به گزارش خبرنگار مهر، نشست نقد و بررسی کتاب "این سر دنیا، آن سر دنیا" نوشته مجید راستی، شنبه 24 اردیبهشت با حضور محمدرضا بایرامی، جواد محقق و نویسنده کتاب در سرای اهل قلم کودک و نوجوان واقع در بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
راستی در این نشست گفت: نام کتاب نشان دهنده دنیای کوچک یک کرم است. دنیایی که وجود دارد؛ دنیایی است که تعریف ما از بیرون خودمان است، ولی دنیایی که تعریف می کنیم، همه دنیایی که وجود دارد، نیست. در این کتاب خواستم بگویم، شاید آنچه وجود دارد زیاد مهم نباشد؛ بلکه آن چیزی که میبینیم اهمیت دارد. با این تعاریف، یک کرم دنیا را از این درخت تا آن درخت میبیند.
وی افزود: شخصیت کرم داستان، میخواهد دنیایش را ببیند. مهم این است که شخصیت داستان می خواهد به هدفش برسد. بچهها که مخاطب کتاب هستند درباره حجم کم کتاب پرسیده اند. شاید هر فرد دیگری می خواست این کتاب را بنویسد، در 15 دقیقه این کار را انجام می داد. ولی حداقل 6 ماه فکر و اندیشه پشت این کتاب قرار دارد. گاهی یک بیت به جای یک کتاب قطور انسان را تکان می دهد. اگر جای کلمات آن بیت را تغییر دهیم، دیگر تاثیرگذار نخواهد بود. من در این کتاب سعی کردم در حجم کم حرفم را بزنم.
این نویسنده گفت: پیشنهادم به بچه هایی که می خواهند بنویسند این است که در مورد اتفاقاتی که دوست دارند و توجهشان را جلب می کند، بنویسند. درباره هر مساله ای که بخواهیم بنویسیم باید اطلاعات کافی داشته باشیم. بچه ها باید اتفاقاتی را که برایشان جالب بوده، به صورت داستان کوتاه روی کاغذ بیاورند. داستان این کتاب، برای دانش آموزان کلاس دوم و حداکثر تا سوم مناسب است. برای بچه های کوچک تر نباید قصه هایی بگوییم که عقب تر از تجربه های آن ها باشد.
تجربهها را با وجود خطرهایش کسب کنیم
در ادامه بایرامی گفت: این داستان به دو مفهوم اشاره می کند که مورد علاقه اش است و با سن و سال بچه ها هم تناسب دارد. یکی از این مفاهیم، مفهوم جسارت است. یعنی سعی کنیم تجربه هایی را با وجود خطرهایش کسب کنیم. مجید راستی اولین کسی نیست که از این تجربه سخن می گوید. همه ما در گوشه ذهنمان به این تجربه ها فکر کرده ایم.
وی افزود: نکته دوم این که هرچه سن پایین تر باشد، واقعیت و خیال در هم آمیخته تر می شوند. نویسنده با توجه به سن و سال مخاطب و از این عامل به خوبی استفاده کرده و وارد فضای خیال و فانتزی شده است. یکی دیگر از مفاهیمی که در داستان وجود دارد و برای نویسنده مهم بوده این است که دنیای ما محدود به چیزهایی است که میبینیم.
نویسنده رمان "مردگان باغ سبز" گفت: درباره حجم کتاب صحبتهایی شد. قاعده داستان نویسی برای کودکان و نوجوانان، کوتاه نوشتن و کتاب هایی با حجم کم است. چون بچه ها اصولا حوصله مطالعه زیاد را ندارند و داستان های کوتاه را بیشتر می پسندند.البته من بچه هایی را هم دیده ام که کتاب های 200 تا 300 صفحه ای میخوانند، اما فضای قالب در این زمینه همان مطالعه کتاب های کم حجم است.
بایرامی گفت: درباره توصیه به بچه هایی که مخاطب این کتاب هستند و می خواهند نویسنده بشوند باید بگویم که فعلا فقط داستان بخوانند و داستان بخوانند و خاطرات روزانه شان را بنویسند. وقتی بزرگ تر شدند، می توانند داستان هایشان را به مجلات کودک و نوجوان بدهند، اما تا وقتی که بزرگ شوند، باید آن قدر بنویسند و تمرین کنند تا دستشان به اصطلاح راه بیفتد.
نظر شما