۹ خرداد ۱۳۹۰، ۸:۴۶

گزارش خبری/

کشتارگاه صنعتی چهارمحال و بختیاری نیمه فعال/ ذبح در استانهای همسایه

کشتارگاه صنعتی چهارمحال و بختیاری نیمه فعال/ ذبح در استانهای همسایه

فارسان - خبرگزاری مهر: کشتارگاه صنعتی و مجهز استان چهار محال و بختیاری هم اکنون به محلی نیمه فعال تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در حال حاضر 400 کشتارگاه دام در سراسر کشور وجود دارد که از این تعداد 50 کشتارگاه صنعتی و فعال و بقیه گشتارگاه ها سنتی هستند و30کشتارگاه صنعتی هم در دست ساخت است.

در بین کشتارگاه های صنعتی، دومین کشتارگاه صنعتی کشور در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد که عملیات اجرایی آن  با 210 هکتار مساحت از سال 78 آغاز شد و در سال 81 با 30 میلیارد ریال هزینه به بهره برداری رسید.

با وجود اینکه کشتارگاه صنعتی جونقان واقع در بخش مرکزی شهرستان شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری یکی از مجهزترین کشتارگاه های کشور است و ظرفیت کشتار روزانه دو هزار رأس گوسفند و 200 رأس گاو را دارد اما اکنون به مکانی نیمه فعال تبدیل شده است.

مدیر دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر در جونقان اظهار داشت: این کشتارگاه در منطقه ای ساخته شده که با شهرها و مرکز استان از نظر جغرافیایی فاصله زیادی دارد و این موضوع موجب شده که قصابان و دامداران استان از ذبح دام در این کشتارگاه به اجبار صرفنظر کنند.

برزو هیبتیان اقدام بدون مطالعه و عدم اجرای کار کارشناسی برای ساخت این کشتارگاه را مهمترین عامل بی رونقی این واحد صنعتی می داند و تصریح کرد: هم اکنون قصابان و دامدران شهرهای فرخشهر و شهرکرد هم تمایلی به استفاده از این کشتارگاه ندارند و از کشتارگاه های استان اصفهان که نزدیکتر است، استفاده می کنند.

او کمبود اعتبار را از مهمترین مشکلات فرا روی این کشتارگاه بیان می کند و عنوان کرد: رونق کشتارگاه صنعتی جونقان نیازمند 10 میلیارد ریال اعتبار ویژه است.

هیبتیان بهبود وضعیت بهداشتی، ساخت شبکه تصفیه فاضلاب و کارخانه تبدیل ضایعات را از اقدامات ضروری به منظور ارتقای عملکرد این کشتارگاه  می داند.

مدیر دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اذعان داشت: با فعال سازی این گشتارگاه فقط از طریق تبدیل 100 در صدی ضایعات دام(از جمله نخاع و غدد لنفاوی گاو و گوسفند) زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم بیش از 400 نفر فراهم می شود.

همچنین فرماندار شهرستان فارسان هم نبود کوره لاشه سوز، مطلوب نبودن سیستم روشنائی، فقدان سالن بسته بندی، کمبود ماشین حمل گوشت، خروج گوشت بدون فریز را از مهمترین مشکلات کشتارگاه جونقان می داند.

بهروز مردانی نژاد تصریح کرد: وضعیت بهداشتی گشتارگاه جونقان باید ارتقا یابد چراکه وجود نارسایی در زمینه بهداشت این کشتارگاه کاهش سطح بهداشت عمومی را به دنبال دارد.

وی بیان داشت: رهاسازی ضایعات و فاضلاب کشتارگاه در محیط اطراف علاوه بر آلودگی شدید محیط زیست، موجب شده زمینه های ایجاد اشتغال به واسطه این کشتارگاه از بین برود.

فرماندار شهرستان فارسان تخصیص بودجه مورد نیاز از طریق منابع استانی برای ساخت و راه اندازی تصفیه خانه پساب صنعتی، اختصاص تسهیلات ویژه به منظور اجرای طرح های بازیافت از ضایعات کشتارگاه، استقرار واحدهای بازیافت در کنار کشتارگاه ها، احداث کوره زباله سوز و لاشه سوز استاندارد را مهمترین راهکارها برای رفع مشکلات این کشتارگاه برشمرد.

بهروز مردانی نژاد خاطرنشان کرد: فعال سازی و بهره گیری از تمام ظرفیت و کارگاه های جنبی کشتارگاه صنعتی جونقان و ایجاد صنایع جانبی همچون تولید پودر خون، پودر استخوان و پودر خشک در صنایع آرایشی و پروتئینی در رونق اقتصادی منطقه و اشتغالزایی آثار چشمگیری خواهد داشت.

سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان داشت: وجود کشتارگاه های غیرمجاز و نبود وحدت رویه بین فرمانداران و مراکز بهداشتی این استان از دلایل نیمه تعطیل بودن کشتارگاه صنعتی جونقان است.

دلشاد جهانبخشی با بیان اینکه با راه اندازی 100در صدی این کشتارگاه زمینه اشتغال مستقیم و غیر مستقیم 30 هزار نفر در استان چهارمحال و بختیاری  فراهم می شود، یاد آور شد: با توجه به توانمندی‌های بالقوه استان چهارمحال و بختیاری برای تبدیل شدن به یک قطب دامپروری، نبود برنامه ریزی صحیح و اصولی مانع از تحقق این امر شده است.

فقدان خودروی حمل گوشت علت عدم استقبال/فاصله کشتارگاه زیاد است

در این باره لطف الله اسماعیلی یکی از قصابان  این استان در گفتگو با خبرنگار مهر، نبود خودرو حمل گوشت و حمل گوشت تلمبار شده و پر از خون در وانت را از مهمترین علل استفاده نکردن از کشتارهای کشتارگاه جونقان برشمرد.

اردشیر جهانگیری یکی دیگر از قصابان استان چهارمحال و بختیاری  هم فاصله زیاد کشتارگاه صنعتی جونقان تا شهرستان شهرکرد و افزایش هزینه ها را از دلایل استفاده نکردن از کشتارهای این کشتارگاه می داند.

یکی از قصابان شهر فرخ شهر نیز با اشاره به اینکه تمام قصابان این شهر ذبح دام را در استان اصفهان انجام می دهند، عنوان کرد: دور بودن کشتارگاه صنعتی جونقان از مرکز استان و شهر فرخ شهر و همچنین به تبع آن افزایش هزینه برای قصابان موجب شده است که قصابان تمایلی استفاده از این کشتارگاه نداشته باشند.

وی بیان داشت: کشتار در استان اصفهان با توجه به هزینه ها برای قصابان مقرون به صرفه تر است.

در این خصوص مدیرکل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر هم با اشاره به وجود 10 باب کشتارگاه سنتی در این استان، غیر بهداشتی بودن محل کشتار و محصولات تولیدی، آلودگی های زیست محیطی و انتقال بیماری به انسان را از مهمترین مشکلات کشتارگاه های سنتی می داند.

حمید مهری تصریح کرد: رعایت نکات بهداشتی، بسته بندی محصولات تولیدی، استفاده از دستگاه های مجهز و مکانیزه، تصفیه فاضلاب و تبدیل ضایعات و اطمینان از سلامت گوشت از مهمترین فواید کشتارگاه های صنعتی است.

وی  یادآور شد: کشتارگاه صنعتی جونقان به دلیل قرار گرفتن در بافت شهری 100 در صد قابل استفاده نبوده و فقط به مکانی برای کشتار دام تبدیل شده است.

مهری افزود: با ایجاد کشتارگاه های صنعتی در مقیاس کوچک در سراسر استان می توان از بسیاری از مشکلات کشتارگاه های صنعتی بزرگ کاست.

فرشاد عبداللهی کارشناس امور دام اداره دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: در کشتارگاه های صنعتی برای جلوگیری از فساد گوشت بعد از کشتار دام، باید لاشه بلافاصله به سردکن منتقل شده و پس از مدت زمان و فرایند لازم، عملیات استخوان گیری، بسته بندی و کارتن گیری و انجماد و ذخیره سازی صورت گیرد که متأسفانه در کشتارگاه جونقان این مراحل انجام نمی شود.

اما کارشناسان معتقدند رفع مشکلات کشتارگاه های صنعتی و از جمله کشتارگاه صنعتی جونقان در استان چهارمحال و بختیاری با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی امکانپذیر است.

در حال حاضرهیئت دامداران استان مدیریت این کشتارگاه را برعهده دارند. 

کد خبر 1324091

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha