به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم محمدزاده معاون مطبوعاتی ارشاد با بیان اینکه "سرای روزنامهنگاران سرای همدلی و همفکری اهالی مطبوعات است" به یادآوری وعدههایی که چهار ماه پیش در مراسم تودیع به اهالی رسانه داده بود، اشاره کرد و گفت: من در روز معارفهام گفتم که معاونت مطبوعاتی خانه اهالی مطبوعات است و حالا کمتر از چهار ماه از آن روز خانهای مهیا کردهایم که امیدوارم خانهای امن برای رشد و تعالی مطبوعات باشد.
وی افزود: توسعه کیفی مطبوعات یکی دیگر از وعدههای محوری ما بود و ما برنامههایمان را در راستای همین توسعه کیفی طراحی کردهایم که در سه بخش محقق خواهد شد.
محمدزاده با اشاره به این بخشها گفت: در بخش زیرساختها ما تلاش کردهایم صفهای طولانی برای دریافت مجوز را که به بیش از 4000 متقاضی رسیده بود و زیبنده نظام جمهوری اسلامی هم نبود، بشکنیم و مطمئن باشید در سال 90 دیگر صف طولانی درخواست مجوز نشریه نخواهیم داشت.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد سپس به برنامههای این معاونت برای دستیابی به توسعه کیفی پرداخت و اضافه کرد: ما هر سال دو رویداد بزرگ در عرصه مطبوعات داریم؛ یکی نمایشگاه مطبوعات و دیگری جشنواره مطبوعات. این دو نیازمند بازنگری اساسی هستند.
وی در عین حال تاکید کرد: نمایشگاه و جشنواره امسال به روال سالهای قبل برگزار خواهد شد اما در سال آینده جشنوارههای فصلی مطبوعات و نمایشگاههای تخصصی در این حوزه برگزار خواهد شد.
محمدزاده همچنین به سیاستهای معاونت مطبوعات در بخش بینالملل اشاره کرد و گفت: متاسفانه صدای ما به ان طرف مرزها نمیرسد و از سوی دیگر اخباری که از آن طرف میآوریم، عموماً بومی نیست و برگرفته از نظام سلطه رسانهای غرب است.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد همچنین از راهاندازی اتحادیه مطبوعات جهان اسلامی و برگزاری دو جایزه جهانی یکی جایزه صلح و عدالت و دیگری جایزه سیدجمالالدین اسدآبادی در آینده نزدیک خبر داد.
وی همچنین به حمایت وزارت ارشاد از نظام عادلانه توزیع یارانه مطبوعات پرداخت و افزود: ما به یک چیز میاندیشیم و آن عدالت در توزیع یارانههاست و معیارهای آن به زودی معرفی میشود و امیدوارم نتیجه پرداخت یارانهها ارتقای مطبوعات باشد.
معتمدنژاد: از تاسیس سرای روزنامهنگاران ایران غافلگیر شدم!
در مراسم افتتاح سرای روزنامهنگاران ایران همچنین کاظم معتمدنژاد استاد علوم ارتباطات اجتماعی و پدر علم روزنامهنگاری در ایران، ضمن تقدیر از وزیر ارشاد و معاون مطبوعاتی وی از تاسیس این سرا، گفت: من واقعاً غافلگیر شدهام و از خوشحالی نمیدانم چه کار کنم! در سفرهایی که به خارج داشتیم، ما را برای بازدید از خانه مطبوعاتشان به آنجا میبردند و وقتی میپرسیدند خانه مطبوعات شما (در ایران) چگونه است، نمیدانستم چه باید بگویم!
وی با یادآوری مناسبتهای مهمی که در ماه اردیبهشت در مورد روزنامهنگاری در ایران و جهان وجود دارد، گفت: اردیبهشت برای ما یادآور انتشار اولین شماره از اولین روزنامه ایرانی یعنی "کاغذ اخبار" توسط میرزاصالح شیرازی است. از سوی دیگر در اردیبهشت ما روز جهانی آزادی مطبوعات را داریم و در چنین شرایطی افتتاح سرای روزنامهنگاران در ایران اتفاق خوبی است.
در این مراسم همچنین مرتضی نبوی مدیرمسئول روزنامه رسالت هم در سخنانی سرای روزنامهنگاران ایران را سقفی برای گردهمایی اهالی مطبوعات نامید و گفت: امیدواریم پس از ایجاد محلی برای جمع شدن روزنامهنگاران دور هم، ما صاحب نظام رسانهای هم بشویم و به زودی نظام جامع رسانهای کشور تصویب شود.
قاسمی: در ماههای اخیر شاهد برخوردی دوستانه، مهرآمیز و موقر با روزنامهنگاران بودهایم
در مراسم گشایش سرای روزنامهنگاران همچنین سیدفرید قاسمی پژوهشگر عرصه مطبوعات با اشاره به رویکردهای مختلف به مطبوعات که عدهای آن را صنعت میدانند و عدهای علم و عدهای هم حرفه و هم تئوری، گفت: بعضیها روزنامه را طفلی یکروزه میدانند که صبح به دنیا میآید و شب از جهان میرود اما افرادی هم هستند که روزنامه را ادبیات یک روز و در واقع حافظه تاریخی یک ملت در یک روز میدانند.
قاسمی به تلاشهایی که به گفته وی در دو دهه اخیر برای محفوظ ماندن میراث مطبوعات ایران صورت گرفته است، پرداخت و افزود: من 150 سال فارسینویسی در ایران را بررسی کردهام و به این نتیجه رسیدم که از 210 عنوان نشریهای که منتشر شده، تنها 76 عنوانشان آن هم دورههای ناقصشان در کتابخانههای ایران موجود است.
این پژوهشگر عرصه تاریخ مطبوعات ادامه داد: نشریهای 100 سال پیش در همین تهران منتشر میشده که الان تنها یک نسخه آن باقی مانده و آن هم در مدرسه زبانهای شرقی پاریس است. اگر گروهی را مامور این کار کنند، باز هم خواهند دید که نشریهای که مثلاً 120 سال پیش در ایران منتشر میشده، هیچ یک از دورههایش در ایران نیست اما شما میتوانید آنها را در اروپا و آمریکا پیدا کنید.
سیدفرید قاسمی با اشاره به رشد استناددهی به مطبوعات، تاکید کرد: امروزه دیگر مرجعیت مطبوعات پذیرفته شده است.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد سرای روزنامهنگاران به کانونی برای همدلی اهالی مطبوعات و کاریابی روزنامهنگاران تبدیل شود و با اشاره به کارنامه معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در مدت کوتاه مسئولیتش در دوره فعلی گفت: در سه، چهار ماه اخیر شاهد برخورد دوستانه، مهرآمیز و موقری با روزنامهنگاران بودهایم.
وی گفت: امیدواریم این وضعیت ادامه پیدا کند و دیگر نظارهگر تعطیلی هیچ نشریهای نباشیم و شاهد بیکاری روزنامهنگاران نباشیم.
حسینی: سرای روزنامهنگاران به تحمل نظرات مختلف از سوی اهالی مطبوعات کمک میکند
در ادامه مراسم افتتاح سرای روزنامهنگاران ایران سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی ابراز امیدواری کرد این سرا، سرای محبت، همدلی و مهد همفکری میان اهالی مطبوعات باشد و به محلی برای تبادل افکار و تجربیات آنها بدیل شود و سال 90 هم با این قبیل اقدامات نقطه عطفی در فعالیتهای مطبوعاتی کشور شود.
وی گفت: ممکن است ما افکار و اندیشههای مختلفی داشته باشیم اما همه در اینکه باید ایران سرافراز باشد، هیچ تردیدی نداریم و از این جهت سرای روزنامهنگاران ایران میتواند به سعه صدر و تحمل نظرات مختلف از سوی اهالی مطبوعات کمک کند.
وزیر ارشاد با تاکید بر وظیفه نظارتی وزارتخانه متبوعش در قبال مطبوعات گفت: این کافی نیست و وزارت ارشاد باید از رقابت بین روزنامهها و نشریات حمایت کند.
در پایان این مراسم از کاظم معتمدنژاد و مرتضی نبوی به عنوان دو پیشکسوت عرصه مطبوعات تقدیر صورت گرفت. همچنین کتاب "مطبوعات ایرانی" سیدفرید قاسمی هم رونمایی شد و از او نیز تقدیر به عمل آمد.
در مراسم افتتاح سرای روزنامهنگاران جمعی از مدیران و مسئولان این حوزه از جمله علیرضا کریمی مدیرکل دفتر تبلیغات و اطلاعرسانی، احسان قاضیزاده مدیرکل مطبوعات داخلی و عیسی زارعپور مدیرکل دفتر رسانههای دیجیتال این وزارتخانه حضور داشتند. حسن اختری دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان محمدمهدی فرقانی استاد رشته روزنامهنگاری، سیدمحمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات و امیر محبیان روزنامهنگار از دیگر حاضران در این مراسم بودند.
پس از پایان این مراسم وزیر ارشاد و معاون مطبوعاتی وی به گفتگو با خبرنگاران درباره مسائل مختلف حوزههای کارش خود پرداختند.
وعده حل مشکلات یارانه مطبوعات از سوی وزیر ارشاد
سید محمد حسینی در جمع خبرنگاران گفت: سرای روزنامهنگاران انشاء الله با حضور گسترده اهالی مطبوعات به مرکز صفا، صمیمت، همدلی و هماندیشی و همفکری برای دوستان مطبوعاتی تبدیل خواهد شد.
وی افزود: اینکه در این مرکز کارها و آثار ارزنده روزنامهنگاران در بخشهای مختلف ارائه میشود و قطعا ما به فعالیتهای ایجابی بیشتر بها میدهیم. البته بُعد نظارتی وزارت ارشاد بر مطبوعات سر جای خودش است اما این قبیل مسائل هم که مغفول مانده، باید مورد توجه قرار گیرد.
وزیر ارشاد در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص برنامههای وزارت ارشاد برای حل مشکل توزیع مطبوعات با توجه به افزایش هزینههای سوخت هواپیماها و ناوگان حمل و نقل بین شهری، گفت: درباره مسائل مربوط به شغل خبرنگاران و همه موارد مربوط به این حرفه و این مورد، میتوان در همین جا (سرای روزنامهنگاران) بحث کرد و ما هم در دولت این قول را گرفتهایم که اگر مطبوعات در این خصوص با مشکلی مواجه شدند، آن را حل کنیم.
حسینی ادامه داد: همانطور که دولت در بقیه بخشها مثل بخش کشاورزی و حل و نقل کمک میکند که مشکلات حل شود، در زمینه مطبوعات هم بحث یارانهها را پیگیری میکنیم.
وزیر ارشاد درباره وعده اعطای وام 30 میلیون تومانی به خبرنگاران گفت: امسال صندوق حمایت از خبرنگاران و نویسندگان و هنرمندان اعتبار بیشتری دارد و ما به جمع بیشتری از متقاضیان میتوانیم پاسخگو باشیم. بحث وام مسکن هم در سال گذشته با مشکلی حقوقی رو به رو شده بود که داریم آن را دنبال میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره برخی موضعگیریها درباره انتشار روزنامه "هفت صبح" تاکید کرد: هر چقدر تنوع مطبوعات بیشتر باشد، بهتر است چون ما فقط نمیخواهیم اسمها با هم فرق داشته باشد. باید روزنامهها در زمینههای گوناگون وارد شوند و هر روزنامه جدیدی که میاید، باید بقیه از حضور او استقبال کنند و در این مورد هم جای نگرانی نیست.
پیگیر معافیت مالی خبرنگاران هستیم
همچنین محمدجعفر محمدزاده در پاسخ به سوالی درباره موضع معاونت متبوعش درباره پلمپ انجمن صنفی روزنامهنگاران و وضعیت این انجمن در آینده گفت: هر تشکلی بخواهد در راستای توسعه کیفی مطبوعات و سالمسازی فضای اطلاعرسانی قدم پیش بگذارد، ما با آن همکاری میکنیم.
وی درباره اقدامات وزارت ارشاد برای بیمه خبرنگاران هم گفت: هر پروندهای که در این خصوص به ما ارجاع میشود، ما آن را به دوستانمان در صندوق حمایت از هنرمندان و نویسندگان و روزنامهنگاران میفرستیم و آنجا به آن رسیدگی میشود.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد همچنین تاکید کرد: پیگیر بحث بازنشستگی خبرنگاران پس از 20 سال فعالیت هستیم و مصوبه مربوط به این مسئله در دولت نهایی شده است. ما همچنین در حال تلاش برای معافیت مالی خبرنگاران هستیم.
محمدزاده در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص وضعیت نمایشگاه امسال مطبوعات گفت: نمایشگاه امسال به روال سالهای قبل برگزار میشود اما از سال آینده مورد بازنگری جدی قرار میگیرد هم از نظر محتوا و هم از نظر کمیت.
نظر شما