۹ خرداد ۱۳۹۰، ۱۵:۰۷

گزارش خبری مهر/

جنگ جانشینی استراوس کان/ مسئله شرقی یا غربی بودن رئیس است

جنگ جانشینی استراوس کان/ مسئله شرقی یا غربی بودن رئیس است

درحالی که غربی ها در پی ریاست یک فرد اروپایی بر صندوق بین المللی پول به دلیل حمایت از اقتصاد منطقه یورو هستند، چین، روسیه، آفریقای جنوبی و برزیل خواهان روی کار آمدن فردی از کشورهای نوظهور اقتصادی هستند.

پس از استعفای رئیس صندوق بین المللی پول به دلیل رسوایی های اخلاقی گمانه زنی های بسیاری در این باره که چه کسی جایگزین "دومینیک استراوس کان" می شود، وجود دارد و در همین رابطه 15 نفر از اقصی نقاط جهان کاندیدای جانشینی وی شدند و در پایان ماه ژوئن فرد جدید جایگزین استراوس کان می شود.
 
استراوس کان به عنوان رئیس صندوق بین‌ المللی پول، نقش موثری در تضمین حمایت این صندوق از اقتصادهای مشکل ‌دار منطقه یورو داشت و استعفای وی، نگرانی هایی را در بازارهای پولی و مالی اروپا درباره تاثیر احتمالی این استعفا بر طرحهای اتحادیه اروپا برای کمک به اقتصادهای پرتغال و یونان به دنبال داشته است.
 
در اینجا بهتر است ابتدا به چگونگی تشکیل صندوق بین المللی پول و سپس کاندیدای ریاست بر این صندوق بپرداریم.
 
صندوق بین ‌المللی پول
 
صندوق بین ‌المللی پول یکی از ارگان‌های سازمان ملل متحد است که بر اجرای سامانه پولی بین ‌المللی نظارت دارد و یکی از معتبرترین منابع ارزیابی و پیش‌بینی وضعیت اقتصادی جهان محسوب می‌شود. طرح تاسیس صندوق در کنفرانس برتون وودز در سال ۱۹۴۴ ارائه شد. هدف از تشکیل صندوق عبارت است از:
 
گسترش همکاریهای پولی بین ‌المللی و تسهیل رشد متوازن تجارت بین‌الملل
 
ایجاد سامانه باثبات ارزی بین اعضا و پرهیز از رقابت در کاهش نرخ ارزها
 
تهیه منابع لازم از طریق منابع عمومی صندوق به منظور کمک به کشورهای عضو دارای کسری
 
از جمله افرادی که کاندیدای جانشینی استراوس کان هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

"کریستین لاگارد" وزیر دارایی کنونی فرانسه

مهمترین گزینه برای جانشینی کان محسوب می شود زیرا فرانسه از موسسان صندوق بین المللی پول بوده و روزنامه فایننشال تایمز در سال 2009 وی را به عنوان بهترین وزیر اقتصاد اروپا معرفی کرد. لاگارد از وزرای باسابقه فرانسه است که سابقه فعالیت در دولت "ژاک شیراک" را نیز دارد.

"کمال درویش" وزیر دارایی پیشین ترکیه

وی همچنین از رقبای جدی لاگارد برای احراز مقام ریاست بر صندوق بین المللی پول است. این شخصیت ترک که سابقه 24 سال فعالیت در بانک جهانی را دارد پس از وقوع بحران مالی 2001 توانست اقتصاد ترکیه را به رشد و رونق چشمگیری برساند.

"آگوستین کاستنز" رئیس بانک مرکزی مکزیک و معاون اجرایی صندوق بین المللی پول

از سال 2003 تا 2006 مورد اعتماد آمریکا بود اما از آنجا که ریاست سازمان همکاریهای اقتصادی را برعهده دارد، شانس کمتری برای احراز مقام رئیس صندوق بین المللی پول دارد.

وی از ژانویه 2010 به عنوان رئیس بانک مرکزی مکزیک و در مارس 2007 تا 2009 به عنوان رئیس کمیته توسعه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی فعالیت کرده است.

"مونتک سینک آلاوالیا " رئیس کمیساریای پروژه های هند

آلاوالیا 67 ساله در بانک جهانی و صندوق بین المللی پول نیز فعالیت کرده است.

"ترور مانوئل" وزیر سابق اقتصاد آفریقای جنوبی

وی به دلیل خدمات بی شائبه خود و رشد اقتصادی آفریقای جنوبی در سالهای 1996 تا 2009 به عنوان یکی از چهره های سرشناس در عالم اقتصاد شناخته می شود.

"زو مین" معاون بانک مردمی چین و مشاور ویژه صندوق بین المللی پول

"آرمینیو فراگا" رئیس بانک مرکزی برزیل

وی از سال 1999 تا 2002 به عنوان رئیس بانک مرکزی برزیل فعالیت کرده است.

"گوردون براون" نخست وزیر سابق انگلیس

گوردون براون بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ به عنوان رهبر حزب کارگر فعالیت کرده است. وی پیش از آن در کابینه "تونی بلر" وزیر خزانه ‌داری و پیش ‌تر از سال ۱۹۸۳ نماینده پارلمان انگلستان بود.

براون در ۲۱ فوریه سال ۱۹۵۱ در محله "گاون" کنار رودخانه کلاید در شهر گلاسگو اسکاتلند متولد شد و دومین فرزند یک کشیش اسکاتلندی است.

"ماریو دراگی" رئیس بانک مرکزی اروپا
وی اواخر اردیبهشت ماه به عنوان رئیس بانک مرکزی اروپا انتخاب شد و "آنگلا مرکل" صدر اعظم آلمان و "نیکلا سارکوزی" رئیس جمهوری فرانسه همواره حمایت خود را از نامزدی دراگی اعلام کردند.

"استنلی فیشر" رئیس بانک مرکزی رژیم اسرائیل

وی اولین دبیر کل صندوق بین المللی پول در سالهای 1994 تا 2011 بود.

"پیر اشتانبروک" وزیر دارایی آلمان

وی از زمان احراز مقام وزارت اقتصاد آلمان وعده هایی را درباره بهبود اوضاع اقتصادی در این کشور داده و گفته است اوضاع اقتصادی در سال 2013 همانند سال 2005 خواهد بود و مردم باید امیدوار باشند.

اشتانبروک تا ماه مه ۲۰۰۵ رییس دولت "نورث راین وستفالیا" پر جمعیت ترین ایالت آلمان بود. وی که پدرش معمار بوده، در شهر بندری هامبورگ در شمال آلمان به دنیا آمد و بعدها برای تحصیل در رشته اقتصاد و علوم اجتماعی به شهر کیل رفت.

وزیر جدید دارایی آلمان در سال ۱۹۶۹ به دلیل تحسینی که برای ویلی برانت، صدر اعظم وقت آلمان قائل بود، به حزب سوسیال دموکرات پیوست و پله های ترقی را در دولتهای ایالتی و فدرال پیمود.

"مهمت شمشک" وزیر دارایی ترکیه

وی بارها مخالفت خود را با اقدامات یکجانبه و خصمانه غربی ها علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده و بر این موضوع پافشاری کرده است که ترکیه مجبور به پیروی از خواست آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران نیست.

"مارک کارنی" رئیس بانک مرکزی کانادا

کارنی 64 ساله به مدت 13 سال برای بانک "گلدمن ساش" فعالیت کرده است.

"آلیستر دارلینگ" از اعضای حزب کارگر

وی در سالهای 2007 تا 2010 به عنوان مشاور وزیر اقتصاد در زمان نخست وزیر براون فعالیت کرده است.

"تارمان شانموگاراتنام"

وزیر دارایی سنگاپور و رئیس کمیته پولی و مالی بین الملل و از سیاستگذاران سیاسی صندوق بین المللی پول.

اختلافات بر سر روی کار آمدن فردی غربی یا شرقی!

آلمانی ها بر این باورند که فردی اروپایی باید جایگزین دومینیک استراوس کان شود زیرا بحران بدهی منطقه یورو یکی از موضوعات مهم صندوق بین المللی پول است.

البته لاگارد فرانسوی از مهمترین گزینه ها برای جانشینی استراوس کان است و هلندی ها پس از آلمان، انگلیس، سوئد آخرین کشور اروپایی بودند که حمایت خود را از نامزدی وی اعلام کردند.

روسیه و آفریقای جنوبی نیز خواستار روی کار آمدن فردی از بازارهای نوظهور هستند و برخی از سیاستمداران آسیایی نیز بر روی کارآمدن فردی شرقی تاکید می کنند.

همچنین برخی از کشورهای در حال توسعه خواستار روی کار آمدن فردی خارج از اتحادیه اروپا هستند. "آنگل گوریا" دبیر کل سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی اروپا تاکید کرده است که رئیس آتی صندوق بین المللی پول باید بر اساس شایستگی ها و صلاحیت های خود انتخاب شود نه بر اساس ملیت.

"دنیا گروس" از مرکز مطالعات سیاست اتحادیه اروپا نیز معتقد است: بهتر است به منافع چین، هند، برزیل و دیگر کشورهای نوظهور فکر کنیم، بنابراین انتخاب فردی که منافع سیاسی تمام کشورها را در نظر بگیرد، بسیار دشوار است.

پیش بینی می شود که اقتصاد برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی در دهه های آتی بهتر شود و این کشورها نقش مهمتری را در اقتصاد جهانی ایفا کنند. با وجود آنکه کشورهای توسعه یافته از رکود اقتصادی رنج می برند، میزان متوسط رشد اقتصادی در بازارهای نوظهور سالانه حدود شش درصد برآورد شده است.

گمانه زنی ها درباره روی کار آمدن یک فرد غربی یا شرقی در حالیست که شهروندان آمریکا معتقدند کشورشان دیگر قدرت اول اقتصاد جهانی به شمار نمی رود و چین جای آن را گرفته است.

اقتصاد چین با پشت سر گذاشتن ژاپن و دارا بودن پنج تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی تبدیل به دومین اقتصاد بزرگ جهان شده است. تولید ناخالص داخلی ژاپن در سه ماهه آوریل تا ژوئن برابر با یک تریلیون 286 میلیارد دلار بوده در حالی که این رقم برای چین به یک تریلیون و 333 میلیارد دلار رسید.
.........................
معصومه زارع

کد خبر 1323792

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha