فتح بستان در عمليات طريق القدس :
در چنين روزي در سال 1360 ه ش شهر بستان در عمليات طريق القدس از لوث وجود بعثي ها پاك شد .عمليات پيروز طريقالقدس به همت رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش جمهوري اسلامي ايران در هفتم آذر سال 1360 ه ش در منطقهي بستان با هدف آزادسازي اين شهر از لوث كفار بعثي ، انجام شد. رزمندگان اسلام موفق شدند در اين عمليات پيروزمند ، دويست و پنجاه كيلومتر مربع از مناطق اشغالي ميهن اسلامي را آزاد سازند و پيروزي بزرگي را در جنگ تحميلي براي ايران رقم بزنند. امام خميني ره از اين عمليات به فتح الفتوح ياد كردند. اين عمليات با رمز يا حسين ( عليهالسلام ) آغاز شد . هدف عمليات آزاد سازي شهر بستان و تامين مرز و دسترسي به هورالهويزه بود . منطقهي عملياتي اين عمليات نيز منطقهعمومي غرب شهرستان سوسنگرد و منطقهي عمومي بستان بود . اين عمليات چهارده روز به طول انجاميد . نتايج به دست آمده از اين عمليات عبارت بود از: آزاد سازي منطقه بستان ، قطع ارتباط بين نيروهاي دشمن در شمال غربي و جنوب غربي خوزستان ( جاده فكه - جفير )، آزاددسازي روستاي منطقه و پنج پاسگاه مرزي ، تصرف و تامين تنگه چزابه ، تامين مرز مشترك و دسترسي به هورالهويزه و پاكسازي هشتصد كيلو متر مربع از لوث وجود دشمن . تجهيزات منهدم شدهي دشمن در اين عمليات ، شامل يكصد و هشتاد دستگاه تانك و نفربر وچند ين فروند هليكوپترو هواپيما مي شود . در اين عمليات چهل و پنج گردان و گروهان از 12 تيپ و نيروهاي كماندويي لشكر 5 مكانيزه دشمن نابود شد . همچنين در عمليات ياد شده تعداد كشته و زخميهاي دشمن به بيش از سه هزار و پانصد تن رسيد .
روز نيروي در يايي ارتش جمهوري اسلامي ايران :
نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي در برهه هاي مختلف جنگ تحميلي با نشان دادن رشادت هاي بسيار در حوزه دريا ، توانست توان نظامي جمهوري اسلامي ايران را به كشور هاي مختلف نشان دهد . نيروي دريايي با اتخاذ تدابير لازم در هشت سال دفاع مقدس نگذاشت كه نيروهاي اجنبي در هيچ زماني انديشه تجاوز از مرز دريايي را به خود بدهند. از جمله عملياتي كه از آن به عنوان نقطه عطف در تاريخ دفاع مقدس ياد مي شود عمليات مرواريد است . رزمندگان پرتوان اسلام در نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در چنين روزي در سال 1360 عمليات مرواريد را درجنگ تحميلي عراق عليه ايران با موفقيت به پايان رساندند. دراين عمليات ارتشيان جان بر كف طي يك رشته عمليات غرور آفرين توانستند با حمله به سكوهاي الاميه و البكر عراق ، اين دو نقطه را از لوث وجود دشمن بعثي پاك كنند . در اين عمليات رزمندگان اسلام با برافراشتن پرچم اسلام برفرازبلندترين نقطه اسكله البكر، دوسكوي يادشده را منهدم كردند. درادامه عمليات مرواريد ، خلبانان نيروي دريايي يگان هوادريا و تكاوران دريايي ، چندين ناوچه مدرن و اژدرافكن و ديگرواحدهاي شناور ارتش عراق را نابود كردند. سكوهاي نفتي الاميه و البكر ازمهمترين مراكز نفتي عراق محسوب مي شدند . به اين مناسبت ، چنين روزي به عنوان روزنيروي دريايي نام گرفته است.
در گذشت عمان ساماني :
درچنين روزي در سال1322هجري قمري عمان ساماني از شاعران و عرفاي دوره قاجاريه چشم از جهان فرو بست . عمان ساماني بيشتر به خاطرمثنوي بلند و غني خود با نام گنجينه الاسرار معروف است .وي در اين مثنوي به تفسير عرفاني وقايع عاشورا در كربلا پرداخته است . او ديواني نيز از خود به جاي نهاده است كه در آن قصائد، غزليات و قطعات وي موجود است .
شعري را از گنجينه الاسرار عمان ساماني با هم مي خوانيم :
كيست اين پنهان مرا در جان و تن
كز زبان من همي گويد سخن؟
اين كه گويد از لب من راز كيست
بنگريد اين صاحب آواز كيست؟
در من اينسان خود نمايي مي كند
ادعاي آشنــــــــــــــايي من كند
كيست اين گويا و شنوا در تنم ؟
باورم يا رب نيايد كاين منــــــم
متصلتر با همه دوري به من
از نگه با چشم و از لب با سخن
خوش پريشان با منش گفتارهاست
در پريشان گوييش اسرارهاست
گويد او چون شاهدي صاحبجمال
حسن خود بيند بسر حد كمال
از براي خود نمايي صبح و شام
سر برآرد گه ز روزن گه ز بــــــام
با خدنگ غمزه صيد دل كند
ديد هر جا طايري بسمل كند
گردني هر جا درآرد در كمند
تا نگويد كس اسيرانش كمند
لاجرم آن شاهد بالا و پست
با كمال دلربايي در الــــــــــست
جلوه اش گرمي بازاري نداشت
يوسف حسنش خريداري نداشت
غمزه اش را قابل تيري نبود
لايق پيكانش نخجيري نبود
عشوه اش هرجا كمند انداز گشت
گردني لايق نيامد باز گشت
ماسوي آيينه آن رو شــدنــد
مظهر آن طلعت دلجو شدند
پس جمال خويش در آيينه ديد
روي زيبا ديد و عشق آمد پديد
مدتي آن عشق بي نام و نشان
بد معلق در فضاي بيكران
دلنشين خويش ماوايي نداشت
تا درو منزل كند جايي نداشت
بهر منزل بيقراري ساز كرد
طالبان خويش را آواز كرد
چونكه يكسر طالبانرا جمع ساخت
جمله را پروانه خود را شمع ساخت
جلوه اي كرد از يمين و از يسار
دوزخي و جنتي كرد آشكار
جنتي خاطر نواز و دلفروز
دوزخي دشمن گداز و غير سوز
پرده اي كاندر برابر داشتند
وقت آمد پرده را برداشتند
ساقيي با ساغري چون آفتاب
آمد و عشق اندر آن ساغر شراب
پس ندا داد او نه پنهان بر ملا
كالصلا اي باده خواران الصلا
همچو اين مي خوشگوار و صاف نيست
ترك اين مي گفتن از انصاف نيست
حبذا زين مي كه هر كس مست اوست
خلقت اشيا مقام پست اوست
هر كه اين مي خورد جهل از كف بهشت
گام اول پاي كوبد در بهشت
جمله ذرات از جا خــــاستند
ساغر مي را ز ساقي خواستند
بار ديگر آمد از ساقي صدا
طالب آن جام را بر زد صدا
ايكه از جان طالب اين باده يي
بهر آشاميدنش آماده يي
گرچه اين مي را دو صد مستي بود
نيست را سرمايه هستي بود
از خمار آن حذر كن كاين خمار
از سر مستان برون آرد دمار
درد و رنج و غصه را آماده شو
بعد از آن آماده اين باده شو
اين نه جام عشرت اين جام ولاست
درد او دردست و صاف او بلاست
بر هواي او نفس هر كس كشيد
يكقدم نارفته پا را پس كشيد
سركشيد اول به دعوي آسمان
كاين سعادت را بخود بردي گمان
ذره يي شد زآن سعادت كامياب
زآن بتابيد از ضميرش آفتاب
جرعه يي هم ريخت زآن ساغر بخاك
زآن سبب شد مدفن تن هاي پاك
تر شد آن يك را لب اين يك را گلو
وز گلوي كس نرفت آن مي فرو
فرقه ي ديگر به بو قانع شدند
فرقه يي از خوردنش مانع شدند
بود آن مي از تغير در خروش
در دل ساغر چو مي در خم بجوش
چون موافق با لب همدم نشد
آنهمه خوردند و اصلا كم نشد
در گذشت شيخ بهايي :
بـها الدين محمد بن عزالدين حسين بن عبدالصمد بن شمس الدين محمد بن على بن حسين بن مـحمد بن صالح حارثى همدانى عاملى جبلى , معروف به شيخ بهايى , حكيم و فقيه و عارف و مـنجم و رياضى دان و شاعر و اديب و مورخ بزرگ , درسال 953 ه ق در بعلبك از توابع جبل عامل در خاندان علم و دانش پـا بـه عـرصـه حـيات نهاد. شـيـخ بزرگوار پس از طي مقدمات علوم به كشورهاى مختلفى مسافرت كرد و از محضر استادان متعددى در رشته هاى گـونـاگـون ادبيات ، فلسفه ، رياضى ، نجوم
هندسه ، فقه اصول تفسير، طب و پزشكى كسب فيض كرد كه از ميان آنها مي توان به ملا عبداللّه مدرس يزدى ، ملا عـلـى مـذهـب ، مـلا افضل قاضى مدرس و ملا محمد باقر بن زين العابدين يزدى ، عماد الدين محمود و محمدبن عبداللطيف مقدسى
اشاره كرد . او همچنين در طول عمر پر بركت خويش شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها ملاصدرا ، ملا محسن فيض كاشانى ، ملا محمد باقر بن محمد مؤمن خراسانى معروف به شيخ الاسلام و سيد عز الدين حسينى كركى عاملى مشهور به مجتهد مفتى اصفهانى در صدر قرار دارند . وي آثار بسياري را از خود به يادگار نهاده است كه برخي تعداد آنها را دويست جلد ذكر كرده اند . حاشيه بر ارشاد الاذهان علا مه حلى ، حاشيه بر قواعد علا مه ، حاشيه بر قواعد شهيد اول ، حاشيه بر احكام الشريعه علا مه حلى ، الحبل المتين ، شرح رسالة فى الصوم ، شرح من لايحضره الفقيه ، رسالة في فقه الصلوة ، رسالة في معرفة القبلة ، رسالة في فقه السجود، حاشيه انوار التنزيل قاضى بيضاوى ، حل الحروف القرآنيه ، حاشيه كشاف زمخشرى ، تفسير عين الحيوة و العروة الوثقى از جمله آثار آن دانشمند بزرگ است . آن عالم رباني سرانجام در دوازدهم ماه شوال سال 1030 ه ق در شهراصفهان ديده از جهان فروبست . مرقد او در مسجد امام اصفهان قرار دارد.
كشته شدن 183 نفر بر اثر سقوط هواپيما :
در چنين روزي در سال 1983 ميلادي ، هواپيماي بويينگ 747 آويانكاي كلمبيا نزديك فرودگاه باراجاس در مادريد منفجر شد .بر اثر اين حادثه 183 نفر از سرنشينان اين هواپيما در دم كشته شدند .
كشته شدن 107 نفر بر اثر سقوط هواپيما :
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي يك هواپيماي كلمبيايي دقايقي بعد از برخاستن از باند فرودگاه بين المللي بوگوتا براثر انفجار يك بمب كار گذاشته شده در آن منفجر شد . در اين حادثه 107 نفر كشته شدند.
نيروهاي حافظ صلح در يوگسلاوي :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي شورا ي امنيت سازمان ملل متحد در قطعنامه اي حضور نيروهاي حافظ صلح سازمان ملل متحد را در در يوگسلاوي تجويز كرد .
شكست نيروهاي شورشي در ونزوئلا :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي در ونزوئلا نيروهاي شورشي كه قصد براندازي حكومت رييس جمهور كالوس آندره پرز را براي دومين بار در ده ماه گذشته داشتند ، با شكست مواجه شدند .
تولد سر چارلز اسكات شرينگتون :
سر چارلز اسكات شرينگتون ، استاد بر جسته پزشكي در چنين روزي در سال 1857 ميلادي به دنيا آمد . وي در سال 1932 جايزه نوبل را در رشته پزشكي و فيزيولوژي از آن خود كرد . او كتاب كلاسيك " عملكرد همساز سيستم عصبي " را به رشته تحرير در آورده است . وي همچنين قانون شرينگتون را كشف كرد. شرينگتون اصطلاحات نورون و سيناپس را وارد علم پزشكي كرد .
تولد اسطوره نظامي ژاپن :
در چنين روزي در سال 1684 ميلادي اسطوره نظامي ژاپن با نام يوشيمون تو كا گاوا به دنيا آمد .
تولد آندره سلسيوس :
در چنين روزي در سال 1701 ميلادي آندره سلسيوس در سوئد به دنيا آمد . وي مخترع روش دماسنجي سلسيوس بود . هم اكنون نيز نام او نماد اندازه گيري در جه حرارت است .
تولد خوزه آسونيسيون سيلوا :
در چنين روزي سيلوا شاعر بر جسته كلمبيايي در سال 1865 ميلادي به دنيا آمد . "نوكتورن 3" عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت هوراس :
در چنين روزي در سال 8 قبل از ميلاد هوراس شاعر و حماسه سراي بر جسته لاتين دار فاني را وداع گفت . زمان تولد وي نامعلوم است . هوراس يكي از بزرگترين شاعران روم قديم است . وي درابتدا به سوي فلسفه كشيده شد ولي روح ماجراجويش ، هوراس را برآن داشت كه در سپاه بروتوس قهرمان انقلابي رم در آيد . از او چهار كتاب قصايد، غزليات، هجويات و مراسلات منظوم باقي مانده است . آثار او امروزه به عنوان شاهكارهاي ادبيات لاتين در دانشكده هاي ادبيات غرب تدريس مي شود .
در گذشت يوجين اونيل :
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي يوجين اونيل نمايشنامه نويس بر جسته آمريكايي ديده به جهان گشود . وي در سن 65 سالگي در بوستون آمريكا دار فاني را وداع گفت . پدرش هنر پيشه به نام آمريكايي ، جيمز اونيل نام داشت . وي در سال 1909 براي به دست آوردن طلا به ندو راس رفت . . وي بدون اين كه به تحصيلات چنداني بپردازد از سال 1914 شروع به نويسندگي كرد . بيشتر نوشته هاي او نمايشنامه هاي كوتاهند . اونيل در سال 1930 موفق به در يافت جايزه ادبي نوبل شد . از نمايشنامه هاي مشهور او مي توان به آنسوي افق ، آنا كريسي ، جونز ، امپراطور ، آه بيابان و ميمون پشمالو اشاره كرد .
در گذشت الكساندر دوماي پسر :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي الكساندر دوماي پسر نمايشنامه نويس رئاليست دار فاني را وداع گفت . الكساندر دوما معروف به دومافيس فرزند الكساندر دوما ي پدر ( نويسنده سه تفنگدار ) ، در ام نويس و داستان نويس بر جسته فرانسوي در سال 1824 ميلادي به دنيا آمد . او در آثار اجتماعي خود ، جامعه روز فرانسه را به خوبي مورد تحليل قرار مي دهد . وي در نوشته هايش با اخلاق فاسد رايج آن زمان مي جنگد و عدالت ، برابري و عشق را ترويج مي كند . دوما در سال 1852 كتاب "لادام او كامليا" را به رشته تحرير در آورد . "پسر نامشروع" و "دوست زنان" از ديگر آثار معروف اويند .
تاسيس جايزه نوبل :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي آلفرد نوبل ، جايزه نوبل را بنا نهاد. نوبل پس از آن كه ديناميت را اختراع كرد از كرده خود پشيمان گشت و تصميم گرفت به نوعي وجدان خود را آسوده سازد . به همين دليل وصيت كرد كه تمامي ثروتش را به بزرگان چهاررشته ادبيات ، پزشكي ، فيزيك و شيمي و صلح اختصاص دهند .
تحت الحمايگي مراكش :
در چنين روزي در سال 1912 ميلادي كشور مراكش تحت الحمايه اسپانيا شد .
بمباران هوايي لندن :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي براي نخستين بار در طول جنگ اول جهاني ، شهر لندن مورد حمله هوايي آلمان قرار گرفت.
تولد تئود ور مومزون :
درچنين روزي در سال1817ميلادي تئودور مومزون مورخ بر جسته آلماني ديده به جهان گشود . معروفترين اثرمومزون، " تاريخ مفصّل روم قديم" نام دارد كه ازكاملترين تواريخ درباره روم است. وي توانست در سال 1902 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود سازد . وي يكسال بعد درسن 86 سالگي درگذشت. مومزون ازمخالفان سرسخت بيسمارك صدراعظم وقت آلمان بود .
در گذشت چارلز برد :
در چنين روزي در 1948 ميلادي چارلز برد از بزرگترين مورخان قرن بيستم در گذشت . وي در 27 نوامبر سال 1874 به دنيا آمده بود . او در طول عمر خود بيش از هفتاد كتاب تاريخ تاليف كرد كه بزرگترين آنها كتاب چهار جلدي پيدايش تمدن آمريكائي است.
روزملي برمه :
همه ساله چنين روزي در برمه به عنوان روز ملي گرامي داشته مي شود . برمه يا ميانمار كشوري است در جنوب شرق آسيا به مساحت 678033كيلومتر مربع . نژاد مردم اين كشور زرد و زبان رايج ميان آنان برمه اي و انگليسي است . اكثر مردم اين كشور به ترتيب ، پيرو اديان بودا ، برهما ، اسلام و مسيحيت اند . نوع حكومت آن جمهوري فدرال است كه در سال 1948 از انگلستان مستقل و در نوزدهم آوريل همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . پايتخت اين كشور بندر يانگن نام دارد .
روزكشته شد گان جنگ در كوبا :
همه ساله در چنين روزي مردم كوبا با حضور بر سر مزار كشته شدگان جنگ ، ياد آنان را گرامي مي دارند .
روز شكرگزاري در آمريكا :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز سپاسگزاري در آمريكا گرامي داشته مي شود
نظر شما