به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی معین ظهر امروز در نشست خبری چهاردهمین همایش سالانه روز جهانی آسم که در مرکز تحقیقات آسم و آلرژی برگزار شد، افزود: آلودگی کلانشهرها و گرد و غبارهای فصلی که وارد کشورمی شود بر شیوع و شدت بیماریهای تنفسی به خصوص آسم و آلرژی افزوده است. دود اسپند نیز برای مبتلایان به آسم خطرناک است.
وی گفت: به راستی چگونه است که جوامع در حال توسعه یا جهان سوم که طی یکصد سال گذشته بالاترین تلفات انسانی در همهگیریهای مرگبار عفونتهایی مانند طاعون، وبا، دیفتری، حصبه، کزاز و حتی سرخک، سل و اسهال کودکان را داشتهاند، اکنون نیز باید بیشترین آسیب مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر عفونی و مزمن جهان را متحمل شوند.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران افزود: بیش از 80 درصد از تلفات و هزینههای بهداشتی، درمانی و اجتماعی بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، امراض انسدادی مزمن ریه، آسم و آلرژی، خود ایمنی، افسردگی اساسی و اضطراب همچنین سوانح جادهای و طبیعی گریبانگیر مردم جهان سوم میشود.
معین گفت: پژوهشها و مطالعات انجام شده در زمینه بهداشت و سلامتی، آسیبشناسی این تراژدی انسانی و پزشکی را در سطح بینالمللی مورد تحقیق خود قرار داده است و مسائلی مانند فقر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، ساختارهای استبدادی و غیر دموکراتیک حکومتی، تبعیض و بی عدالتی، تضییع حقوق شهروندی، بی تفاوتی و بی مسئولیتی نخبگان و تحصیل کردگان را از مهمترین علل و عوامل برشمردند.
وی اضافه کرد: در چنین زمینههای ناسالم و ظالمانه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است که گسترش و تعمیق دامنه بی عدالتی، قطبی شدن جامعه و توسعه فقر غذایی یا چاقی مفرط، مصرف روزانه سیگار، الکل و مواد مخدر، آلودگیهای شدید و دائمی هوای شهرهای بزرگ، عدم تحرک و فعالیتهای جسمانی و استرسهای گوناگون روانی، سلامت جامعه به خصوص جوانان، نوجوانان و کودکان را در معرض مخاطره جدی و آسیبهای شدید اجتماعی قرار داده است.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران افزود: کنترل آسم و سایر بیماریهای مزمن تنفسی بر پایه شناسایی و کاهش عوامل خطر بیماری با اطلاع رسانی همگانی، افزایش دانش و جلب مشارکتهای عمومی، تدوین و اجرای برنامههای کشوری پیشگیری، پایش شیوع و ارزیابی برنامهها در سطح ملی و در اولویت قرار دادن پژوهشهای پایه کاربردی، اپیدمیولوژیک برای تشخیص و پیشگیری و مراقبتهای بهتر پزشکی از بهترین راهبردها و راهکارهای پیشنهادی است.
معین گفت: سازمان جهانی بهداشت شعار ثابت و اساسی روز جهانی آسم را در 5 سال گذشته "شما میتوانید آسم خود را کنترل کنید " اعلام کرد که بیانگر تأکید بیش از پیش بر نقش مؤثر بیماران در تشخیص و درمان بههنگام پیشگیری از عوارض این بیماری است.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران اضافه کرد: 14 سال است که همایش روز جهانی آسم در ایران برگزار میشود.
اطلاع رسانی عمومی، ارتقای سطح دانش و آگاهی عمومی افراد جامعه، به روز کردن اطلاعات علمی و مهارت تشخیصی و درمانی مسئولان اجرایی و برنامهریزان اجرایی کشور در زمینه آسم، بحث و تبادل نظر در مورد آخرین راهبردها در خصوص پیشگیری و تشخیص بیماریهای مزمن تنفسی از اهداف مهم برگزاری این همایش است.
معین افزود: مشکلاتی که در خصوص شیوع آسم در ایران وجود دارد مانند همان مشکلاتی است که گریبانگیر کشورهای دیگر است. بیماریهای مزمن غیر واگیر امروزه جایگزین بیماریهای واگیردار شده است که بیماریهای قلبی، سرطان و بیماریهای مزمن تنفسی از مهمترین بیماریهای غیر واگیر محسوب میشود.
وی گفت: 50 درصد از بیماریها در جهان بیمارهای غیر واگیر است که در گذشته بیماریهای عفونی و واگیر دار در کشورهای جهان سوم بود. 80 درصد از بیماریهای مزمون تنفسی در کشورهای در حال توسعه شیوع دارد که رسیدگی به این بیمارها در اولین اولویت نظام سلامت در کشورها باید باشد.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران بیان کرد: بیماریهای مزمن تنفسی و آسم سومین رتبه را از نظر مرگ و میر در سطح جهانی به خود اختصاص داده است که آلودگی شهرهای بزرگ میتواند یکی از مشکلات اساسی در شیوع این بیماری باشد. آلودگی شهر تهران و سایر کلانشهرها به این مشکلات افزوده است و همچنین گرد و غباری که از غرب کشور وارد شهرها میشود مزید به علت شده و موجب افزایش بروز این بیماری در کشور شده است.
معین ادامه داد: ترافیک شهر و ضعف در مدیریت شهری، ضعف در تولید خودروها و همچنین سوخت مصرفی اتومبیل، کمبود وسائل حمل و نقل عمومی به خصوص مترو سلامت شهروندان به خصوص گروههای آسیب پذیر را در معرض خطر قرار داده است.
وی اضافه کرد: مشکل بعدی ما مصرف دخانیات است دخانیات قبل از اینکه مشکل اول جهان در کشورهای صنعتی باشد مشکل کشورهای جهان سوم است. به دلیل اینکه کشورهای صنعتی سیگار و مواد مخدر را تهیه میکنند که بیشتر کشورهای جهان سوم هستند که از این مواد استفاده میکنند.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران افزود: مصرف سیگار و مواد دخانی در بین زنان جامعه ما رو به افزایش است و حدود 20 درصد از جمعیت کشور ما مواد دخانی مصرف میکنند که در معرض قرار گرفتن با این مواد دخانی نیز میتواند مشکلاتی را ایجاد کند.
معین گفت: عدم مصرف سیگار در مکانهای عمومی یکی از قانونهای است که به تصویب رسیده است اما به خوبی در کشور اجرا نشده است و کارگاها و کارخانهها در اجرای این قانون با مشکل روبهرو هستند.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران گفت: مصرف بی رویه داروها نیز یکی از مشکلاتی است که در کشور ما وجود دارد و خانوادهها سر خود از داروها استفاده میکنند و داروهای تاریخ گذشته نیز در بین افراد جامعه ما بسیار استفاده میشود.
معین افزود: برخی از عقاید خرافی نیز در بین خانوادهها وجود دارد که آسم را یک بیماری مسری میدانند ولی باید دانست که آسم یک بیماری مسری نیست بلکه یک بیماری ارثی است که از طریق ژنها منتقل میشود. آسم و آلرژیها بیماریهای قابل کنترل هستند.
وی اضافه کرد: 80 تا 90 درصد بیماری در مبتلایان به آسم قابل کنترل است و فقط آسم 5 درصد از افراد مبتلا، شدید است. داروهای آسم اعتیاد آور نیست و موجب اختلال در رشد و نمو کودکان نمیشود و کوتاهی قد کودکان را در بر ندارد. البته این از مسائلی بود که در گذشته گفته میشد که صحت ندارد.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران گفت: برخیها معتقد هستند که دود اسپند میتواند بیماریها و همچنین آلودگیهای موجود در خانه از بین برود که کار غلطی است چرا که هر گونه ایجاد دود میتواند موجب افزایش بیماری آسم شود.
معین افزود: بالا بودن هزینههای تشخیص و درمان همچنین داروهای بیمارهای تنفسی از مشکلات این بیماران است. ناکافی بودن پوشش بیمههای درمانی از مسائل مهمی است که بسیار اهمیت دارد.
وی اظهار داشت: سهم سلامت از درآمد ملی ما بسیار پایین است و حدود 5.5 درصد است که باید تا 2 برابر افزایش پیدا کند؛ در کشورهای در حال توسعه یک تا 2 درصد بودجههای بهداشت و درمان را به هزینههای بیماری های تنفسی و آسم اختصاص دادهاند.
رئیس کمیته کشوری آسم و آلرژی ایران گفت: تدوین راهنمای ملی آسم در حدود 2 سال پیش در کمیته آسم و آلرژی با همفکری متخصصان انجام شد و به تصویب نهایی رسید که در اختیار پزشکان عمومی قرار گرفت که این برنامه، برنامه بلند مدتی است.
نظر شما