محسن خجسته مهر در گفتگو با مهر درباره آخرین اقدامات انجام شده برای تعیین تکلیف وضعیت توسعه میادین مشترک نفتی ایران - عراق، گفت: از سال 1385 تاکنون هشت دور مذاکره با عراق برای بررسی وضعیت توسعه میدانهای مشترک نفتی انجام شده است.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت با اعلام اینکه به زودی دور جدید مذاکرات نفتی دو کشور به میزبانی بغداد برگزار می شود، تصریح کرد: پیش بینی می شود در این نشست دو جانبه تمامی فعالیتهای مربوط به بخشهای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز مورد بررسی قرار بگیرد.
به گفته این مقام مسئول، به منظور پیشبرد هدفمند فعالیتهای میدانهای مشترک و مرزی به لحاظ منطقه ای و بین المللی از یکسو و فعالیتهای اکتشافی و توسعهای و تدوین راهکارهای مناسب مطالعه و برداشت از میدانهای مشترک از سوی دیگر، کارگروه مشترک فنی (JTC) ایجاد شده است
وی با یادآوری اینکه میادین مشترک با عراق از طرف هر دو کشور در قالب سه دسته درحال تولید، توسعه نیافته و ساختارهای زمین شناسی تقسیم بندی شده اند، بیان کرد: با توافق ایران و عراق به زودی یک شرکت مشترک برای مطالعه جامع میدانهای مشترک و انجام فعالیتهای آن تاسیس می شود، ضمن آنکه تمامی تفاهمهای انجام شده منطبق با سیاستها و قوانین جمهوری اسلامی ایران بوده است.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: برای نمونه به دلیل توانایی فنی و تخصصی در بخش نیروی انسانی، صدور خدمات فنی، آموزش، انجام مطالعات و حفاری قرار شد وزارت نفت کشورمان در طرح های اکتشاف، توسعه و تولید میادین عراق حضور داشته و به نیروهای آنها آموزش دهد.
معاون برنامه ریزی و نظارت برمنابع هیدرو کربوری وزارت نفت با یادآوری اینکه در حال حاضر ایران و عراق دارای هشت میدان مشترک نفتی هستند، تاکید کرد: از این تعداد پنج میدان مشترک نفتی در حال تولید و یا دارای برنامه افزایش تولید نفت هستند ضمن آنکه سه میدان نیز درحال توسعه قرار دارند.
خجسته مهر با اشاره به اینکه از ابتدای سال گذشته توسعه میدانهای مشترک نفت و گاز در اولویت اول برنامه های کاری وزارت نفت قرار گرفت، بیان کرد: هم اکنون تمامی میادین مشترک نفت و گاز کشور تعیین تکلیف شده اند.
به گفته وی، برای تحقق طرحهای توسعه میدانهای مشترک نیاز به کار جدی بوده و هیچ وقفه ای در روند اجرای طرحها و پروژه های اکتشاف، توسعه و بهره برداری از میادین مشترک پذیرفتنی نیست.
آغاز تولید زودهنگام نفت از میدان یادآوران با مشارکت چین
خجسته مهر در ادامه از آغاز تولید زودهنگام نفت از میدان یادآوران با ظرفیت روزانه 20 هزار بشکه تا پایان سال 1390 خبر داد و افزود: روزآوری مطالعات میادین مشترک با عراق پس از کسب اطلاعات تولید و اطلاعات مربوط به چاههای توصیفی جدید نشان دهنده بالا رفتن حجم ذخیره هیدروکربوری و افزایش ضریب بازیافت این میدانها بوده است.
وی با اشاره به اینکه با تکمیل طرحهای توسعه میدانهای یادآوران و آزادگان، مواظبت می کنیم که پیمانکاران چینی طبق قرارداد به تعهدات خود نسبت به کارفرما عمل کنند، گفت: شرکتهای بزرگ بین المللی جهان و از جمله شرکتهای نفتی روسیه که علاقه مند به حضور در توسعه میدانهای مشترک ایران هستند، مراقبند که آیا شرکتهای چینی توانانی اثبات مدیریت، تکنولوژی و پایبندی به تعدات خود را دارند یا خیر؟
به گفته خجسته مهر به منظور تسریع در برداشت در حداقل زمان علاوه بر حفاریهای چاههای تولیدی، به کارگیری روشهای بهبود شاخص تولید، عملیات لرزه نگاری دو و سه بعدی، حفر چاههای اکتشافی وتوصیفی در میادین مشترک و حفر چاههای انحرافی تولیدی درمیادین بزرگ یادآوران، آزادگان و آذر انجام می گیرد.
مشارکت 59 میلیارد بشکه ای نفت ایران و عراق
وی با بیان اینکه درمجموع حدود 59 میلیارد بشکه نفت درجا با عراق مشترک وجود دارد، بیان کرد: در شرایط فعلی در حال برداشت سهم خود مطابق با الگوی صیانتی بین المللی هستیم.
این مقام مسئول، ادامه داد: به گونه ای که در قراردادهای جدید توسعه میدانهای مشترک همچون طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان جنوبی توان تولید حدود دو برابر قبل در نظر گرفته شده است.
جلو افتادگی ایران از عراق در توسعه میادین نفتی
به گزارش مهر، وی با تاکید بر اینکه در مقایسه با قبل وضعیت برداشت از میدانهای مشترک، ایران در توسعه میادین مشترک نفتی از عراقیها جلو افتاده است، تبیین کرد: در توسعه میدان آزادگان به عنوان یکی از بزرگترین میادین جهان در اولویت برنامه های شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بوده و هم اکنون تولید از آن منطبق با برنامه انجام می گیرد.
به گفته خجسته مهر برنامه نگهداشت توان تولید از میدان آزادگان جنوبی نیز تا زمان نهایی شدن و اتمام طرح توسعه، به طور مستمر ادامه پیدا خواهد کرد تا تولید کنونی حفظ شود. براساس سیاستهای وزارت نفت نباید تولید از آزادگان با هیچگونه وقفه ای روبه رو شود.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه درمیدان آزادگان جنوبی با قید فوریت و اولویت باید ظرفیتهای لازم را برای انتقال و فرآورش نفت این میدان مطابق توان واقعی و شرایطی که دارد، انجام می گیرد، افزود: از مجموعه فعالیتهای اکتشافی و زمین شناسی در کشور بیش از 50 درصد آن در محدوده مرزی متمرکز شده است.
به گفته وی، در این خصوص فعالیتهای اکتشافی در راستای شناسایی 28 ساختار زمین شناسی در نوار مرزی در خشکی در حال انجام است.
به گفته این مقام مسئول برای انجام مجموعه عملیات اکتشافی، ژئوفیزیک، زمین شناسی و حفر دهها حلقه چاه توصیفی و توسعهای مورد نظر در این 28 ساختار به 1.5 میلیارد دلار بودجه نیاز است.
نظر شما