به گزارش خبرنگار مهر، نام تفریح و گردش در تهران که می شود ذهن همه به سمت پارکها و رستورانهای سطح شهر می رود و بس! از هر جوانی که بپرسی تفریحت چیست به سرعت این دو را نام می برد.
شهر تهران به عنوان پایتخت قدمتی بیش از 100 سال دارد وهم اکنون بیش از10 میلیون نفر را در خود جای داده و هر روز بر تعداد ساکنان آن افزوده می شود، شهری که وزارتخانه ها، سازمانها، ادارات و بانکهای بزرگ را در خود جای داده و اتوبانهای عریض و طویل و آزاد راه های شلوغ و پرترافیکش معروف است، خیابانهایی که پر است از ماشینهای رنگارنگ از پیکان دهه 50 گرفته تا بی ام و و هیوندا و بنز و...
شهری که متروهایش جنوب را به شمال، شرق را به غرب وصل کرده و روزانه میلیونها نفر را در اعماق زمین روانه این سو و آن سوی شهر می کند.
مغازه ها و فروشگاههای بزرگ و پر زرق و برق که دیگر یکی از نمادهای اصلی تهران است و به عنوان مظهری از تمدن هر ساله در گوشه و کنار شهر قارچ گونه رشد می کنند.
پایین شهر وانتی ها در کوچه و خیابان فریاد میوه فروشی سر می دهند و بالای شهر سوپرمارکتها میزبان خریداران شیک پوش پولدار خود هستند.
در یک نقطه شهر رستورانهای فرانسوی و ایتالیایی پاتوق جوانان شده و نقطه دیگر مردم از خوردن ساندویچ سوسیس بندری و کالباس خشک لذت می برند.
اینجا تهران است، پایتخت هفتاد و دو فرهنگی که برخی ها به آن شهر فرنگ می گویند،ترک، کرد، لر، بلوچ، فارس، مازنی و گیلکی و....همه در کنار هم زندگی می کنند و آداب و رسوم خاص خود را دارند.
هرفردی به علتی در این شهر ساکن شده و روزگار سپری می کند، اما آن چیزی که در این میان ذهن هر مسافر و ایرانی که از تهران می گذرد، درگیر کرده این است که مردمان این شهر در کجای این خطه تفریح می کنند و در کدام جغرافیای زیبا آن می توانند نفس بکشند؟ تهرانی ها اگر غمگین شدند، سرپناه دلتنگی هایشان کجاست؟ کدام نقطه شهر را می توانند در هنگام شادیهایشان انتخاب کنند و هیجاناتشان را در چه مکانی تخلیه می کنند؟
از تهرانی ها وقتی بپرسی تفریحشان چیست؟ چه متاهل باشند چه مجرد،چه جوان باشند چه پیر، چه دختر باشند یا پسر، همگی به بوستانها، رستورانها، کافی شاپها اشاره می کنند و تعداد معدودی هستند که از موزه، کاخ، تئاتر و سینما نام ببرند.
این در حالی است که بیش از 10 میلیون نفر به شکل شناور در تهران زندگی می کنند که بیش از 50 درصد آنها را جوانان تشکیل می دهند که بالاترین نیاز به تفریح و گردش را در اوقات فراغت دارند.
پارک و قلیان را عشق است
یکی از ویژگی های شهر تهران داشتن بوستانهای متعدد و کوچک است که در هر محله ای وجود دارد، بوستانهایی که باید نیاز مردم را در استفاده از فضای سبز و لذت بردن از طبیعت و چند ساعتی نفس کشیدن در هوای پاک برطرف سازد و مامنی برای بازی کودکان و تخلیه انرژیهای ناتمام شان باشد اما در سالهای اخیر اغلب بوستانها تبدیل به پاتوق برخی از جوانان برای کشیدن قلیان و حتی مواد مخدر آن هم در انظار کودکان و خانواده ها شده است.
یک قلیان ساده با کمی زغال و تنباکو می تواند بساط تفریح یکی دو ساعت جوانانی باشد که ساده ترین تفریحشان، دود کردن لحظه های عمرشان است که به قول خودشان می خواهند در بی خیالی سر کنند.
" چی کار کنیم خب؟ از صبح تا غروب کار کار کار، دوست داریم وقتی با دوستام می زنم بیرون چند ساعتی بی خیال همه چیز و همه کس باشم و برای خودم کیف کنم" این را یک جوان 22 ساله تهرانی می گوید که به قول خودش هر شب در پارک محله شان قلیان کشی با دوستانش به راه است.
" صدای قل قل قلیان را که می شنوم، حس خوبی دارم که همیشه دوست دارم تکرارش کنم، بعد هم با دوستانمان نشسته ایم و چند ساعتی را این طوری می گذرانیم".
غیر ممکن است که بوستانی در تهران باشد و عده ای جوان را نبینید که بساط قلیانشان پهن باشد و هوا را به دود غلیظ آن آلوده نکنند.
کافه های پرطرفدار اما گران
بعد از بوستانها، کافی شاپهای تهران یکی دیگر از اماکن تفریحی است که این روزها پاتوق جوانان تهرانی شده است و بسیاری از آنها به خصوص قشر دانشگاهی با ادعای روشنفکری ساعاتی را در آن سر می کنند.
خوردن یک فنجان قهوه یا کاپچینو، بستنی های فرانسوی و ایتالیایی، یک لیوان آب پرتغال با چاشنی حرفهای رمانتیک یا سیاسی و پک زدن به سیگار و پیپ تفریح عده زیادی از شهروندان تهرانی است که کافی شاپها را برای تفریحشان انتخاب می کنند.
علی رغم قیمت بالای خدمات بسیاری از آنها، تعداد زیاد این کافی شاپ ها و رشد قارچ گونه آنها در چند سال اخیر نشان می دهد که استقبال شهروندان از آن بالاست و مردم آن را در لیست مکانهای تفریحی که می توانند داشته باشند، قرار داده اند.
رستورانها
در کنار کافی شاپها، رستورانها و مراکز خرید دومین تفریح مردم تهران است، هر تهرانی حداقل یک یا چند رستوران خوب را در ذهن دارد و هر از گاهی با خانواده یا دوستان برای خوردن غذا و کنار هم بودن به آنجا می روند.
این تفریح نیز اگرچه از دیر زمانی در کشور مرسوم شده است و همواره خانواده هایی بوده اند که یک شب را دور هم در فضایی متفاوت غذا بخورند، اما در سالهای اخیر نیز این موضوع جزو تفریحات اول مردم به خصوص در تهران شده است و رستورانها تا پاسی از شب به مشتریان خود سرویس می دهند.
البته این تفریح بیشتر برای طبقات معمولی و مرفه جامعه است و هر خانواده ای توان غذا خوردن در رستوران را ندارد؛ رستورانهایی که هروز یک فرهنگ جدید غذا خوردن را به مردم معرفی می کنند و هزینه برخی از آنها به حدی بالاست که تنها عده معدودی می توانند به آن مراجعه کنند.
رستورانهای روسی، چینی، ایتالیایی و فرانسوی مشتریانی دارد که پای ثابت غذاها، دسرها و سالادهایشان هستند و حاضرند بخشی از درآمدشان را خرج حضور در این رستورانها کنند.
مراکز خرید
پاساژهای بزرگ، فروشگاههای چند طبقه، بازار مرکزی و محلی و...از مراکز خریدی هستند که در همه جای تهران دیده می شوند؛ مراکزی که شامل مغازه های رنگارنگ با اجناس شیک خارجی هستند و با تنوع جنسی شان مصرف گرایی را ترویج می دهند.
بسیاری از شهروندان تهرانی در ساعتهای بیکاری و اوقات فراغتشان به این مراکز می روند و با گشت زدن در طبقات آن، ساعاتی را سپری می کنند.
" من هر وقت بیکار می شم، می یام اینجا یکی دو ساعتی می گردم، اگر بخوام خرید کوچکی هم می کنم و می روم" این را یک خانم تهرانی می گوید و اضافه می کند: " هیچ تفریح خاص دیگری ندارم و فکر می کنم این طوری حالم بهتر می شه".
یکی از فروشندگان هم در این باره می گوید:" بیشتر مشتریان ما خانم ها هستند، خیلی هایشان قصد خرید ندارند و فقط می آیند که روزشان سپری شود؛ تعداد این افراد از مشتری های واقعی بیشتر است".
دختران و پسرانی که ساعتهای کشدار عصرهای تابستانشان را مهمان این مراکز خرید هستند و سعی می کنند به نحوی آن را سپری کنند.
جاده چالوس و کباب
دیرزمانی است که دیگر تهرانی ها می دانند که آخر هفته جاده کرج-چالوس جایی برای سوزن انداختن هم ندارد و خط طولانی از خودروها پشت سر هم عازم جنگلهای سرسبز و دریای نه چندان آبی شمال می شوند؛ البته این تفریح برای کسانی است که کمی دستشان به دهنشان می رسد و می توانند حداقل هزینه های کرایه یک ویلا و یکی دو روز خورد و خوراک را بدهند.
بسیاری از جوانان و خانواده هایی که یک خودرو زیرپایشان هست و حوصله رانندگی در جاده پرترافیک چالوس را دارند، ترجیح می دهند که روزهای تعطیلشان را در سواحل مازندران یا جنگلهای گیلان سپری و تفریحاتی مثل قلیان کشیدن و غذا خوردنشان را در آنجا تجربه کنند.
تفریحات در این استانها نیز که بیشترین مهمانان آن تهرانی هستند، بی شباهت به تفریحات درون شهری نیست و فضای استانهای شمالی را شبیه تهران کرده است.
سینما و تئاتر
حدود 170 سینما و سالن تئاتر در تهران وجود دارند، اما علی رغم جمعیت بالای تهران و فیلم های متنوعی که روی پرده نقره ای می رود تعداد مخاطبان این تفریح فرهنگی پایین است و همواره سینما داران و تهیه کنندگان فیلمها از صندلی های خالی شکایت دارند.
براساس آسیب شناسی کارشناسان، علت عدم استقبال مردم از این پدیده فرهنگی، سطح نازل فیلمهای ساخته شده است که توان جذب مخاطب را ندارند.
در واقع رفتن به سینما جزو الویتهای آخر اغلب شهروندان تهرانی در سالهای اخیر است، تئاتر نیز تنها عده ای خاص مخاطب دارد که هیچگاه از آن حد تجاوز نمی کند که اهالی فرهنگ علت آن را تعداد پایین سالنهای نمایش که کمتر از 20 مورد است،عنوان می کنند.
کاخها، موزه ها و فرهنگسراها
کاخها، موزه ها از اماکن فرهنگی هستند که در شمال و مرکز تهران متمرکز شده اند و برخی از شهروندان تهرانی ترجیح می دهند اوقات فراغت خود را در آنجا سپری کنند، کاخ نیاوران، کاخ سعد آباد، کاخ گلستان، موزه ایران باستان و....از جمله آنهاست.
برخی از شهروندان تهرانی ترجیح می دهند که اوقات فراغتشان را در این اماکن تاریخی و فرهنگی سپری کنند و تا حدودی با تاریخ کشورشان آشنا شوند .
فرهنگسراها نیز در طول دهه گذشته تاکنون توانسته اند به عنوان یک نماد تفریحی فرهنگی در میان شهروندان شناخته شوند و عده ای از اهالی فرهنگ دوست از برنامه های آن بهره می برند، اما این فرهنگسراها در بیشتر روزهای تعطیل بسته هستند و امکان مراجعه مردم به آن نیست.
ادامه دارد....
--------------
فهیمه سادات طباطبایی
نظر شما