به گزارش خبرنگار مهر، موسیر جزء خانواده ی سیر و پیاز است، برگ های آن بلند و میان تهی و گل هایش به رنگ سرخ یا بنفش است و پیاز آن در مناطق کوهستانی می روید که از آن ترشی درست می کنند.
ریشه و پیاز گیاه بعد از انجام یک سری اقدامات خاص مورد استفاده قرار می گیرد بدین صورت که آنها را به شکل رشته های بسیار نازک در آورده و در مسیر آب سرد قرار می دهند تا تلخی که در پیاز آن هست از بین برود و آن را در آفتاب خشک می کنند تا به عنوان چاشنی غذایی مصرف شود.
مصرف موسیر در فرانسه بسیار رایج است وموسیر نسبت به پیاز برای پخت مناسب تر است و به ویژه برای افرادی که به طعم و بوی پیاز حساس هستند وموسیر نسبت به پیاز شیرین تر و هضم آن نیز آسان تر است.
درست است که موسیر شبیه پیاز و سیر است ولی بر خلاف پیاز، گل های آن تخم نمی دهد و دارای پیازچه های زیادی می شود و بر خلاف سیر، بوی مطبوعی دارد و نرم تر از سیر است و زود کوبیده و له می شود.
موسیر گونه های زیادی دارد و بهترین آن رنگ قرمز مِسی است که آن را خشک کرده و می سایند و در ادویه و غذا مخلوط می کنند.
اغلب قسمت های بالایی برگ دور ریخته می شوند، اما این قسمتها سرشار از ویتامین و قابل استفاده در سالاد هستند وهمچنین می توان آنها را به صورت پخته مصرف کرد.
گرد موسیر به غذاها به خصوص سُس های بی مزه طعم خوبی می دهد و طعم غذاها را لذیذتر می کند.
متخصصان تغذیه معتقد هستند وجود موسیر در غذاها موجب تقویت معده می شود و همچنین عمل هضم را آسان می کند
وموسیر سرشار از ویتامین C، پتاسیم، فیبر، اسید فولیک، کلسیم و آهن است و منبع خوبی از پروتئین محسوب می شود، بنابراین یک سبزی مفید برای سبزی خواران به شمار می آید.
موسیر دارای ترکیبات سولفوری مانند آلیل پروپیل دی سولفید و فلاوونوئیدهایی از قبیل کوئرستین است و بررسی ها نشان داده اند افرادی که به میزان زیادی از فلاوونوئیدها مصرف می کنند، شانس پیشرفت سرطان، بیماری های قلبی و دیابت در آن ها کاهش می یابد.
از دیگر خواص فلاوونوئیدها، اثرات آنتی باکتریال آن ها می باشد وهمچنین این مواد، دارای خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد آلرژی هستند.
موسیر در حذف سموم از بدن، به کبد کمک می کند همچنین موسیر حاوی ساپونین ها است که این ماده در مهار و کشتن سلول های سرطانی نقش دارد ودارای خواص شفابخش زیادی است که از آن جمله می توان به تولید پروستاگلاندین ها و رقیق نمودن خون اشاره کرد.
مصرف موسیر تأثیر مثبتی بر دستگاه اعصاب مرکزی دارد و سردردهای میگرنی را کاهش می دهد از دیگر خواص موسیر می توان به تقویت قدرت جنسی، افزایش دفع ادرار، التیام دهنده و ترمیم کننده زخم ها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد اشاره کرد.
موسیر به سیستم قلبی - عروقی، تنظیم فشار خون و کاهش چربی های خون کمک می کند و از تصلب شرایین جلوگیری می کند.
چهار محال و بختیاری به واسطه موقعیت خاص جغرافیایی و تنوع آب و هوایی دارای انواع مختلف گونه های گیاهی است و از معدود استانهای کشور است که بیشترین تنوع و پراکنش گیاهی در آن مشاهده می شود.
این گیاهان مرتعی شامل قارچ، کرفس کوهی، کنگر، پرموسیر، کاردی و سریدنگ، تره کوهی، لیباس و گیاهان دارویی شامل زنجبیل، بابونه، آویشن، کاسنی، کتیرا، شیرین بیان، شنگ و ... است.
موسیر یکی از گیاهانی است که به وفور در استان می روید و دارای پیاز های درشت و کیفیت عالی است.
مردم این استان موسیر را معمولا خریده و به بیشتر به دوصورت مصرف می کنند.
مصرف بیشتر موسیر در این استان همراه با ماست است و موسیر را بصورت قطعات درشت در ماست ریخته و با کمی نمک مصرف می کنند.
همچنین مردم این استان موسیر را همراه با کرفس کوهی و گیاهان کوهستانی دیگر در تهیه ترشیجات محلی مصرف می کنند.
گیاه موسیر بیشتر در شهرستان کوهرنگ استان چهار محال و بختیاری می روید و با رفتن به دشتهای لاله های واژگون این استان می توان گیاه موسیر را در کنار لاله مشاهده کرد.
نظر شما