به گزارش خبرنگار مهر در قزوین، قزوینی ها همه ساله با گذشت پنجاه روز از سال جدید و در اردیبشهت ماه به دامان طبیعت می روند.
این مراسم در کمتر جایی صورت می گیرد و می توان گفت که این آئین مختص قزوین است و از گذشته نیز به پنجاه بدر معروف بوده و مراسمی شبیه سیزده بدر است.
عبادت و شکرگزاری در مصلای شهر جزو آیین پنجاه بدر
محمد مهدی رضاپور کارشناس میراث فرهنگی در این باره می گوید: از گذشته های دور مردم قزوین در نوزدهمین روز از ماه دوم سال جدید که برابر با پنجاهمین روز سال است در راستای اجرای یک مراسم آئینی به مصلای شهر می روند و در این مکان با خداوند راز و نیاز می کنند.
وی افزود: اگر تا آن روز از سال باران خوبی آمده باشد مردم در مصلی نماز شکر هم بجای می آورند و از خداوند به خاطر نزول باران رحمت سپاسگزاری می کنند اما اگر سال کم بارانی باشد نماز استسقاء به جای می آورند و طلب باران رحمت می کنند.
اسدالله بیرانوند مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین هم در این باره به خبرنگار مهر در قزوین گفت: با توجه به اینکه این مراسم در مصلی برگزار می شود در زمره آئین دینی بشمار می رود اما به دلیل این که محل برگزاری مراسم خارج از شهر و در دامن طبیعت است مردم پیوند و ارتباطی با طبیعت نیز برقرار می کنند و ضمن برگزاری مراسم عبادی، فرصتی فراهم می شود تا خانواده ها گردهم آیند و این روز را با شادی و نشاط در کنار یکدیگر سپری کنند.
بیرانوند تصریح کرد: این مراسم در بهترین روز فصل بهار از لحاظ آب و هوایی برگزار می شود و در واقع تجدید پیوندی دوباره با طبیعت است.
پیوند آیین پنجاه بدر با برگزاری نماز باشکوه شکرگزاری
این کارشناس میراث فرهنگی معتقد است که مراسم پنجاه بدر ریشه تاریخی دارد و احتمال می رود که این مراسم در زمان قبل از اسلام نیز برگزار می شده و بعد از اسلام با توجه به گرایش مردم به این دین نماز طلب باران در همه مراکز اسلامی باب و رایج شده باشد و آئین قبلی با برگزاری نماز پیوند باشکوهی را برقرار کرده است.
یکی از خانواده های اصیل قزوینی که همه ساله به پنجاه بدر می روند در این باره گفت: این مراسم از گذشتگان به ارث رسیده و ما هرساله در اردیبهشت ماه به اتفاق اکثر فامیل و خویشاوندان با درست کردن عصرانه به طبیعت می آئیم تا هم روحی تازه کنیم و هم بخاطر نعمتهای الهی بویژه باران بهاری شکرگزار خدا باشیم.
این بانوی سالخورده قزوینی می گوید: این مراسم بهانه ای برای صله رحم نیز هست و در ایام سال بدلیل مشغله های فراوان کمتر فرصتی برای حضور خانواده ها در کنار هم فراهم می شود لذا از این مراسم استقبال می کنیم و همه ساله آن را بدون هیچ وقفه ای انجام می دهیم و نشاط آن هم موجب قرابت بیشتر فامیل و تقویت روابط خانوادگی می شود.
دیماج پنجاه بدر غذای محلی قزوین در پنجاهمین روز بهار
در گفتگو با یک بانوی دیگر قزوینی که کارمند یکی از ادارات است در خصوص خوردنی های عنوان شد: بیشتر قزوینی های اصیل در این مراسم غذای ساده و محلی به نام دیماج( با ضمه دال) درست می کنند که ترکیبی از نان محلی خشک شده، سبزی، گردو و پیازداغ و خیاراست و بسیار خوشمزه می شود.
وی یادآورشد: خوردن هندوانه، آجیل مشگل گشا و میوه نیز در این روز مرسوم است و بسیاری از کسانی که به پنجاه بدر می روند آش رشته نیز درست می کنند وبا خود به باغ و دشت و دمن می برند و حال و هوای دیگری پیدا می کنند.
گفته می شود مردم قزوین با برگزاری این مراسم عمق رفاقت، صمیمیت و میهمان دوستی خود را که تا پنجاه روز بعد از عید نیز ادامه دارد به رخ می کشند و با تداوم این مراسم درصدد ترویج فرهنگی اصیل ایرانی و تقویت رفاقت و خویشاوندی و صله رحم هستند.
حضور خیل عظیم خانواده ها در سرسبزی باغها و دشتهای طبیعی قزوین چشم اندازهای زیبایی خلق می کند و تصاویر به یادماندنی را در تاریخ این منطقه ثبت می کند.
از بعدازظهر عصر روز دوشنبه باغهای با طراوت اطراف و داخل شهر قزوین که این روزها بر اثر بارش های متوالی بران الهی طراوت و شادابی خاصی به خود گرفته است مملو از جمعیتی شد که به دنبا لزنده کردن ائینهای زیبای ایرانی هستند.
......................................
گزارش: محمدرضا جباری
نظر شما