فتحالله بینیاز از نویسندگان و پژوهشگران پیشکسوت کشورمان درباره فعالیتهای ادبی این روزهایش به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر 8 رمان و 4 مجموعه داستان آماده دارم که به دلیل شرایطی که بر صدور مجوز و ممیزی آثار حاکم است از تحویل آنها به ناشر منصرف شدهام.
وی ادامه داد: همچنین نزدیک به 17 ماه است 4 جلد کتاب به انتشارات افراز دادهام که هنوز مجوز آنها هم صادر نشده است. از این آثار 3 جلد به نقد 100 کتاب ادبی شاخص قرن بیستم اختصاص دارد و یک جلد دیگر را هم با نام «جهان داستان مدرنیستی» در تکمیل «درآمدی بر داستاننویسی و روایتشناسی» نوشتهام.
نویسنده «کوارتت مرگ و دختر» در توضیح بیشتر مجموعهای که به نقد و تحلیل ادبیات قرن بیستم جهان اختصاص دارد، بیان کرد: در این مجموعه 3 جلدی تنها رمان و نمایشنامههای مطرح قرن بیستم بررسی و نقد شده است که در بین آنها آثاری از یوسا، مارگارت دوراس، ساراماگو، ناباکوف، ایشی گورو، هنری گیبسن و ... را میتوان یافت.
بینیاز افزود: قالب کتاب به نقد معنا در کنار نقد تکنیک میپردازد و سعی کردهام تکنیکی را که نویسندگان مختلف به کار بردهاند، بررسی کنم و هم اینکه از لحاظ معناگرایی آثار را نقد کردهام و اینکه پیرو چه فلسفهای هستند و خط فکری چه فیلسوفانی در کارهای نویسندگان دیده میشود.
وی این مجموعه را بالغ بر 750 صفحه (هر جلد 250 صفحه) دانست و گفت: از سال 80 تا خرداد 88 مشغول نوشتن این کتابها بودم، ولی کار فیشبرداری مطالب به سالهای دورتر برمیگردد.
این منتقد درباره کتاب دیگرش با نام «جهان داستان مدرنیستی» توضیح داد: این کتاب از آنجا شکل گرفت که احساس کردم امروزه در داستانهای مدرن مطالبی مطرح میشود که خیلی از خوانندگان ما با آنها آشنا نیستند و لازم است درباره آنها، کارکردشان و دلایل ورود به داستان مدرن توضیحاتی داده شود.
نویسنده «دریاسالار بیدریا» در پایان اشاره کرد: کاربرد اعتراف در داستان، مساله ادبیات به مثابه تاریخ و اینکه داستان مدرن دیگر چندان به تاریخ پایبند نیست و نویسنده نقش مورخ را ندارد، استفاده از اغراق در عین منفک نشدن از واقعیتهای عینی و ... از جمله مباحثی است که در کتاب مطرح میشود.
نظر شما