دکتر اریک توماس وبر استاد فلسفه و سیاست عمومی در دانشگاه میسیسیپی در مورد تمایز مشخص میان رازها و مسائل در فلسفه و علوم انسانی و علوم اجتماعی به خبرنگار مهر گفت: در معنای وسیع کلمه راز در تمام علوم و حوزههای تحقیقاتی وجود دارد.
وی افزود: به طور کلی چیزی راز محسوب میشود که قابل توصیف و تبیین نباشد. راز ویژگی محرمانه بودن را دارد و کنجکاوی افراد را برمیانگیزد.
مؤلف کتاب "رالز، دیوئی و سازهانگاری" در ادامه گفت: باید توجه داشت که دانش و معرفت بشر محدود است و از اینرو چیزهایی برای او رازآمیز باقی میماند. نمیتوان مرز مشخص و روشنی میان رازها و مسائل در فلسفه، علوم انسانی و علوم اجتماعی ترسیم کرد.
وی یادآور شد: آنچه راز به شمار میرود تصورات هستند. در چنین مواردی تفاوت برای عمل میان کسی که معتقد به این راز است و کسی که اعتقاد ندارد وجود ندارد.
وی افزود: اما مواردی هم وجود دارند که در آن راز و مسئله قابل تبدیل به یکدیگر نیستند. برای مثال وقتی کسی مسئلهای ریاضی را حل میکند به مسئلهای اشاره میکند که رازآمیز بوده و گاهی اوقات ممکن است کمی مهیج نیز به نظر رسد.
مدیر اجرایی انجمن فیلسوفان امریکا تأکید کرد: همچنین وقتی صندوقداری با محاسبه پولهای صندوق خود در مییابد که حساب و کتاب او درست از آب در نمیآید در واقع این موضوع برای او در آن لحظه به عنوان یک راز مطرح است و درصدد حل این راز برای خود است.
وبر در ادامه تصریح کرد: رازها چیزهایی هستند که علاقه و توجهات را معطوف خود میسازند. مسائل هم گاهی دارای چنین ویژگی هستند. مسائل به چیزهای مهمی اشاره میکنند. مسائل همچنین به چیزهایی اشاره میکنند که با تمرین و تحقیق قابل حل هستند. برای مثال میتوان به مسائل ریاضی اشاره کرد.
نظر شما