۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۸:۱۶

به بهانه نشست ترابوزان/

غفلت از قابلیتهای ترانزیتی آذربایجان شرقی/ امید رونق در نشست ترابوزان

غفلت از قابلیتهای ترانزیتی آذربایجان شرقی/ امید رونق در نشست ترابوزان

تبریز - خبرگزاری مهر: نشست مشترک هیئت های اقتصادی آذربایجان شرقی و ترابوزان ترکیه که با محوریت توسعه حمل و نقل در این شهر بندری برگزار شد بیانگر اهمیت صنعت ترانزیت در شرایط کنونی جهان است اما این قابلیت طی سالیان اخیر در استان فراوش شده بود.

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، در حالیکه همه نگاه ها به بحران خاورمیانه و شمال آفریقاست، برگزاری نشست ترابوزان با محوریت توسعه ترانزیت بعد از نشست عشق آباد ترکمنستان، نشان می دهد ایران و خاورمیانه این بار از منظر جدیدی که حمل و نقل محور آن است، مورد توجه ناظران و صاحبنظران مسایل بین المللی قرار گرفته است.

از چند سال قبل گسترش شبکه جاده‌ای و ریلی و بالا بردن توان حمل‌ونقل منطقه برای بهره‌گیری از توانمندی‌ها و امکانات ترانزیتی، مورد توجه قرار گرفته که افزایش رفت و آمد هیئت های اقتصادی کشورمان از جمله آذربایجان شرقی به کشورهای مجاور همچون ترکیه و میزبانی از مقامات مسئول دیگر کشورها برای تعمیق مناسبات دو و چندجانبه در این راستا قابل ارزیابی است.

افزایش ظرفیت حمل و نقل و ترانزیت در شمال غرب کشور با محوریت تبریز هم در چارچوب گسترش شبکه جاده ای و ریلی منطقه قابل تحلیل است که با تعریف مسیر ترانزیتی"تبریز – جلفا – نخجوان- ایغدیر" کلید خورده و با اتصال مجدد خط ریلی جلفا از طریق اصلاندوز به خط ریلی بین المللی مورد توجه قرار گرفته است.

تحقق توسعه مناسبات بین المللی در حوزه ترانزیت بین تبریز و ترابوزان ترکیه نیز متعاقب تلاش‌هایی است که در هجدهمین اجلاس مشترک اقتصادی ایران و ترکیه مورد توافق قرار گرفت.

این همکاری ها در شرایطی صورت می گیرد که چند روز قبل شورای عالی امنیت ملی ارمنستان ایجاد خط ترانزیتی "مغری" به سمت گرجستان را به تصویب رساند؛ مصوبه ای که با تحقق آن، تبریز از طریق آزادراه منتهی به ارمنستان که اکنون در دست ساخت است به اوراسیا و قفقاز متصل خواهد شد.

از سوی دیگر محور ترانزیتی "تبریز – مرند – جلفا" به همراه محور استراتژیک "تبریز – مرند – بازرگان" از دیگر مسیرهای ترانزیتی است که حاکی از اهمیت نقش آذربایجان شرقی در حوزه حمل و نقل بین المللی است.

با همه این پتانسیل ها که آذربایجان شرقی در زمینه نقش آفرینی در حوزه حمل و نقل به ویژه ترانزیت بین المللی دارد، تصمیم مسئولان ارشد کشورمان در بی توجهی به الحاق محورهای واقع در جغرافیای آذربایجان شرقی به مسیر کریدور شمال - جنوب که آب های گرم خلیج فارس را به وسیله رشت – آستارا و باکو به جمهوری آذربایجان وصل می کند، تصمیمی شتاب زده و تعجب آور ارزیابی می شود.

آذربایجان شرقی با داشتن مرز مشترک با جمهوری نخجوان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان و قرار گرفتن در مجاورت سرحدات جغرافیایی ترکیه همواره در طول سالیان گذشته به عنوان دروازه اروپا مطرح بوده و یکی از استان های مهم و تاثیرگذار در حوزه ترانزیت بین المللی است.

با این اوصاف به نظر می رسد مشارکت دادن آذربایجان شرقی در فرصت های ترانزیت بین المللی کشورمان علاوه بر افزایش سرعت و کاهش زمان حمل به ایجاد اشتغال نیز کمک می‌کند ضمن اینکه از طریق گسترش و توسعه حمل نقل در این استان می توان به فعال شدن امکانات عظیم گمرکات منطقه امیدوار بود.

کد خبر 1300359

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha