به گزارش خبرنگار مهر، مسعود موحدی پنجشنبه در مراسم معرفی برترینهای طرح و نقشه فرش دستباف گفت: نقش و طرح یکی از عناصر اصلی در فرایند تولید و شکل گیری فرش دستباف است و طراحان و نقاشان ایرانی حاصل ذوق و خلاقیت خود را با آنچه از فرهنگ و هنر ایرانی و اسلامی اخذ کرده اند، درهم می آمیزند که حاصل آن بر پهنه کاغذ شکل می گیرد و در آینده به فرشهای دستباف اصیل و ارزشمند ایرانی تبدیل می شود.
قائم مقام وزیر بازرگانی افزود: ترسیم زیبا و هنرمندانه گلها و برگها، حرکت نرم اسلیمی ها و ختایی ها، طرح ریزی نقشمایه های گوناگون و جذاب همگی حاصل ذوق و اندیشه ایرانیان هنرمند است و برگزاری چنین جشنواره ای فرصت مناسبی برای توجه به این عناصر اصلی در روند تولید فرش است.
وی تصریح کرد: ما وظیفه ماندگارسازی و ثبت این طرحها و نقوش را داریم و ثبت 16 منطقه جغرافیایی فرش دستباف ایران و رایزنی های انجام شده با سازمان جهانی مالکیت معنوی در همین راستا صورت می پذیرد.
موحدی گفت: وزارت بازرگانی به طور معمول باید به بخش تجاری فرش علاقه نشان دهد اما معتقدیم که بن مایه اصلی فرهنگی و هنری فرش را نمی توان نادیده گرفت و برگزاری این جشنواره و رویدادهای مشابه نشان از توجه وزارت بازرگانی به دیگر ابعاد این هنر- صنعت دارد.
وی همچنین با اشاره به روند افزایشی صادرات فرش دستباف در سال گذشته گفت: با وجود مضیقه هایی که برخی کشورها برای صادرات فرش ایرانی ایجاد کردند، توفیقات خوبی به دست آمده است و به گمان ما رونق در تجارت و صادرات فرش به دنبال خود بهبود در وضعیت معیشت قالیبافان و عوامل تولید فرش را هم در پی خواهد داشت.
موحدی از طراحان و نقاشان فرش دستباف ایران خواست تا از نوآوری دایمی و نگاه به بازارهای هدف و سلایق مشتریان با تکیه بر اصالتهای پیشین غافل نشوند.
همچنین در ادامه فیصل مرداسی، رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به فاصله یازده ساله از برگزاری رویدادی مشابه برای ایجاد رقابت میان نقاشان و طراحان فرش کشور گفت: این جشنواره و برنامه هایی همانند آن می تواند فضای تمرکز بر اهمیت طرح و نقش را ایجاد کند و امیدواریم که در فرصتهای پدید آمده از این جشنواره در این دوره و دوره های آتی شاهد پیدایش ایده های نو و ابتکاراتی ارزشمند باشیم.
وی ادامه داد: قوام و دوام یافتن انجمنهای طراحان و نقاشان و یا پی ریزی بورسی برای دستیابی به طرح ها و نقشه های فرش می تواند از ثمرات چنین رویدادهایی باشد.
مرداسی افزود: ممکن است برخی تصور کنند که وزارت بازرگانی به وجوه هنری فرش دستباف بی توجه است اما مگر می توان جنبه ها و زوایای مختلف این هنر- صنعت را از هم تفکیک کرد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران همچنین گفت: فرش دستباف یک کلیت منسجم است که پازل های گوناگون آن در کنار هم باید دیده شود و تجارت آن هم برپایه هنر شکل می گیرد.
همچنین سپهری ، رئیس موسه کار و امور اجتماعی نیز در این آیین فرش را نماد هویت ایرانیان و دایره المعارفی دانست که آداب، رسوم، فرهنگ، هنر، سنن و مناظر طبیعی و باستانی و نمادهای این سرزمین را در خود گرد آورده است.
وی، کارآفرینی در حوزه فرش دستباف را منوط به عواملی همچون انگیزه، شناخت و خلق فرصتها، خلاقیت و ریسک پذیری دانست و از آمادگی مجموعه خود برای بررسی و بازنگری در عوامل زنجیره تأمین فرش دستباف و حمایت از طرحهای پژوهشی و کارآفرین خبر داد.
به گزارش مهر، در این مراسم از سه برگزیده در بخش طراحی و سه برگزیده در بخش نقاشی فرش تقدیر شد.
رونمایی اولین دانشنامه فرش دستباف
همچنین در حاشیه این مراسم از دو جلد دانشنامه فرش ایران رونمایی شد. مرداسی در این زمینه گفت: در مستندسازی فرهنگ و دانش خود کم کاری داشته ایم و اغلب در این زمینه به غربیان متکی بوده ایم و از این رو تدوین و انتشار این دانشنامه و موارد مشابه می تواند نویدبخش حرکت در مسیری تازه باشد.
در ادامه این آیین، احمد دانشگر، مولف دانشنامه و محسن محسنی و رضا الله داد نیز که در طول سه سال گذشته در بازنگری و تنقیح آن یاریگر او بوده اند هریک در سخنان جداگانه ای به بیان ویژگیها و مطالب درج شده در این دانشنامه پرداختند.
دانشنامه فرش دستباف ایران از سوی مرکز ملی فرش ایران انتشار می یابد و به زودی دو جلد دیگر آن نیز برای بهره برداری علاقه مندان، دانشجویان و پژوهشگران انتشار خواهد یافت.
نظر شما