به گزارش خبرنگار مهر، سد بتنی دو قوسی تنگ معشوره بر روی رودخانه کشکان در استان لرستان واقع شده و موقعیت ساختگاه این سد در حدود یک کیلومتر پایین تر از محل تلاقی دو شاخه تشکیل دهنده کشکان یعنی کاکارضا و چم زکریا است.
جزئیات و اهداف احداث سد تنگ معشوره در لرستان
موقعیت جغرافیایی این محل برابر 47 درجه و 50 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 48 دقیقه عرض شمالی است. این ساختگاه در 90 کیلومتری غرب شهر خرم آباد، 40 کیلومتری جنوب شهر نورآباد و در 45 کیلومتری شمال شهر کوهدشت واقع شده است.
سد و نیروگاه تنگ معشوره با هدف تولید انرژی برق آبی، کنترل و جمع آوری سیلابها و روانابهای سطحی رودخانه و همچنین تامین آب کشاورزی مورد نیاز دشت های اراضی منطقه احداث خواهد شد.
عکس تزئینی است
محل ساختگاه سد تنگ معشوره در زاگرس چین خورده و در نزدیکی مرز زاگرس مرتفع قرار گرفته و برجسته ترین مشخصه ساختاری طاقدیس منگنی کوه است. در محدوده ساختگاه لایه ها دارای شیب به سمت شمال خاور بوده و شامل سازندهای کشکان، تاربور، امیران و گروپی است.
سازند کشکان در بالادست رخنمونی به رنگ قهوه ای تا قرمز به ضخامت ظاهری بیش از 800 متر می رسد که شامل سنگهای لای سنگ، مایه سنگ و کنگلومراهای قرمز است.
سازند آهکی "تاربو" نیز که پی و تکیه گاه ههای راست و چپ سد تنگ معشوره بر روی این آهکها واقع است و بخش عمده ای از تونل انحراف نیز از درون این سازند می گذرد دارای ضخامت آهکهای تاربو حدود 200 متر است.
سازند امیران نیز در پایین دست بدنه سد رخنمون های بسیار وسیعی بصورت چین خوردگی های متوالی داشته و ضخامتی نامشخص و توالی رسوبی از لای سنگ، مارن و ماسه سنگ به رنگ سبز زیتونی تا قهوه ای است.
سد معشوره؛ سدی به ارتفاع 114 متر و طول تاج 350 متر
بازدید خبرنگاران رسانه های گروهی استان از محل سد معشوره فرصتی برای گفتگو با رئیس کارگاه این پروژه و استاندار لرستان بود.
رئیس کارگاه سد تنگ معشوره در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: این سد به ارتفاع 114 متر از پی و با طول تاج 350 متر در لرستان احداث خواهد شد.
رضا بابایی عرض سد در تاج را شش متر ذکر کرد و بیان داشت: تزار تاج سد یک هزار و 384 متر از سطح دریا و تراز نرمال آب مخزن یک هزار و 376 متر از سطح دریا می باشد.
وی با اشاره به آغاز ساخت این سد بزرگ در لرستان، عنوان کرد: مطابق پیش بینی های انجام شده در دوران اوج کاری بیش از 500 نفر در سایت سد و بیش از 800 نفر در نیروگاه مشغول بکار خواهند شد.
رئیس کارگاه سد تنگ معشوره به دیگر مشخصات این پروژه اشاره کرد و بیان داشت: بدنه این سد با حجمی بالغ بر 300 هزار مترمکعب و نیروگاه آن نیز با حجم 20 هزار مترمکعب احداث خواهد شد.
آغاز حفر تونل انحرافی سد تنگ معشوره
بابایی در ادامه سخنان خود از آغاز کار حفر تونل انحرافی این پروژه خبر داد و بیان داشت: این تونل انحرافی به طول 223 متر و با قطر داخلی 4.5 متر در حال اجرا است.
وی تراز ورودی تونل انحراف را یک هزار و 287 متر از سطح دریا دانست و بیان داشت: این تونل انحرافی برای ظرفیت 228 مترمکعب بر ثانیه در سیلاب طراحی شده است.
رئیس کارگاه سد تنگ معشوره همچنین طول تونل آب بر این پروژه را 900 متر عنوان کرد و بیان داشت: نیروگاه تنگ معشوره نیز از نوع زیرزمینی است.
بابایی با بیان اینکه کارفرما این پروژه شرکت توسعه منابع آب نیروی ایران است، تصریح کرد: پیمانکار پروژه سد و نیروگاه تنگ معشوره قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا است.
وی همچنین با اشاره به آغاز احداث کمپ های موقت اداری، کارگری و غذاخوری در محل احداث این سد، ابراز امیدواری کرد که عملیات اجرایی این پروژه ها ظرف 20 روز آینده به پایان برسد.
خدمات رسانی به پروژه سد معشوره در یک زمان باورنکردنی
استاندار لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگاران در سخنانی با اشاره به احداث زیرساختهای لازم در منطقه در مدت زمان کمتر از 20 روز، اظهار داشت: تمام مدیران دستگاههای خدمات رسان از جمله آب، برق، مخابرات و ... در یک بازه زمانی باورنکردنی امکانات لازم را به محل این پروژه آوردند.
حبیب الله دهمرده با تاکید بر اینکه روند اجرای پروژه سد تنگ معشوره از شتاب خوبی برخوردار است، یادآور شد: خروجی مطلوب کنونی در منطقه حاصل تعامل و همدلی مطلوب همه عناصر است.
وی با تاکید بر اینکه روند اجرای این پروژه جلوتر از برنامه زمانبندی است، ادامه داد: عملیات تجهیز کارگاه پروژه سد تنگ معشوره انجام شده و کار حفر تونل انحرافی این پروژه نیز آغاز شده است.
بهره برداری از سد معشوره 12 هزار شغل ایجاد می کند
استاندار لرستان با اشاره به در نظر گرفتن اعتبار آغاز پروژه در بودجه سال 90، تصریح کرد: البته این میزان اعتبار کفاف این پروژه بزرگ نمی دهد که در این راستا از سرمایه گذاری خارجی نیز استفاده خواهیم کرد.
دهمرده با تاکید بر اینکه تلاش می شود این پروژه به لحاظ اعتبار ریالی و ارزی با مشکلی روبه رو نشود، ادامه داد: با بهره برداری از پروژه سد تنگ معشوره علاوه بر آبی شدن 36 هزار هکتار از اراضی کشاورزی برای 12 هزار نفر نیز شغل ایجاد می شود.
وی با اشاره به قابلیت های منحصر به فرد لرستان در بخش آب و خاک، یادآور شد: با وجود بارندگیهای مطلوب در لرستان همچنان بخش عمده ای از اراضی این استان دیم است که با بهره برداری از سدهای در دست اجرا بخشی از این مشکل مرتفع خواهد شد.
کشاورزی در دشت وسیع کوهدشت رونق می گیرد
استاندار لرستان با اشاره به ظرفیک یک میلیارد و 600 میلیون مترمکعبی سد تنگ معشوره، عنوان کرد: با بهره برداری از این پروژه دشت وسیع کوهدشت برای توسعه کشاورزی محیا خواهد شد.
دهمرده با تاکید بر اینکه میزان برداشت محصول در اراضی آبی بسیار بیشتر از اراضی دیم است، تصریح کرد: با این اوصاف آبی شدن اراضی کشاورزی منطقه موجب تحول در اقتصاد استان خواهد شد.
وی با یادآوری اینکه احداث سد تنگ معشوره از مصوبات دور سوم سفر هیئت دولت است، عنوان کرد: عملیات اجرایی این پروژه در حالی آغاز شد که هنوز این مصوبه برای اجرا ابلاغ نشده بود که این امر حکایت از سرعت در اجرای این مصوبه دارد.
سد معشوره زمینه ساز تحول در کشاورزی شهرستان کوهدشت
معاون عمرانی استانداری لرستان نیز در این رابطه اظهار داشت: در راستای اجرای مصوبات سفر دولت مبنی بر احداث سد تنگ معشوره برای تامین آب کشاورزی اراضی شهرستان کوهدشت تخصیص آب این سد به میزان 271 میلیون متر مکعب از رودخانه کشکان ابلاغ شده است.
امیر حمزه حقی آبی همچنین در خصوص ویژگیهای این سد بزرگ اظهار داشت: 250 میلیون متر مکعب از آب تخصیص داده شده برای مصارف کشاورزی با هدف تبدیل حدود 36 هزار هکتار اراضی دیم به آبی به روش آبیاری تحت فشار و کشت گلخانه ای استفاده خواهد شد.
وی گفت: همچنین از میزان آب تخصیص داده شده 17 میلیون مترمکعب برای مصارف شرب و 6 میلیون متر مکعب برای مصارف صنعتی در نظر گرفته شده است.
معاون عمرانی استانداری لرستان تصریح کرد: با اختصاص این میزان آب برای آبی شدن زمین های کشاوری شهرستان کوهدشت به عنوان یکی از قطب های اصلی کشاورزی لرستان تحولی بزرگ در بخش کشاورزی این استان به وقوع خواهد پیوست.
حقی آبی یادآور شد: همچنین با بهره برداری از این سد بزرگ بیش از 198 گیگاوات برق در سال نیز تولید خواهد شد.
انبار غله لرستان در انتظار آب سد معشوره
این در حالی است که پیش از این نیز فرماندار شهرستان کوهدشت در گفتگو با خبرنگار مهر گفته بود که در حال حاضر کمتر از 10 درصد اراضی این شهرستان آبی هستند و مابقی به صورت دیم کشت می شوند.
سیروس ابراهیمی با بیان اینکه دو مشکل و دغدغه اصلی شهرستان کوهدشت بیکاری و کم آبی است، یادآور شد: با وضعیت موجود در زمینه زمین های کشاورزی دیم توان بهره برداری لازم از این منابع خدادادی به علت کم آبی در این شهرستان وجود ندارد.
وی کوهدشت را انبار غله استان لرستان دانست و بیان داشت: احداث سد تنگ معشوره شاه کلید توسعه بخش کشاورزی این شهرستان به عنوان قطب کشاورزی لرستان است.
به هر روی هر چند احداث سد تنگ معشوره در گام های اولیه خود است ولی با شتابی که در زمینه عملیات اجرایی این سد وجود دارد آینده ای روشن را می توان برای کشاورزی استان لرستان متصور بود.
...................................................
گزارش: صدیقه حسینی
نظر شما