فتاح رضوانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: نخست باید تعداد شرکتهای فعال هواپیمایی در استان افزایش یابد تا بتوان استقبال خوبی از سوی مردم نسبت به برخورداری از حمل و نقل و هوایی استان انجام شود و دیگر اینکه فرصت مناسب برای تمامی سرمایه گذاران و بخشهای خصوصی که می توانند آورده خوبی برای ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات دهی حمل و نقل هوایی در استان داشته باشند، ایجاد شود.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر 11.7 درصد هزینه های فرودگاه رشت را درآمدهای فرودگاهی تشکیل می دهد، اظهار داشت: متاسفانه هیچ سازگاری و تناسبی بین درآمد و هزینه در این فرودگاه وجود ندارد.
مدیرکل فرودگاه گیلان با اشاره به اینکه باید از امکانات و اعتبارات استان برخوردار شد، گفت: فرودگاه رشت به یقین در سطوح پروازی و در بخش عملیات هوانوردی پیشرفته های خوبی داشته چون هزینه های بسیار زیادی انجام گرفته و زیر ساختهای مهمی در بخش دستگاه های کمک ناوبری و همچنین سطوح پروازی انجام شده است.
وی با بیان اینکه فرودگاه بین المللی رشت را می توان به عنوان یکی از فرودگاههای مهم که توسعه همه جانبه هوانوردی را داشته از آن اسم برد، افزود: متاسفانه زیر ساختهای که بتواند خدمات مطلوبی به مردم ارائه دهد برخوردار نبوده و باید مقامات استانی حمایت های جدی در این زمینه داشته باشند.
رضوانی اظهار داشت: برای گردش کار درست و مطلوب برای خدمات رسانی به مردم در پروازهای داخلی و خارجی 20 هزار متر مربع فضا لازم است که در حال حاضر برخورداری فرودگاه رشت کمتر از یک پنجم این فضاست.
نظر شما