به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، شهر تاریخی کرمان مملو از آثار تاریخی دوره های مختلف است و این شهر را به کلکسیونی از معماری ایرانی تبدیل کرده است که مهمترین این بناها مجموعه تاریخی بازار وکیل کرمان به همراه دهها کاروانسرا، آب انبار، حمام تاریخی و مسجد است که هم اکنون این بناها در شهری بدلیل آب گرفتگی تهدید می شود که به عنوان شهری کویری شهرت دارد.
خطر آبهای زیر زمینی کرمان بارها و طی سالهای اخیر گوشزد شده است اما با وجودیکه در هر ثانیه دو متر مکعب به حجم این آبها افزوده می شود گویی این مشکل در کرمان برطرف شده و دیگر کسی برای تسریع در روند احداث فاضلاب شهری کرمان برای جمع آوری این آبها حرفی نمی زند و دل به انجام برخی طرحهای کوتاه مدت به عنوان یک مسکن خوش کرده اند.
حمام باغ له له مملو از آب فاضلاب
این درحالی است که برخی بناهای تاریخی کرمان هم اکنون مملو از آبهای زیر زمینی شهر کرمان شده اند که نمونه بارز آن حمام باغ له له است که با معماری منحصر بفرد یکی از زیباترین حمام های ایرانی محسوب می شود اما این حمام هم اکنون مملو از آبهای زیر زمینی است و با دیوارهای نم زده و فرو ریخته امیدی به احیای مجدد آن نمی رود.
کاروانسرا در مجموعه گنجعلیخان
دوستداران میراث فرهنگی نگرانند همین مشکل برای سایر ابنیه تاریخی شهر کرمان ایجاد شود و نکته نگران کننده این است که 80 درصد از بناهای تاریخی شهر کرمان در بافت قدیم و در منطقه بحرانی شهر کرمان قرار گرفته است.
یکی از بناهایی که به شدت در حال تهدید است مسجد جامع شهر کرمان است که بلند ترین برج ساعت ایران را به خود اختصاص داده است.
حفظ مسجد تاریخی کرمان با پمپاژ 24 ساعته
این بنا بدلیل قرار گرفت در محلی پائین تر از سطح زمین بیشترین تهدید را شامل می شود و هم اکنون با نصب چندین دستگاه آب موجود در مسجد 24 ساعته پمپاژ می شود.
گفته می شود در صورت از کار افتادن موتور پمپها به هر دلیل در زمانی کوتاه صحن مسجد مملو از آب خواهد شد.
نمای داخلی حمام باغ له له
از سوی دیگر آب انبارهای تاریخی شهر کرمان نیز که زمانی منبع تامین آب مردم شهر کرمان بودند و تا چندی پیش نیز از آنها بعنوان موزه و یا شربتخانه استفاده می شد هم اکنون مللو از آبهای زیر زمینی شده اند که منشای جز فاضلاب شهری ندارند.
پمپاژ این آبها هم اکنون مهمترین راهکار مسئولان برای رفع این مشکل است که حجم قابل توجهی از آن به جنگلهای قائم کرمان منتقل می شود اما درنهایت این آبها به دلیل شیب تند جنگل به سمت شهر کرمان بخصوص در بافت قدیم بار دیگر به همین منطقه پس زده می شود و این سیکل هم چنان ادامه دارد.
متولی حل مشکل آبهای زیر زمینی میراث فرهنگی نیست / ابنیه تاریخی در خطر تخریب
معاون فنی میراث فرهنگی کرمان با جدی خواندن مشکل بالا آمدن آب در بافت قدیم شهر کرمان گفت: بارها در خصوص این مسئله هشدار داده ایم زیرا بالا آمدن آب هم اکنون نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.
محسن موحدی افزود: بخش عمده میراث فرهنگی شهر کرمان در بافت قدیم شهر قرار گرفته است و بدلیل گود بودن این مناطق در محدوده اواسط خیابان شریعتی تا میدان مشتاق این منطقه به کانون بحران تبدیل شده است.
یکی از آب انبارهای تاریخی کرمان
این مسئول ادامه داد: یکی از ابنیه ای که هم اکنون در معرض خطر جدی قرار دارد مسجد جامع شهر کرمان است.
وی با تاکید بر اینکه میراث فرهنگی متولی جمع آوری این آبها نیست افزود: در حقیقت بناهای تاریخی قربانی این مشکل شده اند و باید هر چه زودتر فکر اساسی برای حل این معضل اندیشیده شود هر چند راهکارهای همچون زه کشی مشکل را بصورت ابتدایی برطرف کرده است اما تکمیل شبکه فاضلاب شهری راه حل نهایی است.
باید عامل تخریب حذف شود
نظر شما