به گزارش خبرنگار مهر محمد باقر نبوی پیش از ظهر شنبه در کارگاه آموزشی شبکه ملی امداد و نجات پستانداران دریایی گفت: فک خزری تنها پستاندار دریای خزر محسوب میشود که به دلیل صید بیرویه و بهم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بینالمللی است.
وی افزود: دراوایل قرن گذشته، وجود بیش ازیک میلیون فک در دریای خزر گزارش شده که سالیانه ۱۶۰هزار قلاده ازاین فکها توسط روسها شکارمیشد، درحالی که هماکنون براساس آمارهای موجود جمعیت این جانور به حدود یکصد هزار قلاده رسیده است.
به گفته نبوی، فکها ارزش تجاری دارند و گوشت و پوست آنها ازارزش صنعتی و تجاری برخوردار است.
در اتحاد جماهیر شوروی سابق عموما فکهای بالغ را برای استفاده ازپوست، گوشت و روغن آنها شکار میکردند. بعدها به سبب برداشت بیرویه از جنس بالغ این جانور و بههم خوردن ساختار جمعیتی این گونه، توجه روسها به شکار کوتولههای دو هفتهای برای دوخت پالتوهای زنانه معطوف شد.
وی فعالیتهای بیش ازاندازه صید وصیادی چه قانونی و غیرقانونی و استفاده از سموم خانواده ددت را از مهمترین عوامل کاهش جمعیت این جانور دریای خزر برشمرد.
نبوی گفت: صیادان با صید طعمههای این جانور رقیبانی برای فکها محسوب میشوند و ماهیگیران با صید انواع ماهیان موجب کم شدن مواد غذایی فکها در دریای خزر شدهاند.
وی به نقش آلودگیهای زیست محیطی درکاهش جمعیتا ین تنها پستاندار دریای خزر تآکید کرد.
فک خزر، کوچکترین گونه فکهای واقعی یعنی بدون گوش است و تنها در این دریاچه یافت میشود. این یگانه پستاندار خزر در اغلب نقاط دریا زندگی میکند، محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن موادغذایی و به صورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز اکثر فکهای خزر در آبهای حوزه ایران بسر میبرند. قبل از فروپاشی شوروی، کشتار فک خزری حتی به ۱۶۰هزار فک بالغ در سال میرسید. مشاهده جسد این جانور زیبا که گاه همراه با موجهای خزر به ساحل میآید منظره بسیار دلخراشی را برای علاقمندان به محیط زیست فراهم میآورد.
نظر شما