به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، مزاحمت های تلفنی از ناهنجاری های قدیمی در جوامع بشری است که در سال های اخیر با فعال شدن نرم افزار شناسایی شماره تماس گیرنده به صفر تقلیل یافته است.
این موهبت که هدیه فن آوری روز به بشر در معرض تهاجم های غیراخلاقی هم بود، با فراگیرشدن استفاده از تلفن همراه دوباره خنثی و معضل افزایش شک و شکایت در خانواده ها به کابوس تبدیل شده است.
ورود رقابتی شرکت های ارائه دهنده خدمات تلفن همراه به میدان تجارت و کوشش آن ها برای گرفتن بازار، ضابطه ها را کاهش و امکان تخلفات را نیز صعودی ساخته است.
تحرک و جابجایی صاحبان تلفن همراه که متأسفانه استفاده از آن تابع سن و سال خاصی هم نیست و همچنین فقدان اراده کافی و قوانین بازدارنده بر دامنه مشکلات افزوده است.
دسترسی ارزان به سیم کارت و استفاده از این ابزار به عنوان وسیله سرگرمی و در برخی موارد مردم آزاری، تکنولوژی و مخترع موبایل را شرمنده کرده است.
تنوع طلبی ها در سال های اخیر متأسفانه کانون های خانوادگی و آشیانه های نوپای زیادی را در معرض دارکوبهای پیامکی قرار داده است.
دارکوبهایی که واژه های اثرگذار را در قالب پیامک روانه شماره های تصادفی می کنند و در این رفتار شیطانی دختران و پسران کم تجربه را تحت تأثیر قرار می دهند.
آثار مخرب پیامک های اغوا کننده در بسیاری از مواقع موجب ترک خانه و در نتیجه سقوط اخلاقی و افزایش جرم های سازمان یافته می شود. این حقیقت را آمارها نیز تأیید می کند.
پیامکهای مزاحم تنها نفعش پرشدن جیب مخابرات است. آزار دهنده جسم و روح، مخرب اعصاب و بیدار باش شبانه پس از روزهای خسته کننده کاری که متأسفانه در فضای مجازی برایش می توانی وب سایت و وبلاگهای فعال و پر طرفدار هم پیدا کنی.
شهناز کرمی کارشناس روان شناسی در این زمینه می گوید: تلفن همراه برای آرامش، صرفه جویی در وقت و رفت و آمد طراحی شده است، پیامک بهترین سرویس بهره وری از زمان و کاهش هزینه مکالمه های غیرضروری و تعارفی مرسوم بین مردم دنیا است.
وی می افزاید: کاربرد علمی و کارگشایانه این وسیله ارتباطی به سمت و سویی حرکت کرده که حتی امنیت روان خانواده ها را بر هم زده است.
وی با اشاره به وجود اتاقهای گفتمان برخی سرویسهای تلفنهای همراه که رایگان بودنش علاقمندی استفاده را افزایش می داد، یاد آور می شود: من مراجعانی دارم که ناخواسته و به پیشنهاد دوستانشان اسیر پیامکهای مزاحم و گفتمانهای خطرساز شبانه شده اند.
پیامکهای مستهجن
در جلسه شورای دبیران نشسته بودم که پیامکی رسید، شماره ناشناسی بود، از آن جا که همه این روزها تلفن همراه دارند، حتی نوه 6 ساله همسایه مان و بعضی ها هم به برکت ارزان بودن نوع اعتباری اش دو سیم کارته شده اند نامه را باز کردم.
فقط خدا کند همکارم زیر چشمی ندیده باشد، بعد سلام و علیک، بقیه اش که حتی جرأت خواندنش را نداشتم بسیار مستهجن و وقیحانه بود، اینها را معلم یکی از دبیرستانهای دخترانه مشهد به خبرنگار ما می گوید و می افزاید: چون این ارسالها دو روز ادامه پیدا کرد و بدجور امنیت روانم به خطر افتاده بود موضوع را با دلهره به همسرم گفتم، او چند بار به همان شماره زنگ زد اما کسی پاسخ نداد.
از یکصد دانش آموز دختر دبیرستانی صاحب تلفن همراه در یک کار میدانی پرسیدیم آیا پیامکهای مزاحم یا مستهجن دریافت کرده اید؟ همه بدون استثنا از این موضوع شاکی بوده و ابراز می کردند: از بیان موضوع به خانواده ها و پیگیری آنها در هراسند.
شاید موضوع قضایی شده یا تلفنشان بایکوت شود، این است که ترجیح می دهند سکوت کنند البته تعدادی هم جواب داده و دچار پیامدهای منفی بعدی آن شده اند، اندکی که به مشاور مراجعه کرده وا ز حربه بی تفاوتی استفاده کرده اند، بعد ازمدتی طولانی آسوده شدند.
حسین ایران نژاد یکی از شهروندان مشهدی در این رابطه می گوید: تلفن نیمه شب در فرهنگ ایرانی نشانه خبرهای ناگوار است، تا به حال چندین بار نزدیک صبح، با صدای تلفن همراهم که مجبورم به خاطر بیماری مادرم روشن بگذارم؛ چنان هراسان بیدار شدم که نزدیک بود سکته کنم.
کارشناسان علوم اجتماعی معتقدند: انجام تحقیق در ارتباط با علل افزایش طلاق در جامعه نشان می دهد، رعایت نکردن عفاف از سوی بانوان، ارتباط های خارج از خانواده و ارسال پیامک های مستهجن به همکاران مرد علل عمده افزایش طلاق در جامعه است.
پیامکهای تبلیغاتی؛ مزاحمتهای جدید
سیل پیامکهای تبلیغاتی وسط یک کار مهم و فوری، صدای رسیدن یک پیامک، تمرکز را به هم می زند، گوشی هم از شما فاصله دارد، نگران می شوی، نمی توانی بی تفاوت باشی، می دوی سمت گوشی، با آزاردهنده ترین شکل تبلیغات روبرو میشی.
تبلیغات مزون لباس یا اینترنت هوشمند، زیر لب غرولند می کنی و با اعصابی ناراحت دوباره به کارت برمی گردی.
جواد مصلحی اینها را می گوید و می افزاید: افرادی که اس ام اس تبلیغاتی سفارش می دهند با خودشان فکر کرده اند چقدر برای مخاطب مزاحمند تا خبررسان مفید؟ وی راهکاری برای رفع این مزاحمتها ارائه می دهد و می گوید: برای اینکه از این مزاحمت خلاص بشوید این کار را انجام بدهید: به 09990 زنگ بزنید. شماره صفر را برای ارتباط با اپراتور بزنید. کلید # را بزنید تا بتوانید پیام بگذارید. بعد از شنیدن صدای بوق این اطلاعات را بگویید:
نام و نام خانوادگی مالک - شماره موبایل - شماره پرونده (از سند موبایل بردارید) و در آخر اعلام کنید، می خواهید ارسال اس ام اس تبلیغاتی متوقف بشود. فوری قطع نکنید، صبر کنید تا یه پیغام پخش بشود که اعلام می کند: یا ذخیره کنید یا دوباره بشنوید و یا پیام رو تکرار کنید. بعد از ذخیره کد پیگیری را یادداشت کنید.
بعد از چند روز به شما اس ام اس می دهند که انجام شد، جهان ارتباط آمارها حاکی از آن است که در سال 2006 میلادی بیش از 61 میلیارد پیامهای گروهی در دنیای ارتباطات ارسال شده است.
بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز Iron portمیزان انتشار این آمار سالانه 100 درصد زیاد میشود.
البته در دنیا راهحلهای دیگری هم دنبال می شود مثلأ اخیرأ انجمن گروه تجارت جهانی صنعت موبایل (GSMA)، از اعضای اپراتور شبکه تلفن همراه خواسته است تا هرزنامهها که دارای بیشترین آمار گزارش از سوی مشتریانشان هستند را گزارش کنند تا به آنها در تشخیص و حذف آن ها که به ارسال پیامکهای ناخواسته می پردازند، کمک کنند.
جای خالی قانون
سیاوش پور طهماسبی کارشناس ارشد علوم تربیتی با ارائه مقاله ای در رابطه با بررسی چالشهای موبایل عنوان می کند: تلفن همراه علاوه بر وجوه مثبت رسانه ای، پیامدهای نامناسب اجتماعی را به دنبال دارد.
وی می افزاید: امکان گفتمان، در اختیار داشتن محیط چند رسانه ای، همگرایی، تعامل دوسویه، دسترسی سریع و مؤثر با کیفیت بالا، ایجاد محیط غنی مجازی، کاهش هزینه و ترددهای شهری و از میان برداشتن قسمتی از محدودیتهای ناشی از معلولیتهای جسمی از جمله فواید مطرح شده در مورد موبایل است.
وی تأکید می کند: کاهش تعاملات اجتماعی، تزلزل ارزشها، ظهور تخلفات سایبر، کاربرد مخرب بلوتوث و پیامک های مستهجن نیز از آثار مخرب این وسیله الکترونیک محسوب می شود.
وی عنوان می کند: عمده ترین راهکارهای اصلاح و بازنگری در بهره گیری مناسب از تلفن همراه شامل افزایش بودجه فرهنگی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی استفاده از این وسیله برای کاهش جرایم، آموزش کاربرد تلفن همراه، گسترش مهارتهای زندگی از طریق تلفن همراه، ارتقای سواد رسانه ای و گسترش شهر الکترونیک، است.
سید حسام هدایتی کارشناس ارشد جامعه شناسی نیز در همین رابطه عنوان می کند: نتایج حاصله از یک کنکاش علمی نشان می دهد که وجود تلفن همراه فراگیر شده و بر سبد اقتصادی، استحکام و گسست خانواده و شخصیت جوانان به شدت تأثیر گذاشته است که در زمان حاضر تأثیرات منفی آن بیشتر از نتایج مثبت آن است.
دکتر" کاوه احمدی علی آباد " عنوان می کند: رایانه، موبایل و رسانه و اینترنت نه تنها به عنوان ابزارهای جهانی شدن که به مثابه نمادهای عینی جهانی شدن علاوه بر تعریفی پویا و بارز از فرهنگ و هویتهای فرهنگی، ملی و دینی در عصر جهانی شدن، به فرآیندهایی عطف نموده که امکان جوششی را به جوانان می بخشد که بجای تقلید و انفعال بستر تحولات آتی را رقم زنند.
به نظر می رسد که با توجه به پیچیده و گسترده بودن آثار منفی فناوری های جدید خصوصأ فناوری های ارتباطاتی، توجه جدی تر به این موضوع بسیار مهم می نماید.
70 میلیارد پیامک ایرانی
به گفته بسیاری ازمحققان، آگاه سازی و ارتقای سطح فرهنگ جامعه و فرهنگ سازی خصوصأ در زمینه استفاده از فناوری های نوین ارتباطاتی، برخوردهای قانونی با متخلفین سایبر، از جمله راهکارهای مهم برای مقابله با تبعات منفی تلفن همراه شمرده می شود، اعداد و ارقام رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام می کند: مردم در پنج روز نخست سال نو از طریق تلفنهای همراه بیش از یک میلیارد و 600 میلیون پیامک برای همدیگر ارسال کردند.
محمد کرم پور با بیان این مطلب می افزاید: این پیامکها عمومأ مضمون تبریک سال نو داشتند.
وی تصریح می کند: در مدت مشابه عید پارسال حدود 980 میلیون پیامک ارسال شده است.
کرم پورمی افزاید: اگر روز 29 اسفند را هم اضافه کنیم، پارسال حدود یک میلیارد و 100 میلیون پیامک ارسال شد که این میزان در سال جدید به بیش از دو میلیارد پیامک رسید.
وی می گوید: این شرایط نشان می دهد امسال تعداد پیامکهای ارسال شده به مناسبت نوروز حدود دو برابر شده و استفاده از این وسیله ارتباطی به شدت در میان استفاده کنندگان از تلفن همراه افزایش یافته است.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به اینکه مردم روزانه به طور متوسط حدود 200 میلیون پیامک ارسال می کنند، می افزاید: در طول سال تعداد این پیامکها به حدود70 میلیارد می رسد.
کرم پور با اشاره به این که پیامک در کشور و جهان به رسانه تبدیل شده است، یادآور می شود: در سال 2010 در جهان در هر ثانیه 192 هزار پیامک ارسال شده است.
سالانه 6000 میلیارد پیامک در جهان
وی خاطر نشان می سازد: در سال 2010 حدود شش و نیم هزار میلیارد پیامک در جهان ارسال شد که رقمی بسیار بالاست، همچنین با نگاه به جمعیت جهان مشخص می شود تقریبأ همه مردم درگیر این رسانه جدید هستند.
وی ادامه می دهد: امروزه، ارتباطات و فناوری اطلاعات جای خود را در میان خدماتی که عرضه می شود؛ به طور گسترده باز کرده و به یکی از عناصر زندگی مردم تبدیل شده است، ما هم از این آدمها باشیم آدم هایی که از سر چهارراه نرگس نوبرانه می خرند و با گل می روند خانه.
آدم های اس ام اس های آخر شب، که یادشان نمی رود گاهی قبل از خواب، به دوستانشان یادآوری کنند که چه عزیزند، آدم های اس ام اس های پرمهر بی بهانه، حتی اگر با آنها بدخلقی و بی حوصلگی کرده باشی، آدم هایی که هر چند وقت یک بار ایمیل پرمحبتی می زنند که مثلاً تو را می خوانم و بعد هر یادداشت غمگین، خط هایی می نویسند که یعنی هستند تا در غمت شریک شوند و از آن بکاهند، کسانی که غم هیچکس را تاب نمی آوردند، آدمهایی که دنیا را جای بهتری می کنند.
................................
گزارش از عزت خیابانی
نظر شما