به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، درحالیکه در پهنه گیتی معلم با واژه تکریم همتراز می شود و آموزگاران به عنوان چراغهای جامعه فردای روشن را ترسیم می کنند جمع زیادی از این قشر که در ایران به کار تدریس مشغول هستند با بیم و امید فردای نامشخص خود را رصد می کنند.
کشتی به گل نشسته
حمیدرضا حاجی بابایی با 217 رای موافق در حالی وارد بزرگترین وزارتخانه کشور شد که برخی کارشناسان معتقد بودند او قرار است کشتی به گل نشسته ای را سکان داری کند.
او در حالیکه به تحول بینادین در آموزش و پرورش فکر می کرد ساماندهی نیرو، شایسته سالاری و اجرای قانون حذف کنکور را در دستور کار خود قرار داد.
وی زمانی این وزارتخانه بزرگ و تاثیرگذار را پذیرفت که 14 میلیون دانش آموز و بیش از یک میلیون فرهنگی چشم به تغییر داشتند. اما دیری نپایید که مجلسیها رأی به عدم پذیرش معلمانی دادند که خود زمانی مشکل آموزش و پرورش را مرتفع و دل به کار مجدد دوخته بودند. آنها از وزیر جدید انتظار داشتند آرزوهای بر باد رفته شان را مدیریت کند و چونان پدری دلسوز راه را بر ایشان هموار سازد، ولی ناامید و خسته به بهارستان رفتند، تجمع کردند تا قانونی به حمایتشان تصویب شود که نشد.
حالا آنها که در پی نظام معلمی اند اما جستجوهایشان بی نتیجه مانده است در فضای مجازی درد دلشان را برای جهانیان می نویسند. شیرزاد عبداللهی کارشناس آموزش و پرورش در این خصوص می گوید: در سال تحصیلی 89-88 علی احمدی 23 هزار معلم را بر اساس ماده 13 قانون مدیریت خدمات کشوری در قالب شرکتهای خدمات آموزشی در مناطق محروم به کار گمارد.
این افراد از طریق گزینش احراز صلاحیت شده و دوره های ضمن خدمت را در طول سال تحصیلی گذراندند اما حاجی بابایی از بدو تصدی این وزارتخانه گفته که معلمان شرکتی را به عنوان معلم قبول ندارد و در سال تحصیلی 90-89 مانع ادامه کار آنها شد.
وی می افزاید: وزیر باید این مصوبه را اجرا کند ماده 3 درباره نیروهای شرکت خدمات آموزشی است. در قانون آمده است که اگر نیروهای شرکتی در سال 89 - 88 یکسال فعالیت کرده و دارای لیسانس باشند و قبل از آن هم با ابلاغ آموزش و پرورش سه سال کار حق التدریس کرده باشند و یا نیرویی دارای مدرک فوق دیپلم بوده و چهار سال کار حق التدریسی کرده باشد در صورتی که سقف استخدام 60 هزار جا داشته باشد می تواند استخدام شود.
این کارشناس تعلیم و تربیت ادامه می دهد: شرط داشتن سابقه حق التدریسی به مدت سه یا چهار سال که در این قانون آمده باعث تعجب معلمان شرکتی شده است زیرا همه معلمان شرکتی فاقد سابقه حق التدریس هستند.
معلمان شرکتی می گویند که نمایندگان فرق بین معلم حق التدریسی و شرکتی یا خرید خدمتی را در این مصوبه لحاظ نکرده اند و با اجرای این قانون، استخدام آنها به طور کامل منتفی می شود.
معلم شرکتی کیست؟
محمدی که خود یک معلم خرید خدمات بوده در تعریف خودشان می گوید: ما با عشق و علاقه سر کلاس می رفتیم، حقوق بالایی هم نداشیم اما از کارمان لذت می بردیم.
وی می افزاید: مسئولان میانبر زدند و بعد از این که نتوانستند معلم حق التدریسی بگیرند با استفاده از یک رابط به نام پیمانکار ما را به کار گرفتند تا در آینده هیچ مسئولیتی در قبال ما نداشته باشند.
این قرارداد بر اساس نیاز ساعاتی را تعریف کرده بود با این اوصاف تابستان حقوق نداشتیم وضعیت سال بعدمان معلوم نبود و اگر می خواستیم بیمه باشیم باید برای سه ماه 80 هزار تومان از حقوق 220 هزار تومانیمان را کنار می گذاشتیم.
وی با ناراحتی می گوید: حتی در این آزمون استخدامی اولویتی برای ما نیروهایی که سال قبل تدریس داشتیم اعمال نشد.
از خودم می پرسم چرا هر فردی که بر اساس یک قرارداد وارد آموزش و پرورش می شود پس از مدتی احساس مالکیت می کند؟ آیا این به علت طبیعت و یا حرفه معلمی است و یا نرخ بالای بیکاری موجب شکل گیری چنین پدیده ای شده است؟
در جستجوی اخبار می بینم در سال قبل آموزش و پرورش علیرغم مخالفت شدید مجلسی ها و کارشناسان بر جذب نیروهای شرکتی اصرار داشته و برای آنها کلاس ضمن خدمت می گذارد.
معاون آموزش و نوآوری شهرستانهای استان تهران در این باره گفته بود: استفاده از معلمان خرید خدمت آموزشی به دلیل حضور بیش از یک میلیون و 140 هزار دانش آموز در شهرستانهای استان تهران است.
این در حالی است که این نهاد با معلمان مازاد رو به رو و طبق اصل 44، آموزش و پرورش و بهداشت نباید به بخش خصوصی واگذار شوند.
همچنین این کار تذکر مجلس به وزارت را در پی داشت: "اگر به معلم نیاز دارید طبق قانون عمل کنید، مجوز بگیرید و استخدام کنید."
نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است که خرید خدمات آموزشی سمی است که به بدنه این وزارتخانه تزریق می شود و این دستگاه را با چالشهای جدی مواجه می کند.
اسدالله عباسی اظهار می دارد: کمبود نیرو بایستی از طریق مراکز تربیت معلم و دانشگاهها تأمین شود چون آنها در خصوص فن معلمی، فن بیان، روش تدریس و مدیریت کلاس آموزش دیده اند.
رئیس مجلس هم بیان می دارد: انتخاب معلمان از سیاق کارهای آژانسی نیست که بتوان افراد را راحت انتخاب کرد.
علی عباسپور رئیس کمیسون آموزش مجلس نیز در این خصوص تصریح می کند: خرید خدمات آموزشی نگرانی هایی را برای خانواده های دانش آموزان ایجاد کرده است و بسیاری فرزندان خود را به همین دلیل به مدارس غیردولتی منتقل کردند.
وی می افزاید: انتخاب معلم به لحاظ شأن بالایی که دارد بایستی در چارچوب قوانین و با دقت انجام شود، در غیر این صورت به جایگاه ایشان لطمه می زند.
وی می گوید: جای تأسف است افرادی می خواهند امر خطیر و مهم تربیت نسل آینده این کشور را به دست شرکتهای خدماتی بسپارند که ضوابط کارشان مشخص نیست.
نایب رئیس این کمیسیون هم تأکید می کند: باید آزمونی گذاشته شود و سنجشی صورت گیرد تا توانمندی های علمی و معنوی آنها سنجیده شود، برخی از فارغ التحصیلان دانشگاهی حتی یک ساعت هم آموزش ندیده اند.
حمید یکی از معلمان شرکتی در پاسخ به این سخنان شکوه می کند که شما که این نکات را بیان می کنید درست، اما میان آنهایی که با عنوان معلم خرید خدمات وارد این سیستم شدند فارغ التحصیلان کارشناسی علوم تربیتی دانشگاههای دولتی وجود دارد که فقط باید در آموزش و پرورش کار کنند.
به نظر من اینها خیلی ماهرتر و با سوادتر از نیروهایی هستند که با دو سال درس خواندن وارد نظام آموزشی می شوند.
فاطمه، هم دیگر معلم از این دست است که معترضانه ابراز می کند: پس باید برویم بمیریم آخر شما که آن بالا نشستید چه می دانید به این قشر چه می گذرد.
قانون خوب است اما له شدن مردم خوب نیست! عدل و انصاف خوب است لیکن بیکاری و فقر و سرگردانی اسفناک است.
و لیلا، معلم بیکار شده دیگری معتقد است: تا کی باید مدیران و وزیران بر اساس سلیقه و عقیده خود با زندگی و شخصیت جوانان بازی کنند و یک روز استخدام و روز دیگر اخراج در بین معلمان شرکتی کسانی هستند که با رتبه عالی از دانشگاههای کشور فارغ التحصیل شده اند و حالا از گردونه خارج شدند.
قرار داد کار معین فقط برای خدمات
پس از ساماندهی نیروهای خدماتی وزیر گفت: نمی توان وضعیت معلمان شرکتی را به صورت کار معین تبدیل کرد چرا که بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی قرارداد کار معین برای آموزش نبوده بلکه برای خدمات است و 30 هزار نفر از این نیروها به عنوان سرایدار مدرسه مشغول به کار شدند.
فاطمه آجرلو عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است: دولت و آموزش و پرورش بر اساس قانون، از ابتدا تعهدی برای جذب نیروهای شرکتی نداشتند و باید با اصلاح قانون این نیروها را تعیین تکلیف کرد.
وی با اشاره به تجمع گذشته جمعی از این نیروها مقابل مجلس می گوید: موضوع ممنوعیت به کارگیری نیروهای شرکتی در آموزش و پرورش بر اساس قانون مصوب مجلس بوده و دولت نیز ملزم به اجرای آن است.
وی می افزاید: شرکت هایی که این نیروها را در اختیار داشته اند در برابر آنان متعهد بوده اند نه آموزش و پرورش اما به طور کلی باید با اصلاح قانون این نیروها را تعیین تکلیف کرد.
علاوه بر این، قانون اجازه مداخله آموزش و پرورش را برای استخدام این افراد نمی دهد و باید با اصلاح قانون شرایطی را فراهم کنیم تا ضمن آن که این نیروها آسیب نبینند، دست دولت نیز برای تعیین تکلیف آنها باز باشد.
نماینده مردم کرج ابراز می دارد خروج نیروهای جوان از نظام تعلیم و تربیت هیچ توجیهی ندارد آجرلو ابراز امیدواری می کند طرح ساماندهی نیروهای انسانی آموزش و پرورش که ناقص بوده و رأی نیاورده با دقت بیشتر و بررسی کارشناسی زمینه اصلاح قانون و تعیین تکلیف این نیروها و نیز شناسایی و ساماندهی جوانان شایسته را فراهم آورد.
عسل وحیدی کارشناس تربیتی با 17 سال سابقه کار در آموزش و پرورش معتقداست؟ معلمان ما به دنبال نظام معلمی هستند جایی که صادقانه و بی طرفانه به حرف، درد دل، پیشنهاد ویا انتقادشان گوش داده عمل کرده و او را قضاوت نکنند، در غیر این صورت ما این ظرفیت قوی و کار آمد را از دست خواهیم داد.
............................
گزارش: عزت خیابانی
نظر شما