۱۹ خرداد ۱۳۹۰، ۱۰:۱۳

مزرعه های همدان مدرسه شدند/

وقتی مزرعه، مدرسه و طبیعت معلم می شود

وقتی مزرعه، مدرسه و طبیعت معلم می شود

همدان - خبرگزاری مهر: استان همدان به لحاظ توانمندی در تولید محصولات کشاورزی مستعد توجه بیشتر در برنامه های ترویجی است که در این خصوص طرح مدرسه در مزرعه به کمک این استان آمده است.

به گزارش خبرنگار مهر، روش مدرسه در مزرعه، روش نوین آموزش در یک محیط غیررسمی برای توانمندسازی کشاورزان است که بهبود توانایی تصمیم گیری جوامع زراعی و تقویت نوآوری های محلی را به دنبال دارد و در آن مزرعه به عنوان مدرسه و طبیعت به عنوان معلم به ایفای نقش می پردازند.

در این روش، آموزش صورت نمی گیرد و یک رهیافت مشارکتی کشاورزمدار برای ایجاد بستر مناسب در کشف و شناخت کشت بوم مزرعه و مدیریت محصول از بذر تا بذر محقق می شود.

در این طرح که شیوه ای جامع و یکپارچه برای بهره برداران است روند یادگیری به صورت عملی برای کشاورزان توسط تسهیلگر، سهل و آسان می شود و مروجان بخش کشاورزی به عنوان تسهیلگر مدرسه را هدایت می کنند.

طرح های تحقیقاتی در مزارع همدان به آزمایش گذاشته می شود

طرح مدرسه در مزرعه به کشاورزان فرصت می دهد که یافته های جدید تحقیقاتی را در مزرعه پایلوت به آزمایش گذاشته و در عمل نتایج آن را مشاهده و تصمیم گیری کنند.

به طور کلی می توان چنین عنوان کرد که طرح مدرسه در مزرعه یادگیری از طریق مشاهده، کشف و مقایسه را دنبال می کند که خوشبختانه تا حدود زیادی موفق بوده است.

مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه طرح مدرسه در مزرعه با سایر آموزشهای کشاورزی متفاوت است، اظهار داشت: در روشهای آموزشی قدیم آموزش در کلاسها، مساجد یا حسینیه ها برگزار می شد و یک نفر بعنوان استاد مبحث مورد نظر را مطرح و کشاورزان دعوت شده تنها شنونده بودند.

در طرح مدرسه در مزرعه تجربه و علم درهم می آمیزد

کیوان زاهدی اظهار داشت: در طرح مدرسه در مزرعه آموزش در محل مزرعه برگزار می شود و استاد کلاس همان مزرعه است که در این شیوه تجربه و علم درهم می آمیزد و از تاثیر فوق العاده ای برخوردار است.

وی با اشاره به استفاده از تسهیلگر در اجرای این طرح گفت: تسهیلگر فردی آموزش دیده است که مسئولیت هدایت گروه مدرسه در مزرعه را برای رسیدن به اهداف آموزشی به عهده دارد.

زاهدی با بیام اینکه تبحر تسهیلگر و دارا بودن خصوصیات لازم برای تسهیلگری از عوامل مهم و موثر در موفقیت این شیوه آموزشی است، گفت: تسهیلگر را نباید با استاد اشتباه گرفت چراکه در این شیوه آموزشی استاد، مزرعه کشاورزان است.

انتخاب هشت پایلوت برای اجرای طرح مدرسه در مزرعه در همدان

وی از اجرای طرح مدرسه در مزرعه در هشت پایلوت در هشت شهرستان استان همدان خبر داد و اظهار داشت: در این طرح اکیپ 15 نفره از کارشناسان کشاورزی، یک محصول را از بذر تا بذر هدایت می‌کنند تا محصولی خوب تولید شود.

مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان همدان اظهار داشت: در این زمینه بر روی محصولات سیب‌زمینی، هلو، شلیل، سیب درختی، خیار، گیلاس و محصولات گلخانه‌ای طرح‌هایی درحال اجراست.

زاهدی حفظ سلامت محصول در طول فصل زراعی، ملاقات هفتگی کشاورزان با همدیگر، حفظ تعداد و تنوع دشمنان طبیعی در مزرعه و ماهر شدن کشاورزان در مدیریت مزرعه را چهار اصل اساسی در شیوه آموزشی مدرسه در مزرعه عنوان کرد.

کشاورزان تولید محصول سالم و مناسب را تجربه می کنند

وی گفت: در این روش کشاورزان تمامی اقداماتی که برای تولید محصول مناسب و سالم در طول یک فصل زراعی از قبیل عملیات قبل از کاشت، داشت و برداشت را از طریق تجربی و علمی فرا می گیرند.

وی با بیان اینکه یکی از اصول مدرسه در مزرعه تعیین زمان ملاقات هفتگی اعضای گروه در محل مزرعه مورد نظر است، گفت: در این طرح طبق نظر گروه ، روزی در هفته برای ملاقات همدیگر و بازدید مزرعه و همفکری برای بررسی تصمیمات اتخاذ شده در جلسه قبل و تصمیم گیری برای فعالیتهایی که تا جلسه بعد باید انجام شود، تعیین می شود.

زاهدی ادامه داد: در این طرح هر یک از کشاورزان حاضر در گروه در پایان دوره به یک مدیر مزرعه تبدیل می شوند و تجربیات و معلومات خود را به سایر کشاورزان که در این گروه حضور نداشته اند انتقال داده و ترویج می دهند.

طرح مدرسه در مزرعه بر روی محصول گندم فامنین نتیجه بخش بود

وی با بیان اینکه این شیوه آموزشی را می توان علاوه بر محصولات زراعی در باغ ها، گلخانه ها و حتی دام و طیور نیز اجرا کرد، گفت: در سال گذشته در خصوص محصول گندم در شهرستان فامنین این طرح به اجرا درآمد که پس از مشاهده نتایج مثبت آن این طرح در سال جاری گشترش و در هشت منطقه در استان همدان در حال اجراست.

با این تفاسیر پر واضح است که مدرسه در مزرعه فضای یادگیری را در مورد اکولوژی و مدیریت کشت بوم های زراعی، از طریق شیوه های کاملاعملی برای کشاورزان فراهم می کند.

کشاورزان براساس تجارب طولانی و دانش بومی، خودساخته می شوند و دانش نوین را با دانش بومی و تجارب خود تلفیق کرده و در تصمیم گیری های مدیریت مزرعه لحاظ می کنند.

کد خبر 1331079

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha