۸ خرداد ۱۳۹۰، ۱۴:۵۷

چهار سکانس در یک نگاه /

یکه تازان هنجار شکن/ وقتی تهران جولانگاه موتورسواران کم حوصله می‌شود

یکه تازان هنجار شکن/ وقتی تهران جولانگاه موتورسواران کم حوصله می‌شود

کافی است باک بنزین پر باشد، یک کلاه کاسکت ارزان قیمت هم بخری؛ دیگر راحت می توانی در خیابانهای تهران تردد کنی، نه طرح ترافیک لازم است نه اینکه پلاک موتور سیکلت زوج یا فرد باشد، خیابان ها و پیاده روهای تهران جولانگاه تو است!

به گزارش خبرنگار مهر، از بغل ماشینها ویراژ می دهد و با سرعت بالا از لاین اول می گذرد، فرمان را محکم چسبیده و روی یک چرخ رانندگی می کند؛ ناگهان اتوبان غرق خون می شود و صدای آژیر آمبولانس به گوش می رسد.

صبح ؛ چهارراه سیروس

چراغ قرمز است، خودروها پشت خط سفید توقف کرده اند اما موتورسوارها جلوتر از خط ایستاده اند و تا چهار راه را خلوت می بینند، چراغ را رد می کنند.

یکی از خودروها وسط چهارراه محکم پایش را روی ترمز می گذارد، سرش را از پنجره بیرون می آورد و بدترین الفاظ ممکن را نثار موتورسوار می کند.

دعوا بالا می گیرد، مردم یکی یکی جمع می شوند، خودروهای پشت سری دستشان را روی بوق گذاشته اند و داد می زنند که " راه را باز کنید، رد شیم بابا".

چراغ همین طور سبز و قرمز می شود، موتور سوارها لا به لای این معرکه عبور می کنند و برخی هایشان هم تماشای این صحنه ها را از دست نمی دهند.

ظهر ؛ میدان امام حسین (ع)

سمت پایین میدان، موتور سوارها کنار خیابان ایستاده اند و به هر فردی که از کنارشان عبور می کند، می گویند: "موتور، موتور"

پسری می پرد پشت موتوری و می زند به موتور سوار و می گوید که "عجله کن"، پا را می گذارد روی گاز و خیابان یک طرفه را دور می زند و بعد در بین همه خودروها گم می شود.

موتورسواران خیابان انقلاب را احاطه کردند و حتی در پیاده روها جولان می دهند؛ عابران پیاده خودشان را به کنار می کشند تا این یکه تازان هنجار شکن عبور کنند.

موتورسوار از کنار پیرمردی عبور و او را نقش زمین می کند؛ کیسه های میوه پخش زمین می شود و رنگ از رویش می پرد اما آسیبی ندیده است، بعد از چند دقیقه ای با کمک دیگران از زمین بلند می شود و عصایش را در هوا می چرخاند و یک بند به جان این موتورسوارهای بی فکر نفرین می کند.

... آب جوی میوه های پیرمرد را با خود می برد.

بعد از ظهر ؛ خیابان ناصرخسرو

شهرداری به تازگی برای موتورسوارها خط ویژه ایجاد کرده و همین امر موجب ترافیک شدید خیابان اصلی شده است، روبروی شمس العماره موتورها کنار هم ردیف شده اند و دائم از تعداد آنها کم یا اضافه می شود.

موتورسواری سه کارتن بزرگ را با طناب محکم به پشتش بسته به طوری که قد کارتنها از خود او هم بالا زده و تعادل از دستش خارج می شود، فرمان موتور دائم می چرخد و موتور سوار را به هر سو می چرخاند؛ از لا به لای خودروها که می گذرد بارش به این و آن می خورد و صدای راننده تاکسی ها را بلند می کند.

کلاه کاسکت نیمه بازش از سرش می افتد و مانده چطور موتورش را رها کند و کلاهش را بردارد؟

در کوچه پس کوچه های تنگ بازار با سرعت رد می شود، از روی جوی های کوچک آب فاضلاب می گذرد و دائم فرمانش را می چرخاند، مواظب چرخی های فراوان بازار هست اما این یکی یک لحظه جلویش پیچید و او را نقش زمین کرد.

پاهایش کبود شده و کمرش درد می کند، موتورش نقش زمین شده و پره های چرخ عقبش همین طور می چرخد.

شب ؛ اتوبان همت

ترافیک شب همت معروف است، خودروها پشت سر هم ردیف شده اند و رانندگان خسته از ترافیکهای تمام نشدنی اتوبان شهید همت به جلو خیره شده اند.

چند موتور سوار هر جور هست خود را از لا به لای خودروها رد می کنند و آنجا هم که دیگر نمی توانند از راننده می خواهند که کمی خودروشان را جابه جا کنند تا آنان بتوانند رد شوند، رانندگان هم از ترس اینکه خطی به خودروشان بیفتد جایی برایشان باز می کنند.

ساعت 10 شب است، اتوبان شلوغ تر می شود، راننده های شاکی آرزو می کردند که ای کاش جای این خودرو دست و پا گیر یک موتور پر سرعت داشتند تا آنها را به خانه می رساند.

کورس سه میلیون موتور سوار در پایتخت

" بیش از سه میلیون موتور سوار در تهران وجود دارند" این آخرین آماری است که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ ارائه داده و عنوان کرده که "50 درصد تصادفات جرحی مربوط به موتورسیکلت سواران است، بنابراین قوانین درخصوص این افراد باید محکم تر اجرا شود".

البته تعداد موتور سواران در کل کشور به 12 میلیون نفر در سال 1390 رسیده است.

سردار حسین رحیمی در جلسه آموزش موتور سیکلت سواران متخلف که درفروردین امسال برگزار شد، افزود: از هر 100 نفری که در تصادفات کشته می شوند 23 مورد آن مربوط به موتور سیکلت سواران هستند و 23 درصد از کشته ها را جوانان بین 18 تا 24 سال تشکیل می دهند.

به گفته رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ همیشه در 6 ماه اول سال تعداد کشته های موتورسیکلت سوارها بیشتر است و دلیل عمده آن عدم استفاده از کلاه ایمنی از سوی این افراد است.

شهر شلوغ زیر پای موتورسواران کم حوصله

پرسشی که با شنیدن چنین آمارهایی به اذهان عمومی خطور می کند این است که "چرا با وجود خطرات ناشی از استفاده موتور در کشور و آمار بالای تصادفات رانندگی هنوز هم مردم علاقه فراوانی به استفاده از این وسیله پرخطر دارند؟"

یافتن پاسخ این پرسش آسان است؛ " اگر بخواهی در این شهر شلوغ به کارت برسی باید موتور داشته باشی"، "چون با موتور زودتر به کارهایم می رسم"، "هم قیمت خودش کم است و هم سوختش ارزان در می آید" ، "ما که پول نداریم ماشین بخریم پس مجبوریم موتور سوار شیم" و...دهها دلیل مشابه دیگر که از زبان موتور سواران شنیده می شود.

یکی از ماموران راهنمایی و رانندگی در این باره می گوید: "ترافیک سنگین تهران یکی از دلایل عمده اش افزایش تعداد موتورسواران در پایتخت است، از طرفی قیمت پایین موتورهایی که مونتاژ هند یا چین هستند به دامنه این معضل می افزاید".

یکی از فروشندگان موتور در خیابان 17 شهریور نیز با تاکید بر اینکه میزان فروش موتور در سالهای جاری رو به افزایش است، گفت: "بعد از هدفمندی سوخت نیز فروش موتور بیشتر شده چون میزان مصرف سوخت در موتورها کمتر و در نتیجه برای شهروندان به صرفه تر است".

موتورهای بدون بیمه؛ بلای جان سرنشین و شهروندان

زیر پل روگذر، ماموران راهنمایی و رانندگی کمین گرفته اند و یکباره مچ موتور سواران متخلف را می گیرند و آنها را غافلگیر می کنند.

"جدا از نداشتن کلاه ایمنی، نداشتن گواهینامه و بیمه نیز در بین موتورسواران شایع است و ما را مجبور می کنند که موتورهایشان را متوقف و به پارکینگ بفرستیم". اینها را مامور راهنمایی و رانندگی می گوید و می افزاید: "خیلی از این موتورها به پارکینگ می روند و دیگر بیرون نمی آیند چون برای موتور سوار به صرفه است که یک موتور دیگر بخرد تا جریمه های نداده و حق پارکینگ موتور توقیفی اش را بدهد".

نداشتن بیمه و معاینه فنی موتور در حالی رخ می دهد که حق بیمه یک ساله برای موتور سواران در سال 1390، 70 هزار تومان است و در برابر بیمه بسیاری از خودروها هزینه چندانی نیست، از سویی مراکز معاینه فنی در نقاط مختلف کشور راه اندازی شده اند و دسترسی مردم به آن آسان است.

موضوع آلودگی های ناشی از موتورها نیز از مواردی است که در شهر به چشم می آید؛ آلودگی های ناشی از سوخت ناقص بنزین و آلودگی صوتی از بارزترین آنها است.

به گفته سردار رحیمی، یک موتورسیلکت  بین 5 تا 8 برابر یک خودرو آلودگی را وارد شامه مردم می کند و این امر در  موتورهایی که دچار نقص فنی هستند، بیشتر است و بر همین اساس موتورسیلکت سواران باید به موضوع فنی وسیله خود توجه و دقت لازم را داشته باشند.

موتورهایی که زوج و فرد می شوند

به هر حال معضل موتور سواران در شهر تهران به حدی رسیده است که معاون حمل و نقل ترافیک شهری دوم خرداد سال جاری از پیشنهاد طرح زوج و فرد کردن دستگاههای موتور سیکلت خبر داد.

سید جعفر تشکری هاشمی با بیان این مطلب افزود: طرح زوج و فرد کردن موتورسیکلت ها هم اکنون در حد یک ایده مطرح شده و هنوز شکل اجرایی به خود نگرفته است.

البته هاشمی تشکری این نکته را هم اضافه کرده که مشکل موتورسواران با زوج و فرد کردن هم حل نمی شود و پیشنهاد کرده است که "خارج کردن موتورسیکلت های بنزینی و جایگزین کردن موتورسیکلت های برقی مهمترین راهکار برای کاهش آلودگی صوتی و آلودگی هوای پایتخت است".

به گفته تشکری هاشمی هم اکنون موتورسیکلت ها منشا اصلی آلودگی هوا و آلودگی صوتی هستند و 50 درصد تلفات شهری حداقل یک طرفش موتورسوار است.

این مقام مسئول با بیان اینکه موتورسواران در قانون شکنی قوانین راهنمایی و رانندگی سهم بسزایی دارند تصریح کرد: چراغ راهنمایی و رانندگی، پیاده روها، محل پارک برای موتورسواران معنی ندارد و تنها با زوج و فرد کردن آنها این مشکلات را حل کرد.

با وجود تمام این اقدامات مثبت مسئولان راهنمایی و رانندگی و ترافیک شهری، موتور سواران در خیابانها بی دغدغه حرکت می کنند و هر روز برخی از آنها خود یا فرد دیگری را طعمه جراحتهای بدنی یا مرگ می کنند.

در این میان اقدام لاک پشتی برخی از مسئولان وزارت بازرگانی و صنایع در نظارت بر واردات صحیح موتور سیکلت به چشم می آید که تاکنون برای این معضل بزرگ چاره ای را نیاندیشیده اند.

--------------------------------------------
 گزارش: فهیمه سادات طباطبایی

کد خبر 1319665

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha