۲۱ خرداد ۱۳۹۰، ۱۴:۲۳

ایران به جمع کشورهای تولیدکننده گاز co2 پیوست

ایران به جمع کشورهای تولیدکننده گاز co2 پیوست

همزمان با اتمام پروژه بازیافت گاز CO2 از دود خروجی از دودکش نیروگاه بعثت، ایران به جمع معدود کشورهای تولیدکننده غیرمستقیم این گاز پیوست.

به گزارش خبرنگار مهر، همایون حایری در مراسم آغاز به کار پروژه بازیافت گاز CO2 از دود خروجی نیروگاه بعثت گفت: این طرح برای نخستین بار در کشور اجرایی شده است؛ این در حالی است که این پروژه به طور کامل از سوی متخصصان ایرانی، طراحی و اجرا شده و در شبانه‌روز قادر به تولید 50 تن گاز CO2 است.

مدیرعامل توانیر افزود: بومی‌کردن فناوری مربوط به بازیافت گاز CO2 در کشور از جمله موفقیت‌هایی است که در جریان اجرای پروژه یادشده به دست آمده و این پروژه در کوتاهترین زمان ممکن و در حدود هشت ماه به مرحله بهره‌برداری رسیده است؛ در حالیکه در جهان انجام آن بین 16 تا 18 ماه زمان می‌برد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر در کشور بیش از 63 کارخانه به تولید گاز CO2 به طور مستقیم اقدام می‌کنند، گفت: واحدهای یاد شده این کار را با استفاده از سوخت‌هایی مانند مازوت، گازوئیل و گاز انجام می‌دهند؛ اما در نیروگاه بعثت تولید گاز یادشده بدون استفاده مستقیم از هرگونه سوختی صورت می‌پذیرد.

حائری اضافه کرد: افزایش بهره‌وری انرژی از جمله اهداف اجرای طرح یادشده است و با اجرای آن در سایر نیروگاه‌های کشور می‌توان سالانه تا 400 میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی کرد.

به گفته وی، گاز CO2 موارد استفاده زیادی در صنایع مختلف دارد و تولید آن به این روش در نیروگاه بعثت می‌تواند 10 درصد از نیاز داخلی به این محصول را تامین کند.

براساس این گزارش، گاز CO2 کاربرد فراوانی در بخش‌های مختلف صنعتی از جمله صنایع غذایی، بسته‌بندی مواد شیمیایی و کپسول‌های آتش‌نشانی دارد.

در ادامه، رضا غفارزاده، طراح و مشاور این پروژه نیز در خصوص نخستین طرح استحصال گاز CO2 کشور گفت: پس از تامین نیاز صنایع مختلف کشور به گاز CO2 از محل تولید غیرمستقیم آن از خروجی دودکش نیروگاههای کشور، می‌توان از این گاز جهت تزریق به چاه‌های نفتی کشور استفاده کرد که نسبت به تزریق گاز ترش به این چاه‌ها دارای مزیت است.

وی اظهار داشت: تزریق گاز CO2 به چاه‌های نفتی دو تا پنج درصد بهره‌وری استخراج از این چاه‌ها را افزایش می‌دهد که هر یک درصد افزایش میزان بهره‌وری از این طریق حدود یک میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی خواهد داشت.

غفارزاده اضافه کرد: شرکت توانیر از اواخر سال 1383 به دنبال اجرای ایده‌ای برای بازیافت گاز CO2 در نیروگاه‌های کشور بود و بر این اساس سال‌ها به دنبال کسب مجوزهای لازم در این زمینه بوده‌ایم.

وی ادامه داد: بر این اساس از مهرماه سال گذشته، کار اجرایی پروژه بازیافت گاز CO2 از محل خروجی دودکش نیروگاه بعثت آغاز شد. همچنین صرفه‌جویی در مصرف گاز به میزان 20 میلیون مترمکعب در سال از جمله مزیت‌های پروژه یادشده در نیروگاه بعثت است.

غفارزاده هزینه اجرای این پروژه را بیش از 70 میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: با اجرای طرح یادشده، توسط متخصصان ایرانی از خروج معادل 100 میلیارد ریال ارز از کشور جلوگیری شده است.

مشاور طرح بازیافت گاز CO2 از محل خروجی دودکش نیروگاه بعثت، اظهار داشت: این پروژه با تلاش متخصصان ایرانی اجرا شده و مصرف برق آن در مقایسه با مشابه خارجی آن حدود یک‌سوم است و با اجرای این طرح ایران به ردیف کشورهای دارای فناوری بازیافت گاز CO2 پیوسته است.

وی تصریح کرد: هم اکنون در جهان تنها کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، ژاپن، ایتالیا و فرانسه دارای این فناوری هستند و هیچکدام از این کشورها حاضر به همکاری با ایران در این زمینه نبودند و متخصصان داخلی با تلاش خود این فناوری را بومی‌سازی کردند.

کد خبر 1332471

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha