به گزارش خبرنگار مهر در رشت، نگاهی به آمارهای شیلات نشان می دهد صید ماهیان استخوانی از بزرگترین دریاچه جهان یعنی خزر در سالهای اخیر روندی رو به کاهش دارد.
به عقیده کارشناسان عوامل بیولوژیکی و غیربیولوژیکی در کاهش صید از خزر موثر است، دست به دست هم دادن این عوامل دست اندرکاران شیلاتی را وادار کرده تا تکثیر مصنوعی ماهیان استخوانی صید از خزر را پایدار نگه دارند و اقتصاد شیلاتی گیلان را حفظ کنند، اقتصادی که از قدمت طولانی برخوردار است و تداوم آن یکی از عوامل توسعه اقتصادی محسوب می شود.
عوامل بیولوژیکی و غیربیولوژیکی در کاهش صید از خزر موثر است
در این باره رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری با اشاره به ضرورتهای حفظ ماهیان خزری و عوامل تهدید کننده این ذخایر گفت: در اکوسیستم های طبیعی مثل دریای خزر مجموعه ای از عوامل بیولوژیکی ( تخم ریزی طبیعی، میزان بچه ماهی، سن بلوغ ماهیان) و غیر بیولوژیکی شامل (آلودگی ها، تهدید زیستگاهها، بسترهای مربوط به رودخانه و برداشت شن و ماسه) در صید دخالت دارند.
محمد پورکاظمی افزود: موفقیت و تضمین اشتغال صیادان با میزان رعایت اصول علمی که باید برای یک اکوسیستم طبیعی انجام شود، ارتباط دارد.
وی همچنین صید غیرمجاز را مهمترین چالش پیش روی بهره برداری شیلاتی دریای خزر دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه صیادان غیرمجاز لطمات فراوانی به گونه های آبزیان با ارزش دریا وارد می کنند.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری گفت: با فرهنگ سازی باید به مردم آموخت که ماهی از ذخایر ملی و با ارزشی است که به تمامی مردم و همه نسلها تعلق دارد.
وی اظهار داشت: در زمان فصل صید، بهره برداران و صیادان خود باید یک افق دید درازمدت تری داشته باشند چرا که این عوامل کمک می کند موجود زنده یا ماهی شانس بقای بیشتری داشته باشد.
لزوم حفظ و صیانت از تنوع زیستی دریای خزر
پورکاظمی ادامه داد: جلوگیری از ورود آلودگی ها و ایجاد شرایط مناسب تخم ریزی طبیعی از اولویتهایی است که در صورت رعایت این موارد نیز می توان ضمن حفظ و تنوع زیستی ذخایر طبیعی، صیادان نیز با اطمینان خاطر بیشتری بهره برداری پایداری داشته باشند.
با وجود این فرآورده های دریایی یکی از مهمترین منابع تامین پروتئین حیوانی در کشور بشمار می روند که با کاهش میزان برداشت از دریاها توجه مسئولان به پرورش آبزیان در آبهای داخلی معطوف شده و با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، برنامه ریزان و دست اندرکاران بمنظور بهره برداری از امکانات موجود علاوه بر صید ماهی از منابع دریایی، بهره گیری از امکانات موجود در داخل کشور با هدف تولید ماهی و افزودن آن به سبد غذایی مردم را مدنظر قرار داده اند.
به دلیل وجود محدودیت ذخایر آبزیان در منابع آبی و نیاز جوامع انسانی به پروتئین دریایی، توجه به بخش صید و صیادی و در نظر گرفتن روشها و تجهیزات مناسب صید بدون لطمه به ذخایر آبزیان امری ضروری است.
همچنین توجه به صید از منابعی که تاکنون در دسترس نبوده اند نیز باید مدنظر قرار گیرد بنابراین تمامی این امور با تربیت نیروی متخصص امکانپذیر خواهد بود.
مدیرکل شیلات استان گیلان نیز در این باره گفت: یکی از مشکلات شیلات استان در راستای بازسازی ذخایر دریای خزر فراهم نبودن شرایط لازم بیشتر رودخانه ها برای تکثیر طبیعی ماهیان است.
90 درصد صید در دریای خزر مرهون تکثیر مصنوعی است
حجت سعیدی افزود: بیشتر رودخانه های استان گیلان محیط های امنی برای مهاجرت ماهیان به شمار نمی روند متاسفانه در این بخش از نظر تکثیر طبیعی، شیلات استان با مشکل مواجه است.
وی همچنین با اعلام اینکه بیش از 90 درصد صید در دریای خزر مرهون تکثیر مصنوعی است، اظهارداشت: اگر تکثیر مصنوعی انجام نشود حدود پنج هزار صیادی که در استان فعال هستند با مشکل صید مواجه خواهند شد.
مدیرکل شیلات گیلان با اعلام اینکه از توانمندی های این سازمان وجود با ارزش سه مرکز بازسازی ذخایر دریای خزر است، گفت: سالیانه شیلات استان بطور میانگین در حدود 200 میلیون قطعه بچه ماهی استخوانی را برای بازسازی ذخایر در دریا رهاسازی می کند.
به هر حال اهمیت فعالیتهای شیلاتی در گیلان صرفنظر از تامین مواد پروتئینی و ایجاد اشتغال در جامعه از ابعاد دیگری نظیر صادرات و ارزآوری و بعنوان اهرمی برای توسعه و عمران مناطق ساحلی و روستایی حائز اهمیت است.
نظر شما