به گزارش خبرنگار مهر، ناصر تقوایی سخنانش را با اشاره به جملهای از عزیزالدین عارف قرن پنجم شروع کرد: یادم میٱید در مراسم بزرگداشت بهرام بیضایی جملهای از این عارف بزرگ را عنوان کردم، که دوباره آن را تکرار میکنم، این عارف در کتاب "انسان کامل" مینویسد: کتابت و کتاب سخن عقل را میبرد پیش غایبان و زبان، سخن دل را میرساند به حاضران. اگر میخواستم چیزی درباره رخشان بنیاعتماد بنویسم با عقل خود مینوشتم اما الان از زبانم استفاده میکنم، رخشان بنیاعتماد در سینمای ایران یک استثنا است.
وی ادامه داد: من به تفکیک فعالیت زنان و مردان اعتقاد ندارم، اما هرچه وارد ایران میشود تحت تاثیر فرهنگ ایرانی قرار میگیرد، هرچند که هنر عالمی است که مونث و مذکر نمیشناسد، در طول تاریخ زنها با مشکل وارد سینما شدهاند، نسبت به این هنر در خانوادهها بیاعتمادی وجود داشت. این موضوع اصلی اولین فیلم بلند سینمای ایران، "حاجی آقا آکتور سینما" هم هست.
این کارگردان افزود: من این فیلم را هوشمندانهترین فیلم سینمای ایران میدانم، فیلمی که مانند یک مستند مدرن گام به گام سیر ساختش را روایت میکند و چالشهایی را که در جامعهای سنتی وجود دارد به تصویر میکشد، در همین سال فیلم دیگری ساخته میشود که عامهپسند و پرتماشاچی است، این دوگانگی از ابتدا در سینمای ایران وجود داشته است. البته این نشان دهنده دو وجه از سینما است. سینمای تجاری و غیرتجاری که همیشه در کنار هم بوده است. سینمای تجاری باید با ظرافت مردم را به سینما جذب کند.
کارگردان "کاغذ بی خط" ادامه داد: رخشان بنیاعتماد سینماگر برجستهای است، بیش از آن که بخواهم درباره فیلمهایش صحبت کنم، درباره حضورش در سه بخش زندگی خصوصی، اجتماعی و کاری صحبت میکنم، در هر سه مورد او یگانه است و همتایی برایش نمیشناسم، در سینما و در حوزه فعالیتهای اجتماعی جایی نبوده که حضور نداشته باشد، شاید تعادلی که او در این سه بخش به وجود آورده یکی از دلایلی است که خانوادهها به سینما اعتماد پیدا کردهاند. نسلی از دختران جوان در راهند، فیلم میسازند، بازی میکنند و در بخش فنی فعالیت دارند.
تقوایی گفت: آشنایی من و رخشان بنیاعتماد در خانه سینما محکم شد، یادم میآید زمانی که ایده اصلی تشکیل خانه سینما را مهدی صباغزاده داد، زمانی که آقای خاتمی وزیر فرهنگ و ارشاد بود، داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی و من در نوشتن پیشنویس اساسنامه همکاری می کردیم. اساسنامهای که برای تصویب رفت البته تغییر کرد و همان نسخه اصلی نبود.
کارگردان "ای ایران" ادامه داد: من از طرفین دعوا میخواهم عاقلانهتر به اساسنامه نگاه کنند، مسائل فرهنگی نباید تحت کنترل باشد، این باعث شده بعضی مسائل در جامعه ما فقط برای خودمان مفهوم داشته باشد، فیلمهای ایرانی در جشنوارههای خارجی دیده و ارزیابی میشوند، اما در ایران به آنها و سازندگانشان تهمت زده میشود، هنر مبتذل رواج پیدا کرده است.
وی افزود: در سینمای جهان سینمای ما منحصر به فرد است، سینمای قرن بیستم سینمای ساختار است و ساختار است که قصه را روایت میکند، شیوه بیانی است که یک داستان را جذاب میکند، من نمیدانم فیلمهای ما چه عمری دارند و در بعد تاریخ چقدر زنده میمانند اما امیدوارم مثل رخشان بنیاعتماد همت بلندی داشته باشیم.
به دعوت ناصر تقوایی و در میان استقبال حاضران رخشان بنیاعتماد روی سن رفت.
نظر شما