۴ آذر ۱۳۸۳، ۱۳:۴۵

ارزيابي محمد علي گوديني از وضعيت فعلي كتاب و ادبيات

آثار برخي از نويسندگان ايران در شان " كتاب " شدن نيست / افراد مغرض و غرب زده از مقايسه ي سرزمين فرهنگي ايران با كشورهاي خارجي پرهيز كنند

محمد علي گوديني - نويسنده ، گفت : " كتاب " در ايران ، از ديرباز داراي جايگاه و منزلت ويژه بوده و هست ، براي نمونه مي توان گفت كه در هر خانه اي ، حداقل چند كتاب هست ... حتي اگر صاحب آن خانه ، نسبت به شان فرهنگي كتاب و جايگاه آن ، حساسيتي نداشته باشد.

اين نويسنده كه در هفته ي كتاب جمهوري اسلامي سخن مي گفت ، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر با بيان اين مطلب افزود : كاستي هايي كه امروز در حوزه ي كتاب ايران وجود دارد ، ربطي به اصل موضوع يعني " كتاب " ندارد ، بلكه متوجه برخي از نويسندگان امروز ايران است كه آثارشان در شان كتاب شدن نيست  و اصولا پديد آورنده ي كتاب ، صلاحيت توليد و انتشاركتاب را ندارد.


محمد علي گوديني كه تا امروز با كتاب " لبخند تلخ " خود ، كانديداي دريافت جايزه ادبي " يلدا " و " قلم زرين انجمن قلم ايران " شده است ، تصريح كرد : اين گونه افراد كه مسائل  سطحي و بيهوده را به كتاب مي برند ، نبايد شان و منزلت ديرپاي كتاب و فرهنگ مكتوب در ايران را با آثار خود قياس كنند و با خوانده نشدن آثار بيهوده خود ، از فقدان كتابخواني در جامعه ي امروز ايران حرف بزنند .

اين نويسنده اظهار داشت : در هنر شعر ، مي توانيم بگوييم كه هنوز " ايران " ما در سطح جهان بر قله ايستاده است و هيچ سرزمين و كشوري را ياراي تقابل ما شعر اصالتمند ما نيست ، اگر در جهان امروز " زبان فارسي " رشد و گسترش بيشتري مي يافت ، يقين بدانيد كه كتاب و فرهنگ ايران تا هميشه در حال درخشش بود ، اما همانطور كه مي دانيد ، غالب كشورهاي جهاني به زباني غير از زبان فارسي تكلم مي كنند.


 
افراد مغرض و غرب زده ، مرتب مي خواهند ما را با كشورهاي خارجي مقايسه كنند و تصويرهاي رنگارنگي از نقاط مختلف جهان ارائه مي دهند كه در اغلب موارد ، با آنچه در ايران مي گذرد ، اصولا قابل مقايسه نيست ، بايد از اين افراد كه يا مغرض و غرب زده اند و يا از روي جهل و تحت تاثير بلندگوهاي تبليغاتي و سياسي دشمن سخن مي گويند ، پرسيد كه پس تكليف اين همه كتاب كه هفتگي و سالانه ، در بين مردم ايران ، دست به دست مي گردد ، چه مي شود ؟ چرا در آمارها و قياس هاي خود ، از اين كتاب هايي كه ده ها بار و صدها بار توسط علاقه مندان به كتاب و فرهنگ مكتوب در ايران خوانده مي شود ، هيچ حرفي به ميان نمي آورند؟!
نام گوينده : محمد علي گوديني
نويسنده لبخند تلخ گفت : كتاب هاي يك بار مصرف و به اصطلاح خارجي ها " يك پني " در اغلب كشورهاي جهان از رونق خاصي برخوردار است ، مردم از اين نوع كتاب ها در ترن ها ، پارك ها و قطارها استفاده مي كنند و نهايتا آن را در همان جا به جا مي گذارند ، اما در ايران ، معمولا خيلي ها از كتاب ، نگهداري مي كنند و نسل به نسل ، اين كتاب ها خوانده مي شود و بعضا آثار نايابي هم در بين اين كتاب ها به چشم مي آيد ، همه ي اينها نشان دهنده ي ارزشي است كه ملت ايران براي كتاب و فرهنگ مكتوب قائل هستند.



گوديني ياد آور شد : افراد مغرض و غرب زده ، مرتب مي خواهند ما را با كشورهاي خارجي مقايسه كنند و تصويرهاي رنگارنگي از نقاط مختلف جهان ارائه مي دهند كه در اغلب موارد ، با آنچه در ايران مي گذرد ، اصولا قابل مقايسه نيست ، بايد از اين افراد كه يا مغرض و غرب زده اند و يا از روي جهل و تحت تاثير بلندگوهاي تبليغاتي و سياسي دشمن سخن مي گويند ، پرسيد كه پس تكليف اين همه كتاب كه هفتگي و سالانه ، در بين مردم ايران ، دست به دست مي گردد ، چه مي شود ؟ چرا در آمارها و قياس هاي خود ، از اين كتاب هايي كه ده ها بار و صدها بار توسط علاقه مندان به كتاب و فرهنگ مكتوب در ايران خوانده مي شود ، هيچ حرفي به ميان نمي آورند؟!






اين نويسنده در ادامه ي گفت و گوي خود با مهر ، خاطرنشان ساخت : ما در مورد كتاب و كتابخواني ، آمار مرده و ناديده زياد داريم كه چندان مورد توجه قرار نمي گيرد ، خيل مراجعان به كتابخانه هاي شبانه روزي ، مراكز فرهنگي و ... بخشي از جنب و جوشي است كه درباره ي كتاب در ايران صورت مي گيرد و عده اي بر اين توفيق ها چشم مي بندند ، معتقدم كه هنوز در ايران ، علاقه به كتاب و كتابخواني موجود است و بايد براي اين موضوع هم تبليغ شود ، همان گونه كه براي كتاب نخواندن ما و به رخ كشيدن كشورهاي خارجي در زمينه فرهنگ ، متاسفانه تبليغات سوء صورت مي گيرد.

محمد علي گوديني اظهار داشت : ترديدي ندارم كه كتاب هايي هم كه مسائل سطحي و عشق هاي خياباني را برجسته مي كنند و تعدادشان كم نيست ، فاقد ارزش فرهنگي هستند ، اما بالاخره " كتاب " هستند و عده اي را به عنوان مخاطب در مدارس و دبيرستان ها براي خود برگزيده اند.

اين نويسنده و عضو انجمن قلم ايران اضافه كرد : مشكل امروز نويسندگان ما فاقد تجربه اند و نمي خواهند براي كسب تجربه هاي جديد ، قدمي بردارند ، ذهنيات خود را خيلي زود مكتوب مي كنند ، بدون اين كه روي موضوع و كاري كه انجام مي دهند ، فكر كنند ، همين بي تجربگي باعث مي شود كه نه تنها جهاني نشوند ، بلكه در داخل كشور هم نتوانند جايگاهي براي خود و آثارشان كسب كنند .   

کد خبر 133237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha