معاون نظري و مهارتي وزارت آموزش و پرورش با تاكيد بر اينكه كمبود انگيزه يكي از مشكلات اساسي نظام آموزشي كشور است ، مي گويد : بر اساس مطالعات صورت پذيرفته انگيزه پسران براي ادامه تحصيل كمتر از دختران است ، به همين دليل با وجود آمار بيشتر پسران در مقطع دبيرستان ، آمار ورودي دختران به دانشگاه بيشتر است
تعريف علم بايد تغيير كند
دكتر علي اصغر فاني در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه بايد تعريف هدف از تحصيل در كشور تغيير كند ، مي افزايد : در دو دهه قبل تحصيل معادل اشتغال بود ، ولي در حال حاضر با توجه به افزايش فارغ التحصيلان بيكار اين روند تغيير كرده است و بايد جامعه و خصوصا انديشه دانش آموزان به اين سمت حركت كند كه هدف از تحصيل ارتقاي فرهنگ و انديشه افراد است.
وي با تاكيد بر اينكه در وزارت آموزش و پرورش تحقيقي در زمينه روش هاي افزايش انگيزه دانش آموزان در دست كار است ، اظهار مي كند : عوامل متعدد درون سازماني و برون سازماني در مسايل و مشكلات نظام آموزشي كشور دخيل هستند كه وزارت آموزش و پرورش به تنهايي نمي تواند آن مسايل و مشكلات را حل كند.
مدير كل ارزشيابي تحصيلي و تربيتي وزارت آموزش و پرورش نيز با اشاره به اينكه انگيزه تحصيلي دانش آموزان كاهش يافته است ، مي گويد : در حال حاضر تمام منبع اطلاع رساني و كسب آگاهي دانش آموزان معلمان و كتاب هاي درسي نيستند و منابع ديگري همچون اينترنت ، تلويزيون ، ماهواره و ... نيز جزء منابع اطلاع رساني و كسب آگاهي دانش آموزان به شمار مي روند.
دكتر حسين احمدي با تاكيد بر اينكه كتاب هاي درسي تا حدودي مي توانند در كاهش انگيزه تحصيلي دانش آموزان نقش داشته باشند ، مي افزايد : تمام كمي انگيزه دانش آموزان براي تحصيل ناشي از ضعف كتاب هاي درسي نمي شود و قسمت اعظم كاهش انگيزه تحصيل در دانش آموزان تعريف نادرست از علم آموزي و تحصيل است.
وي با اشاره به اينكه معلمان مي توانند با روش هاي جديد تدريس انگيزه تحصيلي دانش آموزان را افزايش دهند ، اظهار مي كند : بايد انگيزه تحصيل در بين دانش آموزان با تغيير تعريف از علم و كسب تحصيلات و همچنين هماهنگي بين والدين و مسوولان مدارس برطرف شود تا با افزايش انگيزه تحصيلي در دانش آموزان ، نظام آموزشي كشور بتواند به نتايج مدنظر نزديكتر شود.
انگيزه ، جدي ترين عامل در رشد تحصيلي دانش آموزان
رئيس سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران با تاكيد بر اينكه آنچه كه در رشد آموزشي حرف اول را مي زند نه امكانات و تجهيزات كه انگيزه دانش آموزان است ، مي گويد : جدي ترين عامل در رشد يادگيري دانش آموزان انگيزه تحصيلي آنهاست كه بايد تقويت شود.
امير علي محبي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه به منظور افزايش انگيزه تحصيلي در دانش آموزان شهرستان هاي استان تهران دوره هاي آموزشي ويژه اي براي معلمان و مديران مدارس درنظر گرفته شده است ، مي افزايد : هر چنر كه بسياري از دانش آموزان شهرستان هاي استان تهران از امكانات و حتي تغذيه خوبي بهره مند نيستند اما با توجه به انگيزه خوبي كه براي تحصيل و علم آموزي دارند تا كنون توانسته اند در آزمون ها و المپيادهاي بين المللي بدرخشند.
وي با تاكيد بر اينكه انگيزه تحصيلي بيش از حتي بهره هوشي در پيشرفت تحصيلي دانش آموزان موثر است ، اظهار مي كند : سعي شده است در شهرستان هاي استان تهران به دانش آموزان اين مفهوم كه با جديت و تلاش و توكل مي توان با وجود كمي امكانات به نتايج مطلوب دست يافت.
رئيس سازمان آموزش و پرورش شهرستان هاي استان تهران با اشاره به اينكه در شوراهاي مشورتي كه با حضور نمايندگان معلمان و مديران مناطق برگزار مي شود راهكارهاي افزايش انگيزه تحصيلي دانش آموزان مورد بررسي قرار مي گيرد ، مي گويد : معلمان بايد سعي كنند تا حتي المقدور مسائل و مشكلات معيشتي خود را از چگونگي ارايه خدمات به دانش آموزان جدا كنند تا بتوانند ضمن افزايش انگيزه تحصيلي دانش آموزان سبب افزايش روند يادگيري دانش آموزان شوند.
كتاب هاي درسي يكي از مهم ترين دلايل كاهش انگيزه تحصيلي
يك كارشناس تعليم و تربيت در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه كتاب هاي درسي يكي از عمده ترين دلايل كاهش انگيزه تحصيلي دانش آموزان است ، مي گويد : كتاب هاي درسي با روحيات دانش آموزان سازگار نيست در نتيجه دانش آموزان رغبتي براي مطالعه و يادگيري مفاهيم آنها ندارند.
دكتر حسين ايرانلو مي افزايد : كتاب هاي درسي بايد باتوجه به سلايق و مقطع سني دانش آموزان تغيير كند.
اما دكتر ايرج رهنما عمده ترين دليل كاهش انگيزه تحصيلي دانش آموزان را عدم وجود بازار كار براي فارق التحصيلان مي داند و مي گويد : در فرهنگ عامه تحصيلات براي كسب كار مناسب است و اين در حالي است كه در جامعه فعلي حتي دارندگان مدارك بالا نيز بيكار هستند و يا از نوع كار خود رضايتي ندارند.
اين استاد دانشگاه مي افزايد : چون نظام آموزشي كشور نتوانسته است فارق التحصيلان كارايي را به جامعه ارايه دهد آمار بيكاران روز به روز افزايش مي يابد و فارق التحصيلان به جاي افزايش ميزان كارايي مدرك تحصيلي خود را زير سوال مي برند.
نظر شما