به گزارش خبرنگار مهر در بندرعباس، همایون امیر زاده صبح سه شنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه به پاسداشت خدمات سدید السلطنه ، در جشنواره بین المللی فرهنگی هنری خلیج فارس از خانواده وی تجلیل می شود، اظهار داشت: بعضی از آثار وی مرتبط با خلیج فارس و هویت این دریاست.
محمدعلی بندرعباسی (سدید السلطنه ) در سال ۱۲۴۹ خورشیدی (۱۲۹۱ ق.) در بغداد زاده شد. پدرش حاج احمدخان، سرتیپ معروف به حاج احمدخان کبابی از رجال عصر قاجار بود. وی پس از تحصیلات مقدماتی در بوشهر و فراگیری شعر و عروض نزد ملا حسن کنگانی و تاریخ و جغرافیا نزد سید جمالالدین اسدآبادی و لغت انگلیسی در مدرسه انگلیسیها در بوشهر وارد خدمات دولتی شد و بیشتر خدمات خویش را در نواحی خلیج فارس و به مشاغل گوناگون گذرانید. وی در کنار خدمات دولتی به امر تالیف و تحقیق اشتغال داشت.
از سدیدالسلطنه آثاری بویژه دربارهٔ خلیج فارس و جزایر و بنادر و ساکنین اطراف آن برجای ماندهاست.
مفاتیح الادب فی تواریخ العرب، خلاصه فارسنامه ناصری، برهان سدید درباره مسقط، المناس فی احوال الغوص و الغواص که با نام صید مروارید در سال ۱۳۰۸ در تهران منتشر شد از جمله آثار این نویسنده جنوبی است.
همچنین احوال اهرم و تنگستان، شقایقالنعمان در احوال مسقط و عمان، احوال طائفه قشقائی، احوال لنگه و شیوخ آن، تاریخ مسقط و عمان، بحرین و قطر و روابط آنها با ایران از دیگر آثار به جا مانده فرهنگی از وی است.
جزوه ۱۲۵ اصطلاح کشتی که آن را احمد اقتداری در سال ۱۳۴۲ در مجله فرهنگ ایران زمین منتشر کرد.
تذکره شوشنامه اثر دیگری از سدید السلطنه کبابی است که نسخه خطی آن در کتابخانه دانشگاه تهران موجود است.
نظر شما