به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، کاهش تولید غلات درشهرستان گنبد کاووس در شرق گلستان که بخش مهمی از محصولات استان و کشور را تامین می کند در سال زراعی جاری با افت قابل توجهی روبرو بوده است.
این درحالی است که شهرستان گنبد با داشتن قریب به 180 هزار هکتار سطح کشت محصولات عمده ای مانند گندم، جو، شالی، دانه های روغنی، سیزی و صیفی از تولید معادل 500 تا 650 هزار تن برخوردار است و مقام اول کشت و تولید گندم را داراست. همچنین این شهرستان مقام سوم تولید جو، مقام اول یا دوم تولید دانه های روغنی گلستان را به خود اختصاص داده است.
افزایش تولید، امنیت غذایی با استفاده از روشهای نوین و گذر ار کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن در راستای افزایش کیفیت محصولات تولیدی، حفظ محیط زیست و تولید محصولات پاک از استراتژیهای مهم و کاربردی جهادکشاروزی است.
کاهش تولید محصولات در حالی است که در برخی از سالهای پرباران مانند سال زراعی گذشته قسمتی از اراضی کم بازده نیز توسط کشاورزان کشت می شود که باعث افزایش تولید و سطح کشت شده است.
براساس اعلام جهاد کشاورزی گنبدکاووس در سال زراعی 89- 88 سطح کشت گندم در این شهرستان حدود 165 هزار هکتار بود که حدود 400 هزار تن محصول تولید شد.
تاخیر 52 روز کشت غلات در گنبد
مدیر جهاد کشاورزی گنبدکاووس در این زمینه افزود: در سال زراعی جاری سطح کشت گندم در شهرستان حدود 133 هزار هکتار است که به دلیل نبود بارندگی مناسب در زمان مناسب کشت و پراکنش نامناسب بارندگیهای بعدی، کشت غلات شهرستان را با تاخیر 52 روزه ای مواجه کرده است.
احمد قاضی اظهار داشت: همچنین کاهش شدید بارندگی و افزایش محسوس دما موجب شد تا پیش بینی تولید گندم در سال زراعی جاری از 150 هزار تن فراتر نرود.
وی بیان داشت: در زمینه تولید جو نیز در سال زراعی گذشته از سطح کشت 23 هزار هکتاری آن تولیدی معادل 45 هزار تن بدست آمدو ولی در سال زراعی جاری سطح کشت جدود 15 هزار هکتار است و پیش بیی تولید حدود 12 هزار تن است.
قاضی گفت: بیشترین ضربه از کمبود بارندگی متوجه کلزا شد که با کاهش بسیار شدیدی به کمتر از 500 هکتار رسیده است و پیش بینی تولید حدود 600 تن است.
مدیر جهاد کشاورزی گنبد کاووس یادآورشد: در سال زراعی گذشته سطح کشت این محصول حدود پنج هزار هکتار بود که حدود چهار هزار و 900 تن دانه روغنی از آن حاصل شد.
احداث هفت قطعه مزارع نمایشی
احمد قاضی احداث مزارع نمایشی و ترویج گندم و کلزا را از برنامه های این مدیریت برشمرد و گفت: این مزارع در هفت قطعه با مساحت 35 هکتار برای نمیاش دادن نحوه بکارگیری دانش روز در عملیات زراعی، بکارگیری حدود هزار و 500 نفر نیرو در قالب طرح بسیج جوانان در سازندگی برای پرکردن اوقات فراغت جوانان و استفاده بهینه از دانسته های علمی دانش اموختگان رشته های مختلف کشاورزی از اهداف است.
وی گفت: تشکیل شرکتهای خدمات فنی، مشاوره ای به تعداد 6 مورد، برگزاری اولین مجمع عمومی عادی نظام صنفی بخش کشاورزی شهرستان با حضور بیش از 200 نفر و تشکیل آن برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی از مهمترین فعالیتهای اداره آموزش و ترویج این مدیریت است.
مدیر جهاد کشاورزی گلستان از آب و خاک به عنوان سرمایه های اصلی بخش کشاورزی نام برد و افزود: نکته مهم نحوه بکارگیری آنهاست که باید بطور کاملا بهینه مورد اسفاده قرار گیرد.
وی عنوان کرد: در این زمینه دولت با ابلاغ اعتبارات ویژه پیشگیری از خشکسالی اقدامات مهمی را برای بهره گیری کشاورزان از سیستم های آبیاری نوین تدارک دیده است که می توان به تعهد پرداخت 50 درصد هزیه های اجرایی سیستم های آبیاری تحت فشار اشاره کرد و 50 درصد دیگر نیز از طریق تسهیلات بانکی تامین می شود.
مدیرجهادکشاورزی گنبد کاووس گفت: میزان اراضی مجهز به سیستم آبیاری نوین در سال 89 در شهرستان 385 هکتار بوده است که اگر میزان اراضی تجهیز شده از سال 84 تاکنون را به آن اضافه کنیم بیشتر از سه هزار هکتار می شود.
گنبد رتبه اول آبیاری تحت فشار در گلستان
قاضی یادآورشد: این شهرستان با داشتن حدود هشت هزار هکتار اراضی مجهز به سیستم آبیاری نوین رتبه اول استانی را داراست.
وی بیان داشت: جاده های بین مزارع در سال گذشته در شهرستان 20 کیلومتر احداث شد و اعتباری بیش از سه میلیارد و 200 میلیون ریال برای آن هزینه شده است.
وی یادآورشد: اعتبارات تخصیصی به این امر بسیار ناچیز بوده و نیاز شهرستان به جاده های بین مزارع بیش زا دو هزار کیلومتر است که توجه ویژه مسئولان را می طلبد.
جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز اراضی
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس، با بیان اینکه اداره امور اراضی از مهمترین حافظان کاربری اراضی در شهرستان است، افزود: این اداره در راستای حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی نسبت به طرح دعوی در 41 مورد و اخذ رای نهایی 63 مورد و جلوگیری از تغییر کاربری غیرمجاز 24 مورد اقدام کرده است.
قاضی اضافه کرد: همچنین حدود 290 هکتار از اراضی مورد تملک برای کاربری زراعی به افراد واگذار شده است و حدود 575 هکتار از اراضی دولتی به فروش رفته است.
وی وصول عواید دولتی این طرح را بیش از دو میلیارد و 400 میلیون ریال اعلام کرد.
مدیر جهاد کشاورزی گنبد کاووس، نقشه برداری حدود هفت هزار و 450 هکتار اراضی بایر به میزان 20 هکتار، استعدادیابی اراضی زراعی و باغی به میزان 700 هکتار، صدور سند کشت موقت برای 225 هکتار و ... از دیگر فعالیتهای این اداره در سال گذشته برشمرد.
شهرستان گنبد کاووس در شرق گلستان واقع شده است.
نظر شما