حمید علیخانی در گفتگو با مهر گفت: دولت وزارت بازرگانی را مکلف کرده تا در سال 90 تا سقف 4 میلیون تن گندم صادر کند، این درحالی است که با توجه به شرایط موجود صادرات این کالا، آغاز صادرات در رینگ صادراتی بورس در خردادماه خواهد بود.
معاون وزیر بازرگانی با اشاره به موجودی مطلوب گندم داخلی در شرایط فعلی افزود: البته در راستای اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها، مصرف گندم در کشور 30 درصد کاهش یافته است که این امر در کنار موجودی بسیار خوب گندم تولیدی کشاورزان، زمینه را برای رشد صادرات گندم در سال 90 فراهم میآورد.
وی تصریح کرد: با توجه به هزینه - درآمد تولید گندم، بهترین راه صادرات این کالا است که البته رویکرد ما صادرات گندم به دنیا نیست، بلکه هدف ما ایجاد ارزش افزوده بیشتر و صادرات فرآوردههای تولیدی از این کالای استراتژیک است.
به گفته علیخانی، سال گذشته از یک میلیون تن گندم صادراتی خود، 400 هزار تن به صورت گندم و 600 هزار تن را به صورت آرد و فرآوردههای آن از جمله ماکارونی صادر کردهایم.
وی با بیان اینکه اگرچه در مصوبه دولت ذکر شده که وزارت بازرگانی مکلف است 4 میلیون تن صادرات گندم داشته باشد، اما صادرات امسال به سمت صادرات فرآوردههای گندم سوق خواهد یافت؛ چراکه ارزش افزوده و ارزآوری بیشتری برای کشور دارد و البته اشتغالزایی که یکی از اهداف مهم دولت در سال 90 است، نیز به خوبی با رونق صنایع پاییندستی محقق خواهد شد.
معاون وزیر بازرگانی خاطرنشان کرد: بازار هدف گندم در سال گذشته 13 کشور بوده است که به نظر میرسد امسال بتوان یک رینگ به لحاظ جغرافیایی حرکت کرده و به سمت کشورهای دیگری در دنیا برویم.
جزئیات ترانزیت، سوآپ و ریاکسپورت گندم
وی افزود: بر این اساس، امسال قصد داریم که گندم ایرانی را به کشورهایی همچون عراق، امارات، عمان، بنگلادش، پاکستان صادر کنیم و در این راستا، دهلیزی باز شود به سمت صادرات گندم به کشورهای شرق و شمال آفریقا و مصر و در نهایت، حلقه کشورهای واردکننده گندم از ایران، توسعه یابد.
علیخانی با اشاره به پتانسیل مطلوب بازار مصر برای واردات گندم از ایران، خاطرنشان کرد: مصرف سالانه 8 میلیون تن گندم از دنیا وارد می کند و بر این اساس ایران نیز میتواند سهم خوبی از این بازار داشته باشد.
به اعتقاد وی، سال گذشته صادرات گندم در بورس به صورت شفاف انجام شد و معاملات به خوبی رصد میشد و البته این کار به صورت انحصاری انجام نمیگرفت و کارگزاریهای متعددی مبادرت به این کار داشتند، البته ما به دنبال فراهم سازی زیرساختها برای توسعه این فعالیت هستیم.
علیخانی همچنین از ترانزیت گندم کشورهای شمالی ایران خبرداد و گفت: امسال قصد داریم 1 تا 2 میلیون تن گندم را از کشورهای شمالی خود به سمت کشورهای جنوبی ترانزیت کنیم؛ ضمن اینکه سوآپ گندم را نیز در دستور کار داریم که البته ضعف قوانین در این رابطه وجود دارد و باید آن را در کمیسیون لوایح حل و فصل کنیم.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از استراتژیها ریاکسپورت یا صادرات مجدد گندم است که به تبع ترانزیت و سوآپ، باید در دستور کار قرار گیرد.
نظر شما