به گزارش خبرنگار مهر، در مراسم رونمایی از کتاب «اطلس خط» اثر زندهیاد حبیبالله فضائلی که انتشارات سروش پس از سالها آن را تجدید چاپ کرده است، تعدادی از پژوهشگران و استادان خوشنویسی حضور داشتند و در این میان چهره احمد و مهدی فضائلی پسران مولف کتاب هم دیده میشد.
در بخشی از این مراسم احمد فضائلی با اشاره به اینکه پس از سالها پیگیری حال در زمان مدیریت برادرش بر انتشارات سروش این اثر تجدید چاپ میشود، گفت: از برادرم تشکر میکنم که حاصل تلاش مدیران گذشته را به نتیجه رساند و امروز چاپ جدیدی از این کتاب پیش روی ماست.
وی ادامه داد: پدرم برای تدوین این اثر 15 سال پیاپی وقت و انرژی صرف کرد و ما شاهد بودیم که در تمام این سالها با انگیزههای درونی برای گردآوری مدارک و اسنادی که برای تدوین کتاب لازم بود تلاش میکرد. او به دنبال هدف مقدسی بود که طرح مباحثی چون تغییر خط و نگارش فارسی انگیزه او را دوچندان کرده بود تا نشان دهد خط فارسی چه ریشهها و قدمتی دارد.
فضائلی که نگارش مقدمهای بر «اطلس خط» را برعهده داشته نمونهای از تلاش پدرش برای گردآوری اسناد را اینگونه تشریح کرد: در آن زمان پدرم با کتابی روسی روبه رو شد که در آن منابع منحصر به فردی درباره خوشنویسی وجود داشت. آن روزها اینگونه نبود که دسترسی به یک کتاب آسان باشد به همین دلیل با جستجوی بسیار شخصی که به روسیه سفر میکرد پیدا کردیم و با پرداخت هزینه گزاف کتاب که برای پدرم سنگین هم بود آن کتاب پس از 8 ماه به دست او رسید تا بتواند بخشی از تصاویر آن را بریده و در کتاب بیاورد.
این نویسنده اضافه کرد: زندهیاد فضائلی وقتی متوجه میشد مطلبی مرتبط با موضوع کتاب در جایی موجود است برای داشتن آن سر از پا نمیشناخت و نمونه آن دستیابی به مجموعه آثار مرحوم افسر ( پدر و پسر) بود که سفرهای سختی را در این مسیر به خود هموار کرد.
وی با اشاره به اینکه پس از 15 سال این کتاب برای چاپ آماده شد، بیان کرد: وقتی پدرم کتاب را برای چاپ برد به او پیشنهاد شد اثر را به خط خودش منتشر کند نه اینکه کتاب حروفچینی شود. زنده یاد فضائلی با اینکه پس از سالها دیگر فکر میکرد این کتاب چاپ میشود ولی پیشنهاد را پذیرفت و یک سال بیوقفه از نماز صبح تا شامگاه وقت صرف کتابت این اثر کرد.
فضائلی در پایان تاکید کرد: پدرم ذرهای از احدی انتظاری نداشت و فقط برای رسیدن به هدفش که برایش مقدس بود تلاش میکرد. ما سالها اصرار میکردیم که قرآن را کتابت کند ولی او نمیپذیرفت و میگفت کتابت قرآن کاری هر کسی نیست تا اینکه پس از 3 سال پژوهش درباره این موضوع که قرآن با چه خطی نوشته شود برای فارسیزبانان قابل دریافتتر است آغاز به کتابت قرآن کرد.
وی اضافه کرد: یک سال وقت صرف کتابت قرآن شد و سپس سه سال برای مقابله وقت گذاشت و پس از اطمینان از صحت کار آن را چاپ کرد.
آخرین سخنران این مراسم مهدی فضائلی مدیر انتشارات سروش و پسر دیگر زندهیاد حبیبالله فضائلی بود که در سخنانی گفت: وقتی در کلاس دوم دبیرستان درس میخواندم روزی معلم زبان انگلیسیام به من گفت من به پدرت افتخار میکنم چراکه کتاب او را در یکی از معتبرترین کتابخانههای جهان در بین کتابهای مرجع دیدهام و این یکی از خاطراتی است که درباره پدرم در ذهنم رقم خورده است.
وی ادامه داد: همچنین بعدها وقتی در دانشگاه با استاد آذرتاش آذرنوش آشنا شدم و «اطلس خط» را به ایشان نشان دادم وی پس از مطالعه ابراز تاسف کرد که چقدر دیر با این کتاب آشنا شده است و همچنین برایش عجیب بود که چنین پژوهشی که میبایست کار یک گروه باشد، یک نفر به تنهایی انجام داده است. این استاد همچنین برایش جالب بود که یک روحانی چنین پژوهشی درباره خوشنویسی رقم زده است.
فضائلی با اشاره به اینکه پدرش شخصیتی چند وجهی داشت، بیان کرد: او از سرآمدان خوشنویسی زمان خودش بود و از آنجا که در هفت شیوه خطاطی استاد بود او را به تلمیح «استاد هفت خط» هم مینامیدند. او پژوهشگری پرکار بود که در طول عمرش کتابها و کتابتهای زیادی رقم زده است و شاعری نیز میکرد که از وی دیوانی به خط خودش به جای مانده که هنوز برای چاپ آن اقدام نکردهایم.
مدیر انتشارات سروش افزود: البته یک تحقیق درباره شناخت ظاهر قرآن هم به خط خودش به جای گذاشته که هنوز آن را هم به چاپ نرساندهایم. از دیگر فعالیتهای زنده یاد فضائلی کتیبههایی در ایران، سوریه و عراق است که او خوشنویسی کرده است.
وی درباره سابقه چاپ «اطلس خط» توضیح داد: این کتاب پیش از انقلاب چاپ و به عنوان کتاب برتر هم انتخاب شد تا اینکه همان سالهای پس از انقلاب هم یکبار تجدید چاپ شد ولی دیگر این کتاب نایاب بود و 10 سال پیش آقای لاریجانی رئیس وقت سازمان صدا و سیما دستور داد که انتشارات سروش این کتاب را تجدید چاپ کند ولی در تغییر مدیریتها این امر محقق نشد تا زمانی که تقدیر ما را به اینجا رساند که در زمان مدیریتم در سروش این کتاب چاپ شود.
فضائلی اضافه کرد: وقتی میخواستم این کتاب را چاپ کنم این واهمه را داشتم که شائبه و سؤتفاهمی ایجاد نشود که من کتاب پدرم را در اولویت قرار دادهام به همین دلیل دستور داده شد همه کتابهایی که از سالهای دور در نوبت چاپ ماندهاند زودتر منتشر شوند که یکی از این کتابها هم «اطلس خط» بود.
این مدیر نشر در پایان عنوان کرد: مطالباتی که درباره این کتاب از سروش وجود داشت و همچنین این نکته که اگر من نمی توانستم کتاب پدرم را منتشر کنم از من سوال میشد که کسی که کتاب پدرش را نتواند چاپ کند چطور آثار دیگران را منتشر خواهد کرد؟ دست به دست هم داد تا این کتاب هم پس از سالها منتشر شود.
در پایان مراسم با حضور غلامسحین امیرخانی، محمد سلحشور، مهدی فروزنده از استادان خوشنویسی و احمد و مهدی فضائلی این کتاب به طور نمادین رونمایی شد.
نظر شما