشهای ما مشخص و تعیین میشوند. همچنین این سنتها به وسیله چیزهایی که ما را جذب یا دفع میکنند و همچنین توسط چیزهایی که باعث عشق و یا نفرت ما میشوند شکل میگیرند.
مؤلف "نیهلیسم بعد از نیچه" تصریح کرد: برخی معتقدند که دنیای علم و جهان آکادمیک باعث به وجود آمدن ساختارها و ضوابطی خواهند شد. ولی باید توجه داشت که در بسیاری از موارد ما کدها و ضوابط "خودمان" را داریم.
وی افزود: چیزی که برای ما در هر لحظه مشهود و ملموس است یک بعد و وجه از جهان و حقیقت است. ساختارها و زبانی که ما بر اساس آن تفکر میکنیم و به طور عالمانه بر اساس آن رفتار میکنیم ابعاد جدیدی از جهان و حقیقت را که در برخی ساختارها پنهان شدهاند را برای ما نمایان میسازند ولی همین تفکر مبتنی بر علم سبب میشوند تا برخی از وجوه و ابعاد جهان و حقیقت که برای دیگران عیان و مشخص است مورد غفلت قرار گیرند و نادیده انگاشته شوند.
گلسپی در ادامه یادآور شد: اگر بخواهم تنها یک مثال مشخص در مورد این موضوع بزنم باید به دیدگاههایی که در مورد یونان وجود داشت اشاره کنم. برای جغرافیدان دلفی، یونان محلی است که گازهای ناشی از حرارت هسته مرکزی زمین از آن خارج میشود. همچنین برای فرد معتقد به آپولو، یونان جای وحی است. برای فرد یونانی که در حال حاضر زندگی میکند یونان جایی توریستی است که از توریست باید منتفع شود و بهره ببرد. برای یک نقاش نیز یونان جایی با دو کوه است.
مؤلف "بنیان تاریخ" تأکید کرد: همانگونه که مشاهده میشود هر کدام از این افراد بر اساس سنتها و به شیوه خود معنایی برای یونان متصور هستند. حال سؤال این است که آیا میتوان گفت که کدام یک از این دیدگاهها نسبت به دیگری برتری دارد؟
وی تصریح کرد: فهمیدن و درک اینکه دیدگاههای هر کدام چه معنی دارد، کار سخت و دشواری است. چرا که ما وقتی درصدد هستیم دیدگاه کسی که متعلق به سنت خاصی است را بفهیم بر اساس سنت و شیوه خودمان آن دیدگاه را مورد بررسی قرار داده و معنی میکنیم. شاید تا میزانی این معنا کردن ما بتواند منظور آن شخص متعلق به دیدگاه و سنت خاص را برساند ولی بطور حتم در انتقال همه آنچیزی که مورد توجه اوست موفق نخواهیم بود.
استاد علوم سیاسی و فلسفه دانشگاه دوک آمریکا در پایان تأکید کرد: همین موضوع باعث به وجود آمدن عدم درک و توافق و در نهایت کینه و دشمنی خواهد شد. برخی بر اساس این موضوع استدلال میکنند که باید تساهل داشت و در مواجهه با دیدگاههای متفاوت با تساهل برخورد کرد. آنها معتقدند که "شیوهها و روشهای گوناگون وجود دارند و نه تنها یک روش".
نظر شما