۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۱۳:۲۶

شمقدری:

اجلاس همکاری آسیا تلاش می‌کند یک نهاد کاملا غیرسیاسی باشد

اجلاس همکاری آسیا تلاش می‌کند یک نهاد کاملا غیرسیاسی باشد

معاون سینمای درباره مجمع گفتگوی همکاری آسیا عنوان کرد این مجمع تلاش می‌کند یک نهاد کاملاً غیرسیاسی باشد و براساس محورهای مشترک خارج از مناقشات سیاسی گرد هم بیایند.

نشست مطبوعاتی نخستین اجلاس فرهنگی مقامات ارشد مجمع گفتگوی همکاری آسیا صبح امروز چهارشنبه 14 اردیبهشت‌ماه با حضور جواد شمقدری معاون سینمایی، حمیدرضا دیبایی مدیر روابط عمومی و جمعی از خبرنگاران در دبیرخانه شورای عالی فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای این نشست جواد شمقدری معاون سینمایی گفت: قاره آسیا با فرهنگ و تمدن دینی که دارد برای تمام جهانیان شناخته شده است. با ورود این تمدن کهن ما در دوره معاصر کمتر تاثیر عمیقی داشته ایم. اما در همین قاره آسیا سه تمدن بزرگ ایرانی، هندی و چینی قرنهای زیادی تاثیرهای بسزایی گذاشته است.

وی افزود: اسلام در همین قاره شکل گرفته و بیشتر انبیا محل تولد و گسترشان در همین قاره بوده است. بخشی از فعالیت های عرفانی ریشه در قاره آسیا دارد. این قاره بیشتر به موضوع انسان کارکرده و در این زمینه سابقه زیادی دارد. اما کشورهای آسیایی کمتر در کنار هم و یا پروژه های مشترک همکاری داشته اند.

شمقدری ادامه داد: در سال 2002 گروهی از کشورها مجمع گفتگوی همکاری آسیا را تشکیل دادند. گفتگو و برقراری دیالوگ بستر مناسبی ایجاد می کند تا بسترها شناسایی شود. در طول هشت سال گذشته 30 کشور آسیایی به همراه روسیه عضو این مجمع شدند. ایران هم البته جز همین کشورها محسوب می شود.

شمقدری درباره عضویت کشورها در این مجمع توضیح داد: البته تعداد اندکی از کشورهای آسیایی در این مجمع عضو نشدند که بیشتر درگیر جنگ های داخلی بودند. در سال 87 مجمعی در سئول برگزار شد که درباره مسائل زیست محیطی، ‌کشاورزی، مقابله با بحران‌های اجتماعی، مسایل آموزشی و ... بحث‌هایی عنوان شد. پروژه همکاری فرهنگی توسط ایران در این مجمع پیشنهاد شد که مورد تصویب قرار گرفت و کشور ایران به عنوان مسئول برگزاری آن این وظیفه را بر عهده گرفت البته در این پروژه کشور هند نیز با ما همکاری می‌کند.

شمقدری افزود: نخستین نشست فرهنگی مقامات ارشد گفتگوی همکاری آسیا طی جلساتی مصوب شد اردیبهشت ماه سال 90 در روزهای 19 و 20 برگزار شود. مجری و مدیریت تامین این نشست بر عهده وزارت ارشاد است. مسئولیت اجلاس را باید یکی از مسئولین وزارتخانه در سطح معاونین برگزار می‌کرد که وزیر ارشاد این امر را به من محول کرد.

وی ادامه داد: از ابتدای امسال دبیرخانه این مجمع کار خود را آغاز کرد و تا کنون نزدیک به 10 جلسه با دستگاه‌های فرهنگی برگزار کردیم. صدا و سیما، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، شهرداری تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات، انجمن مفاخر، سازمان اسناد و کتابخانه ملی و وزارت ارشاد برگزار کنندگان این مجمع هستند.

معاونت سینمایی ارشاد در ادامه توضیح داد: هفته پیش جلسه‌ای را با سفرای کشورهای دعوت شده به تهران برگزار کردیم تا مراحل و برنامه‌ریزی‌های مربوطه انجام شود. برای این امر سه کمیته طراحی شده؛ کمیته اول: سینما، تئاتر، رادیو و تلویزیون، کمیته دوم: پژوهش و کمیته سوم: مردم شناسی و تبادلات فرهنگی است.

وی درباره افتتاحیه نشست فرهنگی مقامات ارشد همکاری آسیا گفت: این نشست روز دوشنبه 19 اردیبهشت ماه با صحبت‌های وزیر ارشاد آغاز می‌شود و پس از آن رحیمی معاون اول رئیس جمهور به سخنرانی می‌پردازد. هیئت‌های خارجی نیز در این نشست حضور دارند. در این اجلاس از هر کشور رئیس هیئت به اضافه سه نفر همراه شرکت می‌کنند. مراسم اختتامیه نیز روز 20 اردیبهشت ماه با قرائت بیانیه اجلاس به کار خود پایان می‌دهد.

شمقدری در ادامه بیان کرد: این مجمع تلاش می کند یک نهاد کاملاً غیرسیاسی باشد و براساس محورهای مشترک خارج از مناقشات سیاسی گرد هم بیایند. در حال حاضر زمینه‌های مهیا شده تا در قاره آسیا یک اتحادیه آسیایی شکل بگیرد و ما از این طریق به یک تعامل فعال برسیم و قاره آسیا نیز نقش جدی‌تری ایفا کند.

وی ادامه داد: سرنوشت بشر روی زمین متاثر از فرهنگ است به همین دلیل به اصالت بیشتری نیاز دارد. امیدواریم این اجلاس ما را به سمت ظرفیت‌هایی ببرد که هم کشورهای آسیایی و هم دیگر کشورها از آن بهره مند شوند.

معاونت سینمایی درباره برنامه‌های دو روزه این اجلاس عنوان کرد: برای هیئت‌های خارجی دیدار از نمایشگاه کتاب، بازدید از سازمان صدا و سیما و برج میلاد را در نظر گرفتیم. یک روز قبل از اجلاس در سازمان فرهنگ و ارتباطات در خدمت آقای خرمشاد خواهیم بود همچنین در جلسه‌ای آقای ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما میزبان میهمانان خواهند شد. محل این اجلاس در سازمان ایرانی مجامع بین‌المللی وزارت خارجه است.

شمقدری افزود: بنای ما در این اجلاس بر گفتگوست تا زمینه مشترک همکاری‌ها پیدا شود و با ظرفیت‌های هم آشنا شویم همیشه غرب تصویرهای دیگری از ما به جهان نشان داده است که با واقعیت هماهنگ نیست. این اجلاس ظرفیت‌هایی را فراهم می‌کنند تا کشورهای آسیایی مستقل فعالیت کنند. ساز و کارهایی در این زمینه طراحی شده تا این کشورها وارد میدان شوند و تصویر واقعی از خود به نمایش بگذارند و ظرفیت‌ها را تعریف کنند.

وی در ادامه توضیح داد: آمریکا و صهیونیست قدرت خود را از طریق فضاسازی رسانه‌ای نشان می دهد تا از این طریق انگیزه ایجاد کند. ما می توانیم با همکاری‌های مشترکی که بین کشورهایی آسیایی به وجود می‌آوریم راهی برای مقابله با این فضاسازی‌ها ایجاد کنیم. در این اجلاس ایران، تایلند، چین، اندونزی، مالزی، میانمار، سنگاپور، مغولستان، هند، سریلانکا، تاجیکستان، افغانستان، عربستان، کویت، قطر، کره، ژاپن، روسیه و ... حضور دارند.

معاونت سینمایی در پاسخ به سئوالی درباره حضور کشورهای کره و ژاپن که منافع مشترک با آمریکا دارند در این اجلاس گفت: وقتی بحث برگزاری چنین اجلاسی مطرح می‌شود بدین معنی است که نیاز هویت جویی و استقلال طلبی در آن دیده می شود. ما بعضی مواقع مانند بعضی از ماهیان داخل آب شاید غفلت کنیم. کشورهایی مانند چین، کره و ژاپن که تحت استیلای آمریکا بودند این اجلاس را به نوعی پناهگاه خود می‌دانند تا از این شرایط خارج شوند.

وی افزود: در حال حاضر آمریکا به یک انزوای سیاسی کشیده شده است. قیام‌های کشورهای عربی نشان دهنده همین موضوع است که آنها این تحقیر را دیگر برنمی‌تابند. هم اکنون بستر و ظرفیت‌هایی مهیا شده تا چنین کشورهایی از این استیلا خارج شوند و با اهدافی که اعلام کردیم وارد این مجمع شده تا این همکاری‌های آسیایی شکل بگیرد. دنبال این موضع نیستیم که به جهت آمران و تفکر به یک نقطه برسیم حتی آمریکا نیز نتوانسته چنین اجماعی اعمال کند.

شمقدری درباره برنامه‌های حوزه سینما در این مجمع گفت: قطعاً در حوزه سینما برنامه‌های مشخصی داریم. ایجاد یک بازار عرضه فیلم و سریال از اهداف اولیه ما است. طی دو سه محور جدی قرار است بازار بین‌المللی در آیا ایجاد شود تا تبادلات بین کشورها انجام شده و ما و این کشورها از محصولات خوب یکدیگر بهره ببریم. البته بحث تولیدات مشترک را نیز در نظر داریم.

معاونت سینمایی با اشاره به مشترکات بین کشورهای آسیایی عنوان کرد:جالب است بدانید در تایلند شخصی به نام شیخ احمد قومی حضور داشته که مردم را به اسلام دعوت می کرده و از این طریق گروه اسلامی در این کشور تشکیل شده است البته فرزندان وی تحت تاثیر جامعه فعلی این کشور دوباره به دین بودایی پیوستند. جاده راه ابریشم نیز از دیگر مشترکات ما محسوب می‌شود اما با وجود تمام این مباحث قطعاً ما به تولیدات مشترک دست پیدا می کنیم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره برنامه‌های حوزه تئاتر در این اجلاس گفت: کمیته‌های مربوطه کارهای خود را شروع کردند. محورها به صورت کلی تعریف شده است. جزئیات از درون خود اجلاس خارج خواهد شد. قطعاً‌ در پایان اجلاس و در نشستی پس از آن این جزئیات را مطرح خواهیم کرد.

معاونت سینمایی درباره حضور برخی دیگر از کشورها عنوان کرد: ما برای کشور بحرین دعوتنامه نفرستادیم. پیش بینی وزارت امور خارجه این بود که این کشور دچار جنگ داخلی است به همین دلیل از آنها دعوت به عمل نیاوردیم. البته برخی کشورهای جنوب شرق آسیا به دلیل سونامی در این اجلاس شرکت نمی کنند. کشور ویتنام نیز که به دلیل ورود به عرصه انتخابات شرایط متفاوتی را طی می کند در این گردهمایی حضور ندارد. این هیئت خارجه 18 اردیبهشت ماه وارد ایران می شوند.

وی همچنین درباره بستر سازی این فعالیت فرهنگی گفت:این اجلاس شناختی برای همکاریهای بعدی است و بستر سازی ایجاد می کند که ما نتیجه آن را در آینده می بینیم. سازمان فرهنگ و ارتباطات پس از پایان این اجلاس نقش مهمی خواهد داشت. پیش بینی می کنیم که مشارکتهای خوبی صوت گیرد.

شمقدری در پایان درباره هزینه مالی برگزاری این اجلاس عنوان کرد:ارقام در چنین اجلاسی که اهداف بلند مدتی را دنبال می کند نباید ذهن را درگیر کند. اما هزینه برگزاری 150میلیون تومان است که البته دستگاههای فرهنگی نیز در ان مر مشارکت دارند.

کد خبر 1304792

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha