به گزارش خبرگزاری مهر، در این مراسم سید عباس سجادی شاعر و طنزپرداز گفت: به گمان من برگزاری جشنواره طنز با حمایت دفتر طنز حوزه هنری آغاز خوبی برای طنز کشور است، زیرا آرامش زمانی برجامعه حکفرما می شود که طنز بدنه جامعه را در بر بگیرد.
طنز انسانی برای آیندگان
محمد علی علومی یکی از طنزپردازان معروف کشور نیز در سخنان کوتاهی ضمن بیان این مطلب که وبلاگ نویسی نوعی دمکراسی در روزنامه نگاری است، گفت: به گمان من هوشمندی می خواهد که دوستان ما در دفتر طنز، طنز وبلاگی را مورد توجه قرار دادهاند چرا که الان در فضای وب این امکان به وجود آمده که ارتباطات سالم یا همان تنویر افکار عمومی مورد توجه قرار گیرد و برای ما که مردمی فرهنگ ساز هستیم و آئین ما در طول تاریخ به اغلب فرهنگها رسوخ کرده، امکانی امروزی برای ارتباط بیشتر است.
علومی با اشاره به گنجینههای ادب فارسی مانند عبید زاکانی و سعدی، مثالهایی از قابلیتهای طنز برای ایجاد تعامل دوسویه فرهنگی برای حضارمطرح کرد و گفت: جامعه پر از داستان و شعر است و این وظیفه شماست که طنزهایی انسانی برای آیندگان به جا بگذارید.
سخنران دیگر مراسم ناصر فیض، مسئول دفتر طنز مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری بود که گفت: پیشنهاد برگزاری جشنواره وبلاگی طنز را جلال سمیعی داد که خودش صاحب یکی از بهترین وبلاگهای کشور است و باید گفت که پیگیریهای او باعث شد که جشنواره با همه افت و خیزهایش به این جا برسد.
وی افزود: ما برای این جشنواره هزینه زیادی نکردیم، اما جشنوارهای برگزار کردیم که نمونه باشد و این پیام را به ارگانهای دیگر بدهد که با کمترین هزینه هم می توان جشنواره ای خوب برگزار کرد.
مسئول دفتر طنز با اشاره به این که این جشنواره همه چیزش در فضای مجازی بود گفت: هر اتفاقی که در این جشنواره اتفاق افتاده در فضای وب بوده و ما از این طریق فراخوان دادیم و برگزیده اعلام کردیم و حتی ویژه نامه مکتوب ماهم نشانهای از فضای وب دارد.
فیض در ادامه سخنانش گفت: "در حلقه رندان" جایی است که کمک می کند طنزنویسان کشور دور هم جمع شوند و تبادل نظر کنند و ما با این وسیله سعی کردهایم فضای وبلاگها را هم مورد توجه قرار دهیم.
اختلاف در تعریف طنز و نتایج متناقض
بعد از اعلام اسامی تقدیر شدهها بیانیه هیئت داوران توسط علیرضا معینی به این شرح قرائت شد: محتوای فارسی در عرصه سایبر، در رسانههای مختلفی منتشر میشود و وبلاگها یکی از مهمترین این رسانهها هستند؛ وبلاگهای فارسی که اکنون میتوان آنانها را رسانههایی دهساله برشمرد، تعریفهای سنتی انتشار محتوا را تغییر دادهاند و هرکس میتواند در وبلاگ خود هرچه بخواهد، منتشر کند. این دگرگونی در تولید و انتشار محتوا، گستره پهناور و جدیدی را برای انتشار طنز (اعم از کلام و تصویر و گونههایی که زاییده فضای مجازیاند) ایجاد کرده که اهمیت آن انکار ناپذیر است.
در ادامه آمده است: سالهاست که دفتر طنز حوزه هنری، با تکیه بر اهداف کلانی که در شرح وظایف خود دارد، تنها نهاد رسمی متولی طنز در ایران است؛ و بر این اساس، به رسانههای گوناگونی که محتوای طنز منتشر میکنند، از سینما و تئاتر گرفته تا کتاب و نشریات، توجهی ویژه دارد و جشنوارهها و نشستهای مختلفی در تهران و سراسر کشور برگزار میکند.
در این بیانیه همچنین ذکر شده است: دفتر طنز حوزه هنری، در نظر دارد به این عرصه جدید تولید و انتشار محتوای طنز فارسی هم واکنشی شایسته داشته باشد، و در نخستین گام، نخستین جشنواره وبلاگهای طنز را برگزار میکند. این جشنواره که به جهت شیوه اجرا، کم حاشیه اما گسترده برگزار میشود، با هدف شناسایی رسانههای شخصی و طنزنویسانی بود که شاید اگر وبلاگها و جشنواره وبلاگها نبود، کمتر شناخته میشدند.
در بیانیه هیئت داوران جشنواره طنز وبلاگی توضیح داده شده است: داوری مقدماتی را سه نفر از طنزنویسان وبلاگی انجام دادند؛ از میان وبلاگهای شرکت کننده، پانزده نامزد برای مرحله نهایی انتخاب شدند؛ داوری با حضور پنج نفر از طنز نویسان و کارشناسان آیتی با توجه به معیارهای هشتگانه اعلامشده در فراخوان جشنواره انجام شد.
همچنین این بیانیه در مورد اهداف جشنواره یادآور شده است: مهمترین هدف این جشنواره، شناسایی طنزنویسان کمتر شناخته شده بود؛ همانطور که طنزنویسان رسانههای رسمی کشور از این جشنواره استقبال مناسبی کردند، نامنویسی بسیاری از وبلاگهای دیگر نیز ما را امیدوارتر کرد.
ونیز در ادامه آمده است: با وجود گستردگی وبلاگهایی که خود را وبلاگ طنز میدانند، داوریها نشان میدهد که اختلاف در تعریفهای طنز و شوخطبعی، دامنگیر این عرصه انتشار محتوا هم شده و تعمیم واژه "طنز" به هر نوع شوخی، مانند دیگر رسانهها در وبلاگها هم گاه نتایجی متناقض با تعریف طنز فاخر داشته است.
هیئت داوران در بیانیه خود یادآور شدهاند: بسیاری از طنزنویسان رسانههای رسمی، از وبلاگ تنها به عنوان آرشیوی برای نوشتههای قبلا منتشر شدهشان استفاده میکنند و وبلاگ آنها از ویژگیهای حداقلی یک وبلاگ پویا بیبهره است و بسیاری از وبلاگها به دلیل شوخطبعی ضعیف، بیتوجهی به درستنویسی و یا رعایت نکردن خط قرمزها، به ناچار حذف شدند و این نکته مهمی است که وبلاگنویسان طنزپرداز باید برای ارتقای محتوای وبلاگشان آن را جدی بگیرند.
هیئت داوران نخستین جشنواره وبلاگهای طنز ، نام پنج وبلاگ را بدون ترتیب به عنوان برندگان نهایی به شرح زیر اعلام کرد که عبارتند از وبلاگ "بوالفضول الشعرا" نویسنده سعید سلیمانپور از ارومیه، وبلاگ "خالو راشد" نویسنده "راشد انصاری" از بندرعباس، وبلاگ "سدیم کلراید" نویسنده حامد اسحاقی از ابرکوه، وبلاگ "و بدانیم اگر کرم نبود..." نویسنده عباس حسیننژاد از تهران و وبلاگ "مجید کارتون" نویسنده مجید مهجور از مشهد.
همچنین در این مراسم از وبلاگهای چنین عروس و چنان خواهر شوهر، ماتینه، طنزدونی، دسته دوم، کاریکلماتور، طنز نوشته، به هیچ عنوان، پارک ممنوع و خاله خانباجی تقدیر شد.
کار داوری این دوره از جشنواره را سیدعلی میرفتاح، حمید توکلپناه، ناصر فیض، امید مهدینژاد و جلال سمیعی به عهده داشتند.
در مراسم اختتامیه جشنواره شعر وبلاگی شاعران و طنزپردازنی چون محسن اشتیاقی، سید امیر سادات موسوی، سعید طلائی، امید مهدی نژاد، اسماعیل امینی، حسن بانی، مهدی فرج اللهی، ملیحه قریشی، شهرام شکیبا حضور داشتند که به قرائت آثار خود پرداختند.
نظر شما