۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۱۸:۵۷

نشست ‌جنبشهای‌ مردمی منطقه-3/

بررسی دو نگاه رژیم صهیونیستی/ اسلامگرایان در آینده قدرت می گیرند

بررسی دو نگاه رژیم صهیونیستی/ اسلامگرایان در آینده قدرت می گیرند

کارشناسان حاضر در نشست بررسی جنبشهای مردمی اخیر خاورمیانه (بیداری اسلامی) در قسمت پایانی این نشست به نقد و بررسی تاثیر جنبشهای اسلامگرا در قیامهای اخیر پرداخته و موضع گیری رژیم صهیونیستی در این مسئله را بررسی کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، "دکتر حمید احمدی" استاد دانشگاه تهران در این باره اظهار داشت : جنبشهای اصلی اسلامگرا سازمانده حرکتهای اخیر نبودند و این حرکت توسط گروههای مردمی فراحزبی انجام شد. به واقع اسلام گرایان شامل دو قشر اسلامگرایان میانه رو و اسلامگرایان تندرو می شوند که هر دوی این جریانها نقش جدی در تحولات اخیر ایفا نکرده اند.

وی با اشاره به تضعیف جنبشهای اسلامگرای تندرو در دهه های اخیرافزود : این جنبشها به ویژه پس از عملیات 11 سپتامبر اکثر رهبران خود را از دست دادند که این مسئله به رادیکالیسم اسلامی خاورمیانه ضربه بسیار مهمی وارد کرد.

استاد دانشگاه تهران در ادامه تاکید کرد: اخوان المسلمین نیز که از جنبشهای اسلامگرای میانه رو به شمار می رود، در تحولات اخیر نقش سازماندهی را نداشت. این جنبش در دهه های اخیر بسیار محافظه کار شده و ترجیح می دهند از دور در تحولات حضور داشته باشند تا جایی که با شفاف شدن وضعیت به عنوان یک حزب سیاسی وارد صحنه شده و رای مردم را به دست بیاورند و قدرت پیدا کنند.

دکتر احمدی در ادامه افزود: در واقع جنبشهای اسلامگرای میانه رو همچون اخوان المسلمین استراتژی دیگری دارند و در پی نقش آفرینی در آینده مصر هستند همچنین برای توجیه فعالیتهای خود در روزهای اخیر حتی ارتباط با غرب را برای بی خطر جلوه دادن خود در دستور کار قرار داده اند. البته این به دلیل جوسازی ها علیه اخوان المسلمین بوده است که رسانه های غربی آنان را پدر گروههای اسلامگرای تندرو می دانند و تاکید می کنند که اگر این نوع جریانها قدرت بگیرد همان اقدامات تندروها را انجام می دهد.

دکتر "حسن لاسجردی" استاد دانشگاه در ادامه با بررسی نقش و رویکرد تل آویو در قبال جنبشهای اخیر اظهار داشت : مقامات صهیونیستی با توجه به اظهاراتشان در برهه اخیر دو نگاه به این تحولات داشته اند؛ نگاه خوشبینانه و دیدگاه بدبینانه. در واقع شوک و شگفتی در قبال تحولات اخیر در میان مقامات رژیم صهیونیستی نیز دیده می شود. این مسئله در اظهارات شیمون پرز و بنیامین نتانیاهو نیز مشخص است.

وی افزود: صهیونیستها در روزهای اخیر نگرانی خود را از روی کار آمدن اسلامگراها در کشورهای اسلامی ابراز داشته اند و هشدارهایی درباره تبدیل انقلاب مصر به انقلاب اسلامی 1979 در ایران ارایه کرده اند.این  مسئله بیانگر دیدگاه بدبینانه رژیم صهیونیستی نسبت به تحولات اخیر است. اما در بخش نگاه خوشبینانه می توان به اظهارات مقامات اسرائیل توجه داشت. آنان در این باره از روی کار آمدن دموکراسی در کشورهای عربی که موجب تقویت فضای همسو و موافق اسرائیل می شود استقبال می کند البته این دید از آن جهت مطرح می شود که آنان اسرائیل را تنها نمونه دموکراسی در منطقه می دانند.

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: در نگاه مثبت صهیونیستها معتقدند که فضای جدید خاورمیانه حتما به ضرر منافع اسرائیل نخواهد بود، اما اگر بخواهیم در این میان تعادل ایجاد کنیم وضع موجود برتری نگاه بدبینانه را در نگاه خوشبنانه نمایانگر می کنند.

لاسجردی تاکید کرد: در نهایت آنچه اهمیت دارد، این است که صهیونیستها از در خطر قرار گرفتن مسائل امنیتی منافع تجاری و اقتصادی آنها در پی تحولات اخیر نگرانند. آنان همچنین از بازتعریف خاورمیانه و افزایش نقش ایران در منطقه در پی این تحولات بیمناک هستند.

دکتر "حسن محسن" پژوهشگر لبنانی مسائل خاورمیانه با اشاره به الگو بودن مصر از دهه های اخیر برای جهان عرب به تشریح فعالیت جنبشهای مختلف مصری در دهه های اخیر پرداخت و افزود: در این جنبشها گروه هایی نظیر اخوان المسلمین نقش اساسی را به علت محافظه کاری نداشتند.

وی تاکید کرد: نخبگان جهان عرب نیز در این تحولات به تجربه نخبگان ایرانی احتیاج دارند و لازم است از این تجربیات استفاده کنند.

کد خبر 1296579

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha