به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، روز جهانی زمین پاک هر ساله در 22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشت در تمام دنیا برگزار می شود و به همه مردم روی زمین یادآوری میشود که نباید سیاره خود، زمین را فراموش کنند و باید به فکر حفظ آن باشند.
روز زمین پاک مناسبت سالانهای است که با هدف افزایش آگاهی و تجلیل از محیط زیست کره زمین نامگذاری شده است.
در سال 1969جان مک مونل فرزند یک مبلغ دینی مستقل و علاقمند به عرصه دین، علم و صلح، ایده برگزاری یک روز جهانی به نام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح کرد و در همان سال پرچم زمین پاک را طراحی کرد. اوتانت دبیرکل وقت سازمان ملل نیز از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویمهای سراسر دنیا تبدیل شد.
در ایران نیز همزمان با دیگر کشورهای جهان هفته زمین پاک از روز دوم اردیبهشت ماه به مدت یک هفته در سراسر کشور برپا میشود و نخستین روز این هفته دوم اردیبهشت ماه به نام روز زمین پاک نامگذاری شدهاست.
صندلیهای خالی سالن همایش نشان دهنده مظلومیت محیط زیست
در این راستا برنامه های متنوعی در سطح استان لرستان طی این هفته در نظر گرفته شد که یکی از این برنامه ها همایش زمین پاک با حضور دانشجویان در محل دانشگاه لرستان بود که متاسفانه این همایش در حالی برگزار شد که عمده صندلیهای سالن خالی بودند و کمترین میزان استقبال از این گردهمایی صورت گرفته بود.
عدم استقبال دانشجویان از این همایش حتی موجب گلایه مدیرکل محیط زیست استان لرستان که به عنوان مهمان در این مراسم حضور داشت نیز شد تا محمدحسین بازگیر در سخنانی عنوان کند که مظلومیت حوزه محیط زیست را می توان در چنین جلساتی به وضوح مشاهده کرد.
وی ادامه داد: وقتی جلساتی با موضوعات دیگر در جاهای مختلف و به بهانه های متفاوت برگزار می شود حضور افراد بسیار پررنگ است ولی متاسفانه وقتی صحبت از همایشی با عنوان محیط زیست است همه با اکراه حضور پیدا می کنند.
اگر دانشجویان برای حفاظت از محیط زیست کمک نکنند به مشکل برمی خوریم
مدیرکل محیط زیست استان لرستان از دانشجویان به عنوان سفیران فرهنگی جامعه یاد کرد و بیان داشت: اگر این قشر در حوزه فرهنگسازی زیست محیطی کمک نکند به طور قطع به مشکل برخورد خواهیم کرد.
بازگیر با اشاره به قداست زمین و خاک در تعالیم دینی، خاطرنشان کرد: هم در آئین و شریعت اسلام و هم در کلام بزرگان دین به مقوله زمین و ضرورت حراست از آن به طور موکد پرداخته شده است.
وی همچنین بر ضرورت حفظ طبیعت، تنوع زیستی و حراست از گونه های جانوری و گیاهی تاکید کرد و گفت: متاسفانه با وجود سخاوت زمین در مواجهه با انسان در حق آن اجحاف زیادی صورت می گیرد.
نرم بالای فرسایش خاک در استان لرستان
مدیرکل محیط زیست استان لرستان با اشاره به روند فرسایش خاک در کشورمان و استان لرستان، گفت: متاسفانه نرم فرسایش خاک در استان لرستان بالا است.
بازگیر افزود: با وجود اینکه برای تولید خاک زمان زیادی صرف می شود ولی این خاک به راحتی در مدت زمان کوتاهی به دست انسانها و سایر عوامل طبیعی از بین می رود.
وی ادامه داد: این در حالیست که روزانه در پی اجرای غیرکارشناسی پروژه های عمرانی، خطوط انتقال نفت و گاز و ... بخش زیادی از طبیعت تخریب و خاک دچار فرسایش می شود.
جای بدون تخریب در طبیعت باقی نمانده است
مدیرکل محیط زیست استان لرستان با بیان اینکه دیگر جایی باقی نمانده است که اثر تخریب های حضور انسان در آنجا وجود نداشته باشد، خاطرنشان کرد: امروز همه مشکلاتی چون گرمای کره زمین و مشکل گرد و غبار بر اثر فعالیتهایی است که به دست انسان صورت گرفته و حال همه خودمان را کنار کشیده ایم و انتظار داریم یک سازمان کم امکانات و با اعتبارات محدود به نام محیط زیست بار همه را در این زمینه به دوش بکشد.
بازگیر با اشاره به اصل 50 قانون اساسی، حراست از محیط زیست را وظیفه همگانی دانست و گفت: متاسفانه امروز با عملکرد انسان ما بسیار بدهکار زمین هستیم.
قطع درخت 100 ساله برای اضافه کردن یک متر به زمین کشاورزی
وی با اشاره به تخریب های انسان در سطح طبیعت از جمله استان لرستان، بیان داشت: ما شاهد این موضوع هستیم که برخی افراد برای اضافه کردن یک متر به زمین کشاورزی خود یک درخت 100 ساله را قطع می کنند.
مدیرکل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه حرف ما این است که حراست از زمین و طبیعت نیازمند همراهی و کمک همه است، تصریح کرد: این امر از عهده یک دستگاه و یک سازمان ساخته نیست چرا که حراست از محیط زیست نیازمند عزم جدی و همگانی است.
بازگیر با اشاره به استقبال کمرنگ دانشجویان از این همایش گفت: حتی جمعیت دانشجویان که در محوطه دانشگاه حضور داشتند هم بیشتر از دانشجویانی است که در این همایش حضور پیدا کرده اند.
پسماندها و زباله ها در حال خفه کردن زمین هستند
وی با تاکید بر اینکه طبیعت همیار، همکار و دلسوز می خواهد، یادآور شد: امروز که گرد و غبار راه نفس های همه ما را بسته است علت آن مگر غیر از این است که ریه های زمین نابود شده اند.
مدیرکل محیط زیست استان لرستان با بیان اینکه پسماندها و زباله ها در حال خفه کردن زمین هستند، گفت: در روز طبیعت سالجاری ما شاهد این موضوع بودیم که برای افرادی که به دل طبیعت آمده بودند همه چیز مهم بود به جز حراست از طبیعت.
بازگیر با اشاره به شعار هفته زمین پاک در مورد مدیریت پسماند و حفظ آب و خاک، خواستار تجزیه و تحلیل دانشجویان در این زمینه به منظور نهادینه کردن فرهنگ صحیح دفع زباله شد.
نظر شما