۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۱۲:۰۷

گزارش مهر /

بحث داغ مخالفان و موافقان طرح نظارت بر مجلس در صحن علنی

بحث داغ مخالفان و موافقان طرح نظارت بر مجلس در صحن علنی

مخالفان با کلیات طرح نظارت مجلس بر امور نمایندگان معتقدند این طرح شرایط حذف رقیب و اعمال سلایق سیاسی را ممکن خواهد کرد و موجب تداخل کار قوا و سوء استفاده مخالفان نمایندگان خواهدشد.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح نظارت مجلس بر امور نمایندگان در جلسه علنی روز سه شنبه مورد بررسی قرار گرفت و با 146 رای موافق، کلیات آن به تصویب رسید.

در بررسی این طرح مهدی کوچک زاده نماینده تهران در مخالفت با آن گفت: از آرزوهای دیرین بنده وهمفکرانم در مجلس هفتم تحقق چنین طرحی بود و زمانی که مقام معظم رهبری به مجلس توصیه کردند که بر کار خود نظارت کند، احساس کردم آرزوی ما با این حمایت رهبر محقق می شود. اما وقتی طرح را مطالعه کردم کاملا مایوس شدم آیا این طرح نظارت بر نمایندگان است یا تسهیل امور در مسیری که خودشان می خواهند؟

وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب فرمودند نمایندگان سازوکار محکم و متقنی برای نظارت بر خودشان ترتیب دهند اما من به هیچ وجه این طرح را دارای استحکام نمی بینم.

کوچک زاده گفت: در این طرح نظارت بر مجلس گنجانده نشده است، بلکه نظارت بر رفتار نمایندگان است راهی برای نظارت بر استراتژی و نحوه مدیریت مجلس نیست. همچنین هیئت نظارت محاط شده مگر محاط شده، می تواند بر محیط نظارت کند؟

این عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس بر ترکیب اعضای هیئت نظارت لحاظ شده در این طرح اشاره کرد و گفت: آیا این هفت نفر صلاحیت نظارت بر 290 نماینده دیگر را دارند؟ مرجع بالاتری باید بر امور نمایندگان نظارت کند. بنده می گویم ابزاری که صلاحیتش را از رهبری نظام دریافت کرده است، باید نظارت داشته باشد.

نماینده تهران ادامه داد: در بسیاری از مواد این طرح کلی گویی شده است و ابهام دارد از جمله اینکه در جلسه نواب رئیس و روسای کمیسیون ها که قرار است تصمیماتی گرفته شود آنها می توانند به دلخواه خود تفسیر داشته باشند.

وی با کلیات این طرح مخالفت کرد و پیشنهاد داد طرح جدیدی تا هفته آینده نوشته شود.

نورالله حیدری نماینده اردل و فارسان در موافقت با کلیات این طرح گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران و ارکان مختلف آن از پاکترین نظامات عالم است و این ناشی از ولایی بودن نظام مقدس است.

وی درپاسخ به مخالفت کوچک زاده گفت: نظارت بر جهت گیری کلی مجلس توسط ولی امر مسلمین و مردم در حال انجام است آنچه بیشتر باید به آن توجه شود نظارت بر رفتار نمایندگان است.

وی ادامه داد: هر صاحب منصبی در خطر لغزش و انحراف است و ضرورت دارد در هر جایگاهی که قرار می گیرد مورد نظارت واقع شود. نمایندگان هر قدر درجه خلوصشان بالاتر باشد نظارتشان اثر بخش تر خواهد بود. میزان تقوای افراد یکسان نیست باید سازوکاری فراهم کنیم که ساحت مجلس از هرگونه شائبه به دور باشد.

حیدری گفت: تصویب این طرح نگاه مثبتی در افکار عمومی نسبت به مجلس هشتم پدید می آورد.

علی مطهری نماینده تهران نیز در مخالفت با کلیات این طرح گفت: دلیل اول مخالفت من عدم نیاز به چنین طرح و قانونی است زیرا نظارت توسط شورای نگهبان مردم و کمیسیون اصل 90 بر نمایندگان وجود دارد به نظر می رسد منظور مقام معظم رهبری که فرمودند بر خود نظارت داشته باشید این بوده که ابزارهایی که داریم را جدی بگیریم نه اینکه قانون جدید بنویسیم.

نماینده تهران تاکید کرد: این طرح مخالف حریت و آزادگی مجلس است،  شبیه آیین نامه انضباطی مدرسه راهنمایی است. در این صورت برای شورای نگهبان، مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز چنین نظارتی باید در نظر گرفته شود.

وی گفت: این آن داستان را به یاد می آورد که گفتند کار را با بسم الله آغاز کن، رندی پیدا شد گفت خود بسم الله یک کار است پس اول باید بگوییم بسم الله و تا آخر عمر ادامه دهیم این تسلسل بوجود می آورد و محال است. بنابراین در اینجا هم مجلس ناظر به ذات است بسم الله هم یعنی آغاز به ذات کار. اینجا نیازی به قانون برای نظارت ناظر وجود ندارد. همین تمهیداتی که هم اکنون وجود دارد کافی است.

مطهری گفت: در این طرح آمده است که اعضای هیئت همه نماینده مجلس هستند، در این صورت با توجه به حجم کار این هیئت این نمایندگان از کار نمایندگی خود باز می مانند. این طرح موجب اشاعه منکر است .

وی گفت: مجازات دیگر محرومیت از جلسات کمیسیون های تخصصی تا 3 ماه است که موجب پایمال شدن حقوق مردم حوزه انتخابیه می شود این طرح ایجاد اختلاف و دشمنی درون مجلس می کند زیرا لغو اعتبارنامه و محرومیت از شرکت در جلسات به تصویب مجلس موکول شده است. این طرح موجب خبر چینی و تلاش افراد برای حذف رقیب خواهد شد. از طرف دیگر وسیله ای برای تصفیه حساب سیاسی است.

وی گفت: طراحان توجه کنند اگر گروه سیاسی مخالف آنها حاکم بود باز حاضر بودند این طرح را ارائه کنند؟ این طرح شامل دخالت قوه مقننه در قوه قضائیه است. این هیئت به منزله یک دادگاه است و صحبت از صدور رای و دفاعیات نماینده است و با اصل استقلال قوا مغایر است.

مطهری ادامه داد: از جمله مواردی که هیئت نظارت بر نمایندگان صلاحیت رسیدگی به آن را دارد رفتار خلاف شئون نمایندگی است که یک مفهوم کش دار و قابل سوء استفاده است. همچنین گزارش واصله از اعمال خلاف امنیت کشور که آن هم یک مفهوم کش دار و قابل سوء برداشت است و می تواند شامل انتقاد از دولت و رئیس جمهور بشود.

عضو شاخص فراکسیون اصولگرایان مجلس ادامه داد: با تصویب این طرح افراد آزاده و بسیاری از نخبگان وقتی ببینند کار اساسی در مجلس نمی توانند انجام دهند کاندیدا نمی شوند چون این طرح در راستای بی خاصیت کردن و تحت کنترل قرار دادن مجلس است همین الان مجلس نمی تواند همه وظایف خود را انجام دهد مثلا هنوز نتوانسته است یک سئوال از رئیس جمهور را مطرح کند در حالیکه رئیس جمهور به صراحت اعلام کرده که من فلان قانون را اجرا نمی کنم. با تصویب این طرح مجلس ناتوان تر می شود.

نماینده تهران گفت: با تصویب این طرح سند بردگی خود و نمایندگان مجالس دیگر را امضا نکنیم.

وی ادامه داد: کاری که عده ای با ایجاد فشار در حوزه های انتخابیه و غیره انجام می دادند حال می خواهند در قالب قانون انجام دهند. نماینده باید آزاد و مستقل باشد و با صراحت حرف خود را بزند. این طرح ها مانند زنجیری است که به دست و پا و زبان نماینده بسته می شود بنابراین خواهش می کنم به کلیات این طرح رای ندهید تا اساس وارد بررسی جزئیات نشویم.

احمدی بیغش نماینده شازند نیز در موافقت بااین طرح گفت: این طرح نمی خواهد نمایندگان را از اختیاراتشان باز دارد بلکه بر رفتارهای ناهنجار تعدادی از نمایندگان نظارت خواهد کرد.

وی ادامه داد: نماینده طبق قانون اساسی مجاز است تمام نظرات خود را در قالب قانون اساسی بیان کند و کسی حق برخورد و تعقیب او را ندارد اما اگر نماینده ای مشکل اقتصادی و رفتاری پیدا کرد آیا نباید به آن رسیدگی کرد؟

بیغش از نمایندگان خواست با رای بالا به کلیات این طرح رای دهند.

وی گفت: این یک سند درخشان برای مجلس هشتم است که در تاریخ ماندگار خواهد شد و تاریخ و نسل های بعد از مجلس هشتم به نیکی یاد خواهند کرد.

محمد مهدی شهریاری نماینده بجنورد نیز در مخالفت با کلیات این طرح گفت: این طرح جامع نیست و اصل تفکیک قوا را مخدوش می کند. مجلس به عنوان یک قوه مستقل نباید به حریم قوه قضائیه وارد شود.

وی گفت: از آقای لاریجانی ( رئیس مجلس ) انتظار داشتیم به دلیل مغایرت این طرح با اصول متعدد قانون اساسی از ارائه آن به مجلس جلوگیری کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطر نشان کرد: این طرح مخالف شان و جایگاه مجلس است ایجاد یک دادگاه ویژه مخصوص نمایندگان است و از آنجا که در مغایرت با اصول 76، 84، 86 و 89 قانون اساسی است می تواند مجلس را با چالش جدی مواجه کند.

وی ادامه داد: این طرح محیط امنی برای مخالفان نمایندگان در ابعاد انتخاباتی و سیاسی ایجاد می کند تا دست به قلم شده و هر افترایی را به نمایندگان نسبت دهند به نظر می رسد این طرح زمینه محیطی پرچالش و تنش زا را فراهم خواهد کرد. به هنگام طرح سئوال و استیضاح نیز می تواند برای نمایندگان مشکل آفرین باشد.

شهریاری گفت: آیا مجلس به دنبال این است که قدرت عمل و وظیفه نمایندگی خود را محدود کند؟ با تصویب چنین طرحی این اتفاق خواهد افتاد و محافظه کاری در بین نمایندگان افزایش خواهد یافت. ما با این طرح مکانی را برای افراد بیکار باز می کنیم و با اهرمی که به دست آنها می دهیم مجلس را به بازی می گیریم، ما خودمان برای خودمان دادگاه تشکیل می دهیم و این مخالف شان نمایندگان است.

محسن کوهکن نماینده لنجان نیز در موافقت با کلیات این طرح گفت: در مجلس مردم باید بدانند ما مصونیت قضایی نداریم همه آحاد مردم در مقابل قانون دارای حقوق مساوی هستند، اگر یک نماینده مجلس مانند یک فرد عادی مرتکب فعل یا ترک فعلی شد که جرم شد مجازات خواهد شد.

وی ادامه داد: اگر گزارشی از تخلف نماینده ای فرستاده شود این گزارش باید امضا داشته باشد و مشخصات گزارش دهنده ذیل آن باشد.

عضو هیئت رئیسه مجلس یادآور شد: امروز شما به عنوان نماینده نشسته اید و دستگاه های مختلف گزارشات مختلفی درباره شما ارسال می کنند اما برای اینکه حرمت نمایندگان حفظ شود این گزارشات به محکمه فرستاده نمی شود و شما با خبر نیستید. بالاترین مزیت این طرح این است که راه برای افرادی که می خواهند علیه نماینده گزارش بدهند باز است و دیگر نمی ترسند.

وی ادامه داد: ما در این طرح وارد حیطه کیفری نمی شویم اگر معلوم شود تخلفی صورت گرفته هیئت نظارت این گزارش را برای محکمه می فرستد.

لاریجانی قبل از رای گیری برای کلیات این طرح اعلام کرد هیئت رئیسه به دلیل آنکه نمایندگان زیادی مراجعه کرده اند و ایرادات جزئیات این طرح را یادآوری کرده اند رای به دو شوری شدن این طرح داد که مجددا اشکالاتش در کمیسیون مربوطه مورد رسیدگی قرار گیرد.

نمایندگان با فریاد احسنت احسنت این تصمیم هیئت رئیسه را تایید کردند، بنابراین مقرر شد بعد از رای به کلیات جزئیات این طرح مجددا در کمیسیون مربوطه که کمیسیون مشترک نظارت مجلس بر امور نمایندگان و شامل اعضایی از کمیسیون های حقوقی - قضایی، آیین نامه و اصل 90 مجلس است  مورد بررسی قرار گیرد.

کد خبر 1308459

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha