"گونار وستبرگ" که برای شرکت در دومین نشست خلع سلاح هسته ای در تهران بسر می برد در حاشیه این نشست درباره این پرسش مهر که آیا طرح ایده جهان عاری از تسلیحات هسته ای سیاستی واقع گرایانه است یا شعاری؟ گفت: جهان عاری از تسلیحات هسته ای نه تنها "ممکن" بلکه امری "لازم و واجب" بشمار می رود. زمانبر است ولی می تواند 20 سال طول بکشد اما قابل حصول است.
وی در ادامه درباره تعهداتی که باید آمریکا و روسیه در این باره انجام دهند نیز گفت: نیاز است تا آمریکایی ها در این روند شرکت کنند و باید بدانیم که بدون شرکت آنها نمی توان به دستاوردی دست یافت. مثلاً اگر روسیه به سیاست خود ادامه دهد آمریکا در حفظ تسلیحات هسته ای خود تلاش خواهد کرد. اما به نظر می رسد که ابتکار خلع سلاح باید از سوی آمریکا آغاز شود و گروههایی از جمله زنان در این کشور هستند که می توانند در این زمینه حرکت های قدرتمندی داشته باشند.
وستبرگ در ارتباط با سخنرانی اوباما درباره خلع سلاح جهانی در پراگ و اینکه وی چقدر در این مسیر موفق بوده یا خیر؟ گفت: وی در این زمینه توفیق چندانی نداشته و بیشتر حرف زده است. زیرا که اوباما اولویت و مسائل دیگری دارد و احتمالاً این اولویت ها برای کار سیاسی وی مهمتر بوده است. وی به وزارت جنگ دستور داد تا توقف تولید تسلیحات هسته ای را پس از پیمان استارت مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. آنها بر روی این موضوع کار می کنند اما مخالفت های کنگره آن را متوقف خواهد کرد.
استاد دانشگاه گوتنبرگ در ادامه افزود: در حال حاضر جهان عاری از تسلیحات هسته ای از اولویت های دولت اوباما نیست و این روند می تواند بیست سال طول بکشد.
وی درباره سیاست اوباما برای خلع سلاح جهانی و تسلیحات هسته ای رژیم اسرائیل نیز گفت: من هم خوش بین هستم و هم بد بین اما معتقدم که اسرائیل باید به معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ی ان پی تی بپیوندد و این یکی از مسائل مهم برای خلع سلاح جهانی است.
نظر شما