عيد سعيد فطر :
حلول فطر، زيبايي اطاعت را به تصوير مي كشد و شهود عاشقان بي قراررا . فطر عيد مشتاقان است . آنان كه درطلب رضايت دوست سربرآستان اوساييدند ونام او را برآسمان جان خود حك كردند . مسلمانان روزه دار پس ازيك ماه امساك وتلاش بيشتر درجهت طلب رضايت دوست ، درنخستين روزماه شوال اجروپاداش خود را ازخداوند مىطلبند. فطر، درلغت هم ريشه فطورو افطاراست و معناي آن خوردن و آشاميدن است . اين عيد ازآنجا فطر ناميده شده است كه در نخستين روز از ماه شوال دستور امساك از طعام و نوشيدن برداشته مي شود و خداوند دستورپايان روزه را صادر مي فرمايد . عيد فطر پاداش روزه روزه داران است وچه مبارك روزي ! روزي كه انسان روزه دار تمامي خير ها را در آن ازخداوند خود طلب مي كند . از آنجاست كه در قنوت نماز عيد آمده است : اسئلك بحق هذا اليوم الذى جعلته للمسلمين عيدا و لمحمد صلى الله عليه و آله ذ خرا و شرفا و كرامة و مزيدا، ان تصلى على محمد و آل محمد و ان تد خلنى فى كل خير اد خلت فيه محمدا و آل محمد و ان تخرجنى من كل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد، صلواتك عليه و عليهم. اللهم انى اسئلك خير ما سئلك عبادك الصالحون و اعوذ بك مما استعاذ منه عبادك المخلصون. " بارالها! به حق اين روزى كه آن را براى مسلمانان عيد و براى محمد(ص) ذخيره و شرافت و كرامت و فضيلت قرار دادى از تو مىخواهم كه بر محمد و آل محمد درود بفرستى و مرا در هر خيرى وارد كنى كه محمد و آل محمد را در آن وارد كردى و از هر سوء و بدى خارج سازى كه محمد و آل محمد را خارج ساختى، درود و صلوات تو بر او و آنها، خداوندا، از تو مىطلبم آنچه بندگان شايستهات از تو خواستند و به تو پناه مىبرم از آنچه بندگان خالصت به تو پناه بردند. "
اميرالمؤمنين على(ع ) در يكى از اعياد فطر در خطبهاى خطاب به مردم مي فرمايد : اى مردم! اين روز شما روزى است كه نيكوكاران در آن پاداش مىگيرند و زيانكاران و تبهكاران در آن مايوس و نا اميد مىگردند و اين شباهتى زياد به روز قيامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جايگاه نماز عيد شدن به ياد آوريد خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوى پروردگار، و با ايستادن در جايگاه نماز به ياد آوريد ايستادن در برابر پروردگارتان را و با بازگشت به سوى منازل خود، متذكر شويد بازگشتتان را به سوى منازلتان در بهشت برين، اى بندگان خدا، كمترين چيزى كه به زنان و مردان روزه دار داده مىشود اين است كه فرشتهاى در آخرين روز ماه رمضان به آنان ندا مىدهد و مىگويد: هان! بشارتتان باد، اى بندگان خدا كه گناهان گذشتهتان آمرزيده شد، پس به فكر آينده خويش باشيد كه چگونه بقيه ايام را بگذرانيد. در صحيفه سجاديه نيز دعايى از امام سجاد(ع) منقول است : پروردگارا! بر محمد و آل محمد درود فرست و مصيبت ما را در اين ماه جبران كن و روز فطر را بر ما عيدى مبارك و خجسته بگردان و آن را از بهترين روزهايى قرار ده كه بر ما گذشته است كه در اين روز بيشتر ما را مورد عفو قرار دهى و گناهانمان را بشوئى و خداوندا بر ما ببخشايى آنچه در پنهان و آشكارا گناه كرد يم ... خداوندا در اين روز عيد فطرمان كه براى مؤمنان روز عيد و خوشحالى و براى مسلمانان روز اجتماع و گردهمائى قرار دادى از هر گناهى كه مرتكب شدهايم و هر كار بدى كه كردهايم و هر نيت ناشايستهاى كه در ضميرمان نقش بسته استبه سوى تو باز مىگرديم و توبه مىكنيم، توبهاى كه در آن بازگشت به گناه هرگز نباشد و بازگشتى كه در آن هرگز روى آوردن به معصيت نباشد.
سال پيش درچنين روزي - 25آبان سال1377هجري شمسي: آيت الله علامه استاد محمّد تقي جعفري فيلسوف كم نظيرو انديشمند بزرگ جهان اسلام پس از يك دوره بيماري به جوار رحمت ايزدي شتافت. اين عالم فرزانه زندگي و تحصيل را به سختي درتبريزسپري كرد سپس به تهران آمد و به تحصيل ادامه داد. ازآنجا به قم و بعد به نجف اشرف رفت تااينكه سرانجام درسن23سالگي به درجه اجتهاد رسيد. ازآن زمان تاپايان عمرلحظهاي ازتلاش درراه تعالي انديشههاي والاي بشري و نشرمعارف الهي بازنايستاد و مهمترين عملكرد ايشان اتصال حوزه و دانشگاه و به عبارتي ارتباط علوم قديم و جديد با يكديگر بود. ازايشان آثاربسياري به جاي مانده كه نمايانگرجهاد فكري عظيم وي درراه نيازهاي فكري و فرهنگي دنياي معاصراست. استاد محمد تقي جعفري همچنين به مقايسه ميان روش شرقي و غربي درجهان بيني پرداخت و علاوه برمطالعه نقادانه بخش عظيمي ازفرهنگ غرب، دربحثها و مكاتبات خويش با انديشمندان غرب، قدرت و عظمت فرهنگ و معارف اسلامي را كاملاً آشكار ساخت. « شرح تفسيرنهج البلاغه و تفسيرمثنوي مولوي» ازارزشمندترين آثاراستاد محمدتقي جعفري است.
مرگ عمروعاص :
درچنين روزي در سال 42 ه ق عمروعاص كشته شد . عمروعاص از جمله دشمنان امام علي (ع) و ازجمله حيله گراني بود كه تاريخ اسلام كمتر در خود چنين فردي را ديده است . او در جنگ جمل در طرفداري از معاويه داد سخن در داد . اما مهمترين نقش وي در تاريخ اسلام را مي توان در ماجراي جنگ صفين جستجو كرد . هنگامي كه سپاه معاويه در روربارويي با امام علي(ع ) دچار شكست شده بود ، و راهي جز تسليم نداشت ، عمروعاص حيله اي انديشيد و گفت كه افراد سپاه معاويه ، قرآن ها را بر سر نيزه ها كنند و به اين طريق خود را متمسك به قرآن نشان دهند . اين حيله وي موثر افتاد و بسياري از لشكريان حضرت علي (ع) كه از افراد مقدس ماب بودند امام را كه قرآن ناطق بود، تنها گذاردند و بر مالك اشتر فشار وارد آوردند كه حمله خود را ناتمام نهد . نقش او در ماجراي حكميت هم در تاريخ معروف شده است . عمروعاص از نخستين روز ورود به دومة الجندل، ابوموسى را به عنوان صحابى پيامبر وبزرگتر از خود، احترام مىكرد ودر مقام سخن گفتن او را جلو مىانداخت. هنگامى كه توافق كردند كه هر دو حكم، على ومعاويه را خلع كنند، باز هم عمروعاص او را براى اظهار عقيده وخلع موكل خود مقدم داشت، زيرا سيره طرفين در مدت اقامت آن دو در دومة الجندل چنين بود.ازاين رو، ابتدا ابوموسى به خلع امام عليه السلام از خلافت پرداخت وتمام سفارشهايى را كه دوستانش در آغاز كار كرده بودند زير پا نهاد.ولى عمروعاص بى درنگ معاويه را به خلافت نصب كرد.
درگذشت علامه طباطبايى :
علامه طباطبايي ، عالم بزرگ جهان اسلام و مفسر كبير قرآن كريم در چنين روزي در سال 1360 ه ش دار فاني را وداع گفت .
علامه در بيست و نهم ذي الحجه الحرام سال 1321 ه ق مطابق با 1281 ه ش در تبريز در خاندان علم و تقوي ديده به جهان گشود . وي پس ازطي تحصيلات مقدماتي ، علاوه بر قرآن مجيد، كتابهاى گلستان ، بوستان ، اخلاق مصور، تاريخ معجم ، ارشادالحساب ، نصاب الصبيان و ديگر كتابهاى متداول در مدارس آن روز را فراگرفت .محمد حسين صرف و نحو و معانى و بيان را نزد استاد خويش مرحوم شيخ محمد على سرابى آموخت و پس از آن سطوح عالى در فقه ، اصول ، فلسفه و كلام را در زادگاه خود نزد اساتيد آن خطه تحصيل كرد. عشق به تحصيل استاد را بر آن داشت كه از شهر خويش رو به سوى نجف اشرف هجرت كند. مفسر فرزانه مدت يازده سال در كنار مرقد اميرالمؤ منين عليه السلام كسب علم كرد و فقه ، اصول ، فلسفه ، رياضيات ، رجال را از محضر اساتيدى والامقام چون آية الله نائينى ، سيد ابوالحسن اصفهانى ، سيد حسين بادكوبه اى ، سيد ابوالقاسم خوانسارى ، حجت ، حاج ميرزا على ايروانى و ميرزا على اصغر ملكى فرا گرفت . وي پس از سالها اندوختن معارف اسلام ، در سال 1314 ش . مجبور به بازگشت به زادگاه خويش شد. در اين دوران بود كه كار تدريس و تحقيق شروع شد . او در اين دوره و پس ازمهاجرت به قم نگارش تفسير كبير الميزان را آغاز كرد . تفسيرالميزان وي دائرة المعارفى است از معارف و در بردارنده بحثهاى اعتقادى ، تاريخى ، فلسفى ، اجتماعى و... با تكيه بر قرآن كريم است. شيوه تفسير او تفسير آيه به آيه است و در اين مسير از خود آيات قران كريم در تفسير آيات ديگر بهره جسته است . بداية الحكمة ، نهاية الحكمة ، اصول فلسفه و روش رئاليسم ، حاشيه بر كفايه ، شيعه در اسلام ، مجموعه مذاكرات با پروفسور هانرى كربن ، خلاصه تعاليم اسلام ، روابط اجتماعى در اسلام ، بررسيهاى اسلامى ، آموزش دين ، رساله هايى گوناگون درباره قول و فعل ، صفات ، افعال الله ، وسائط، نحو، صرف ، ديوان شعر فارسى ، سنن النبى ، لب اللباب و حاشيه بر اسفار از ديگر آثار بر جسته آن عالم رباني است . آن عالم رباني شاگردان بسياري را نيز تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به استاد شهيد مرتضى مطهرى ، شهيدآيت الله سيد محمد حسينى بهشتى ، امام موسى صدر، حضرت آيت الله ناصر مكارم شيرازى ، آيت الله شهيد محمد مفتح ، آيت الله سيد عبدالكريم موسوى اردبيلى ، آيت الله محمد تقى مصباح يزدى ، آيت الله ابراهيم امينى ، استاد سيد جلال الدين آشتياني ، حضرت آيت الله حسين نورى همدانى ، حضرت آيت الله حسن حسن زاده آملى و آيت الله عبدالله جوادى آملى اشاره كرد .
ارادت وي به اهلبيت عليه السلام زبانزد عام و خاص بود و علامه در اين مسير تمام موفقيت خود را مديون ارادت به آن خاندان طاهرين مي دانست . شرح صدر علامه ، اخلاص ، عبادت بسيار ، شناخت مقتضيات زمان و مكان از جمله خصوصيات ديگر اخلاقي آن عالم وارسته بود . وي همواره با امام (ره ) و همگام با انقلاب اسلامي بود . ايشان فردي هنرمند نيز بود. آن عالم رباني در خط نستعليق و شكسته استاد بودند و به نقاشى علاقه بسيار داشت . ايشان در حوزه ادبيات نيز فرد فعالي بود و اشعار زيبايي را از خود به ياد گار نهاده اند . سرانجام پس از 81 سال و 18 روز بابركت و زندگى پرتلاش ، روح پاك و الهى آن حكيم عارف و مفسر وارسته به ديار قدسى و ملكوت رهسپار شد.
پايان
درچنين روزي در سال 1358 ه ش تدوين قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران پايان يافت. بر اساس اصل نخست قانون اساسي ، حكومت ايران ، جمهوري اسلامي است كه ملت ايران، بر اساس اعتقاد ديرينهاش به حكومت حق و عدل قرآن، در پي انقلاب اسلامي پيروزمند خود به رهبري مرجع عاليقدر تقليد آيت الله العظمي امام خميني، در همهپرسي دهم و يازدهم فروردين ماه يكهزار و سيصد و پنجاه و هشت هجري شمسي برابر با اول و دوم جمادي الاولي سال يكهزار و سيصد و نود و نه هجري قمري با اكثريت نود و هشت مميز دو دهم درصد از كليه كساني كه حق رأي داشتند، به آن رأي مثبت داد. قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در 175 اصل و دوازده فصل تنظيم شد . درسال 1368شمسي به دستور امام خميني (ره) ، برخي از مواد قانون اساسي اصلاح شد كه به تاييد رهبري رسيد و مردم نيز بدان راي دادند .
روز كتاب و كتابخواني :
دراجراي فرامين مقام معظم رهبري به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ، در مورد توسعه نمايشگاههاي كتاب در سطح كشور و مطرح كردن كتاب و تشويق مردم به كتابخواني و ضرورت اين كار در جامعه اسلامي يك روز در كشور به نام روز كتابخواني و يك هفته به نام هفته كتاب ايران نامگذاري شده است . به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نخستين هفته كتاب در روزهاي چهارم تا دهم دي ماه سال 1372 ه ش برگزار شد . بر گزاري اين هفته همه ساله بر اساس آيين نامه اي است كه به تصويب شوراي فرهنگ عمومي رسيده است . دبير ستاد هفته كتاب و كتابخواني، معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است . تقويت بنيه فرهنگي كشور ، تشويق و ترغيب مردم به امر كتابخواني ، تقويت روحيه نشاط در ميان نويسندگان ، كمك به حل مشكلات توليد كتاب و تجهيز و گسترش كتابخانه هاي عمومي از جمله اهداف روز و هفته كتاب و كتابخواني است .
آغاز عمليات فتح 3 :
درچنين روزي درسال 1365 ه ق عمليات فتح 3 در منطقه زاخو ودهوك در شمال عراق آغاز شد . اين عمليات با تلاش رزمندگان نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي (قرارگاه رمضان) انجام گرفت كه به انهدام مراكز و تأسيسات نظامي و دولتي عراق و سرنگوني يك بالگرد و انهدام دهها تانك و خودرو نظامي انجاميد.
برقراري روابط سياسي ايران و ليبي :
در چنين روزي در سال 1358 ه ش روابط ديپلماتيك بين ايران و ليبي از سر گرفته شد . اين روابط از قبل ار انقلاب قطع شده بود. به اين علت كه معمر قذافي ، رهبر ليبي ، حكومت پهلوي در ايران را وابسته به امپرياليسم آمر يكا مي دانست كه منافع غرب و رژيم اشغالگر قدس را برمنافع كشورهاي عربي وفلسطينيان ترجيع مي دهد. ليبي از نيروهاي ضد رژيم پهلوي در ايران حمايت مي كرد.
درچنين روزي درسال 1357 ه ش واشنگتن دي سي شاهد تظاهرات گسترده اي عليه شاه ايران بود .
روز جهاني ديابت :
با توجه به روند رو به رشد شهرنشيني، تحرك كم و ترويج شيوه زندگي و تغذ يه صنعتي در سراسر جهان، شيوع بيماري ديابت همانند ايدز موجب نگراني بسياري از كارشناسان بهداشت و سلامت شده است. بيماري ديابت در دو نوع بروز مي يابد كه نوع اول درسنين پايين و نوع دوم- كه حدود 90 درصد از مبتلايان را شامل مي شود - معمولا در افراد بالاي 30 سال بروز مي كند . ديابت نوع دوم به دليل اين كه داراي علايم ويژه اي نيست، تا مدت زيادي ناشناخته باقي مي ماند و معمولا مبتلايان به دنبال يكي از عوارض ايجاد شده ناشي از ديابت همانند بيماري كليوي، مشكلات بينايي و غيره به پزشك مراجعه مي كنند. مهمترين علايم ابتلا به بيماري ديابت ، پرنوشي، پرخوري و پرادراري است . وجود اين بيماري در افراد چاق وداراي سابقه فشار خون بالا نسبت به سايرين بيشتر است .
داشتن سابقه سقط جنين بدون دليل، سابقه مرده زايي و يا بدنيا آوردن نوزاد بيش از 4 كليوگرم نيز خطر ابتلاي به بيماري ديابت را در زنان افزايش مي دهد . كنترل وزن و تحرك بدني ، قرار دادن سبزي، ميوه و انواع غلات در رژيم غذايي و استفاده كمتر از چربي ها بويژه روغن جامد مي تواند نقش مهمي در كاهش ابتلا به اين بيماري داشته باشد.
بلوكه كردن دارايي هاي ايران :
در چنين روزي در سال 1979 ميلادي كارتر رييس جمهور وقت آمريكا دستور توقيف تمامي دارايي هاي منقول و غير منقول ايران در ايالات متحده آمريكا وهمچين نقود ايراني دربانك هاي اين كشور را صادركرد . اين عمل در پاسخ به گروگان گيري 63 نفر از افراد حاضر در سفارت سابق آمريكا در تهران ( لانه جاسوسي ) اتفاق افتاد . هنوز پس از گذشت بيش از دو دهه از آن واقعه و همچنين صدور بر خي بيانيه هاي كلي توافق الجزاير ، دولت آمريكا ثروت ملي ايران را غاصبانه نگه داشته است .
در گذشت گوتفريد ويلهلم وان لايپ نيتز :
در چنين روزي در سال 1716 ميلادي ويلهلم لايپ نيتز رياضيدان و فيلسوف آلماني در70سالگي در گذشت. لايپ نيتز از 15 سالگي تحصيل خود را در دو رشته فلسفه و رياضي آغاز كرد . وي در رشته رياضيات ، حساب ديفرانسيل را پايه ريزي كرد . او در حوزه فلسفه نيز پس از دكارت در تحكيم مبانى فلسفه جديد كوشيد ولى اين كوششها نتوانست نظام فلسفى منسجم و داراى مبانى متقن و مستحكمى را به وجود بياورد . وي توانست در همين حوزه نظريه هماهنگى پيشين را در مخالفت با دكارت مطرح سازد . نظريهاى كه در آن، رويدادهاى ذهنى و فيزيكى ارتباطى منظم با يكديگر داشته باشند بدون آن كه تاثير مستقيم يا غير مستقيم بر روى يكديگر داشته باشند . از ديدگاه لايپ نيتز ، همه اشيا از مونادها (جواهر فرد) ساخته شدهاند كه روزنهاى به بيرون از خود ندارند و فعاليت هر يك از آنها، در خودش جمع است. مشخصه اول سبب مىشود كه يك موناد از جهان بيرون متاثر نشود و جمع بودن فعاليت هر موناد در خودش سبب مىشود كه در ديگرى تاثيرى نداشته باشد. بنابراين روح و جسم ارتباط على با يكديگر ندارند. حال اگر به ظاهر چنين به نظر مىرسد كه ميان جسم و روح عمل متقابل وجود دارد. بدين سبب است كه خداوند از پيش ميان دو رشته امور اساسا مستقل از يكديگر همسازى برقرار كرده است. حوادث در روح چنان مىگذرد كه گويى جسمى وجود ندارد و تغيير و تبديل در جسم چنان حادث مىگردد كه گويى روحى نيست. اما صانع، روح و جسم را ازلي و ابدي چنان ساخته كه جاودانه با يكديگر همساز باشند.
تولد جواهر لعل نهرو :
درچنين روزي در سال 1889 ميلادي جواهر لعل نهرو ازسياستمداران مشهور هندوستان و از بزرگترين مبارزان ضد استعماري در اسد آباد هند متولد شد. نهرو در رشته حقوق تحصيل كرد و پس از عضويت در نهضت ملي هند به همكاري با
مهاتما گاندي پرداخت و در اين مسير دست به مبارزه گسترده اي عليه استعمار انگلستان زد . وي در سال 1947 اولين نخست وزير هند شد . نهرو به همراه تيتو ، رهبر حزب كمونيست يوگسلاوي و جمال عبد الناصر ، رييس جمهور مصر جنبش كشور هاي غير متعهد را بنيان نهادند كه شعار و هد فشان عدم وابستگي به دو بلوك مهم آن دوره يعني بلوك شرق و بلوك غرب بود . وي ابتدا به رياست حزب كنگره هند، و سپس به مقام وزارت امورخارجه دولت موقت هند برگزيده شد. نهرو عليرغم طرفداري از بي طرفي در سياست خارجي ، در مسايلي چون كشمير و يا مرز مشترك با چين گذشتي از خود نشان نداد. جواهرلعل نهرو دردوران مبارزه بارها دستگيرو زنداني شد. ازوي آثار مكتوبي نيز منتشر شده است كه از ميان آنها مي توان به زندگي من و نگاهي به تاريخ جهان اشاره كرد . از گفتههاى وى چنين برمىآيد چيزى كه وى را از مذهب دوركرده است به زعم وي جنبه يكنواختى مذهب است. وي در اواخر عمر دراثر احساس خلاء در وجود خود به نيروى معنوى معتقد شد .
در گذشت ژوستينين :
در چنين روزي در سال 565 ميلادي ژوستينين امپراتور روم درگذشت . وي به هنگام مرگ 82 سال داشت .
او در سال 527 ميلادي امپراتور روم شد. ژوستينين در دوره دوم حكومت قباد پادشاه ايران دو بار با ايران در گير شد و هر دو بار هم از ايران شكست خورد . وي در شكست نخست شهر بزرگ انطاكيه را از دست داد و در شكست دوم به پرداخت غرامت به دولتمردان ايران مجبور شد .
تولد ويليام سوم:
در چنين روزي در سال 1650 ميلادي ويليام سوم امپراطور بريتانياي كبير ديده به جهان گشود . در دوران حكومت ويليام درانژ ، پارلمان بريتانيا منشوري به منظور جلوگيري از رفتار مستبدانه پادشاهان و رعايت اصول حكومت مشروعه به امضاي وي رسانيد . پس از امضاي اين منشور انگلستان از در گيري هاي دا خلي رهايي يافت . او مدت نه سال با لويي چهاردهم كه به تحريك جيمز دوم در پي تجديد سلطنت به تاخت و تاز بر خاسته بود جنگيد كه سرانجام بر طبق معاهده اوترخت كليه جنگ ها به نفع دولت انگلستان پايان يافت .
تولد كلود مونه :
كلود مونه نقاش مشهور فرانسوي در چنين روزي در سال 1765 ميلادي ديده به جهان گشود . مونه يكي از نقاشان بر جسته سبك امپرسيونيست است . او با استفاده از رنگهاي در خشان تاثيرات شخصي خود را از محيط اطراف و بويژه طبيعت پيرامون بيان مي داشت . مونه آثار در خشاني را خلق كرده است كه از ميان آنها مي توان به طلوع خورشيد اشاره كرد .
ويراني شهر كاونتري انگلستان :
در چنين روزي در سال 1940 ميلادي و در طول جنگ جهاني دوم هواپيماهاي آلماني شهر كاونتري انگلستان را با خاك يكسان كردند . در اين حادثه هواپيما هاي آلماني حدود 500 بمب بر روي ساكنان اين شهر ريختند .
سركوب كامل شورش مردم مجارستان :
در چنين روزي در سال 1956 ميلاي اتحاد جماهير شوروي سابق شورش مردم مجارستان را بطور كامل سركوب كرد .
اعلام جرم عليه ليبي :
درچنين روزي در سال 1991 ميلادي كشور هاي آمريكا و بريتانيا عليه دو مامور رسمي ليبيايي در ارتباط با بمب گذاري هواپيماي پان آمريكن بر فراز لاكربي اعلام جرم كردند . واقعه لاكربي كه از آن به عنوان يكي از مسايل حقوق بين الملل بحث مي شود ، موجبات ايجاد تضيقات بسيار براي كشورو مردم ليبي از جانب آمريكا شد .در سال جاري ليبي مسئوليت حادثه لاكربي را پذيرفت اما آمريكا همچنان بر اعمال تحريم عليه اين كشور اصرار ورزيده است . پس ازپذيرش مسئوليت سرنگوني هوا پيما از سوي سرهنگ معمر قذافي ، رهبر ليبي وقبول پرداخت غرامت به بازماندگان اين حادثه ، سازمان ملل اقدام به لغو تحريم هاي ليبي كرد . ليبي متهم به بمب گذاري درهواپيمايي كه در سال 1988 درلاكربي اسكاتلند سقوط كرد، شده بود .
نظر شما