۱۲ آذر ۱۳۸۳، ۹:۳۸

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز پنجشنبه دوازدهم آذر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با نوزدهم شوال المكرم سال 1425هجري قمري و برابراست با دوم دسامبر سال2004 ميلادي .

تصويب قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران   : 


در چنين روزي در سال 1358 ه ش قانون اساسي جمهوري اسلامي به همه پرسي گذاشته شد . پس ازهمه پرسي ( رفراندوم) درباره  جمهوري اسلامي ايران در سال 1358 ه ش كه با اكثريت مطلق آراء مردم (نود و هشت مميز دو دهم درصد )  به تصويب رسيد ، در چنين روزي پس از تصويب قانون اساسي از سوي مجلس خبرگان رهبري ، قانون يادشده به همه پرسي عمومي گذاشته شد و طي آن  قانون اسا سي جمهوري اسلامي ايران به تصويب عموم مردم ايران رسيد . براساس اصل نخست قانون اساسي : حكومت ايران جمهوري اسلامي است كه ملت ايران، بر اساس اعتقاد ديرينه‏اش به حكومت حق و عدل قرآن، در پي انقلاب اسلامي پيروزمند خود به رهبري مرجع عاليقدر تقليد آيت‏ الله ‏العظمي امام خميني، در همه‏پرسي دهم و يازدهم فروردين ماه يكهزار و سيصد و پنجاه و هشت هجري شمسي برابر با اول و دوم جمادي الاولي سال يكهزار و سيصد و نود و نه هجري قمري با اكثريت نود و هشت مميز دو دهم در صد  كليه كساني كه حق رأي داشتند، به آن رأي مثبت داد.  

سخنراني حضرت  امام خميني ره در 25 خرداد 1358 در قم در جمع پرسنل نيروي هوايي ، در مورد كارشكني غربيها و غرب زدگان در راه تدوين قانون اساسي :

بيدار باشيد برادران ! دشمنان خودتان را بشناسيد . مي خواهند نگذارند قانون اساسي بر طبق آن طوري كه اسلام حكم مي كند تصويب شود . بايد حقوقدانهاي غربي نظر بدهند ؟ ما مي خواهيم قانون اسلامي بنويسيم ، از غرب بيايند نظر بدهند ؟! يا غربيها بيايند نظر بدهند ؟ يا غربزده ها بيايند نظر بدهند ؟ حقوقدان اسلامي ما مي خواهيم ... هر وقت ما خواستيم قانون اساسي جمهوري يا جمهوري دموكراتيك را تدوين كنيم ،  شما آقاياني كه حقوقدان هستيد ، شما آقايان روشنفكر غربي صلاحيت داريد كه نظر بدهبد . لكن ما هروقت خواستيم قانون اسلامي بنويسيم ، خواستيم مسايل اسلام را طرح بكنيم شما صلاحيت نداريد . شما از اسلام اطلاعي نداريد. شما اسلام را مي گوييد براي اين زمان نيست ! براي اين كه اسلام را نمي دانيد ؛ براي اين كه اعتقاد نداريد كه آن كه قانون اسلام را آورده است خداست . خداست كه محيط برهمه چيزهاست ، بر همه اعصار است . قرآن است كه كتاب همه اعصار است . دستورات رسول الله است كه براي همه اعصار است . شما اطلاعي نه از قرآن داريد و نه از سنت داريد و نه از اسلام . و ما به شما اجازه   نمي دهيم كه دخالت در معقولات كنيد .

سخنراني 30 خرداد 1358 - قم ،  طي ديدار با علما و طلاب مشهد  در مورد اهميت بررسي و تدوين قانون اساسي :

آقايان ننشينيد كه ديگران قلمها را بردارند و بررسي از قانون بكنند ؛ و به خيال خودشان آنها را اصلاح بكنند . اين حق ، حق شماست . قانون اسلام را اسلام شناس بايد نظر بدهد . قانون اساسي جمهوري اسلام يعني قانون اساسي اسلام . حق اين مطلب با شماست ؛ با علماي اعلام است ؛ با مراجع عظام است ؛ با همه روشنفكران اسلامي است . ننشينيد تا اين كه روشنفكران خارجي ، روشنفكراني كه به اسلام عقيده ندارند ، اظهار نظر بكنند و اين حرفهايي كه مي نويسند بنويسند . شماها قلم برداريد . خودتان تكليف را معين كنيد . خودتان قانون را بررسي كنيد . خودتان نظر بدهيد . خودتان روزنامه ها را پر كنيد از مقالات خودتان . ننشينيد ديگران براي شما مقاله بنويسند و مسايلي طرح بكنند ، كه يكوقت خداي نخواسته بر خلاف مسائل اسلامي و بر خلاف شوون اسلام باشد .

در گذشت استاد تاج اصفهاني : 


استاد تاج اصفهاني  از استادان مسلم آواز ايراني ، در سال 1282 ه ش در اصفهان ديده به جهان گشود .  پدرش شيخ اسماعيل تاج الواعظين منيري  از موسيقيدانان بر جسته عصر خود بود.  او كه از دوران نوجواني به سوي شعر و موسيقي كشيده شده بود بعدها بطور تخصصي وارد حرفه موسيقي شد و تحت نظر استادان موسيقيداني از جمله  پدرش، سيد عبدالرحيم، نايب اسدالله، ميرزا حسن ساعت ساز،  حاج عندليب و حاج شاطر حاجي به فراگرفتن موسيقي پرداخت .او همچنين در دوره كاري خود به تربيت شاگرداني چند همت گمارد كه  عليرضا افتخاري، علي اصغر شاه زيدي و مرتضي شريف از جمله آنها ست . وي  صفحه و كاستهاي بسياري با حسن كسائي، جليل شهناز و مرتضي محجوبي ضبط كرده و كنسرتهايي نيز با علي اكبر شهنازي و ارسلان درگاهي اجرا كرده است.   استاد تاج اصفهاني بيشتراشعارشاعران بزرگ را حفظ بود . تاج اصفهاني ازآغازتأسيس راديو با اين مركز همكاري كرد. صداي استاد تاج اصفهاني بسياررسا، پرقدرت و دلنشين بود  .

آغاز خلافت خليفه سوم : 
در چنين روزي در سال 25 ه ق (644 ميلادي ) عثمان بن عفان به عنوان سومين خليفه مسلمين معرفي  شد . خليفه دوم قبل ازدر گذشت ، شش نفر را كه يكي از آنان عثمان بود ، تعيين كرد تا خليفه بعد از وي را منصوب كنند، كه عثمان ابن عفان  برمسند خلافت نشست . او در حوزه خلافت به بذل و بخشش هاي فراوان بيت  المال در ميان نزديكان و بويژه خاندان اموي و همچنين توزيع قدرت در ميان همين خاندان اقدام كرد. همين  امر موجبات اعتراضات گسترده اي را فراهم آورد. به دليل همين اعمال كه مخالف سيره حتي خلفاي اول و دوم بود ، معترضان چهل روز خانه وي را در حصار گرفتند در حالي كه عثمان نمي توانست از خانه بيرون بيايد. با وساطت امام علي (ع) قرار شد كه خليفه طبق  خواسته انقلابيون از جمله ؛ مروان بن حكم را از خود دور و والي مصر را بركنار كند. متاسفانه پس از مد تي وي بر خلاف قرار عمل كرد و نه تنها مروان را به كار گماشت بلكه به والي معزول مصر نوشت كه والي تازه يعني محمد بن ابوبكر را به قتل برساند. اين نامه به دست معترضان افتاد و سبب شد كه ديگر  به قول و قرارهاي خليفه توجهي نكنند . امام علي (ع) كه نمي خواست خون خليفه ريخته شود و با توجه به وساطت هاي قبلي و عدم وفا به عهد از سوي خليفه ، با اين حال در مقابل مهاجمان ايستاد و امام حسن ع  را مامور دفاع از خانه عثمان كرد. اما چند تن از مهاجمان دريكي از شب هاي ماه ذي الحجه سال 35 هجري  به صورت پنهاني وارد خانه خليفه شدند و وي را در خانه اش به قتل رساندند . گرچه در تاريخ روي اسم خاصي تا كيد نشده است ، وليكن بسياري  متفقند، كشندگان عثمان همان كساني اند كه پيراهن خونين خليفه را براي رويارويي با امام امير المومنين علي (ع) علم كرد ند. در حالي كه همه مقرند امام تنها فردي بود كه از خليفه سوم در آن موقعيت سخت  حمايت به عمل آورد ، نصيحتش و وساطت كرد ، ودر محاصره خانه اش براي وي و اهل خانه آب برد و فرزند ش را در هنگامه هجوم  انقلابيون مامور جلوگيري از حمله كرد. در حقيقت اعمال عثمان وي را به قتل رساند . عثمان خانه سنگى محكمى با درهاى چوبى زيبايى در مدينه ساخت و اين امر در مقايسه با  سياست هاي مالى خليفه دوم ، شگفتى بسيارى را برانگيخته بود. گفته‏اند كه ابوذر با استناد به آيه كنز سخت بر عثمان مى‏تاخت. اعتراض عدالت خواهانه اين صحابي بزرگ رسول خدا (ص) سبب شد كه خليفه وي را به سرزمين خشك ربذه تبعيد كند تا سر انجام همان جا به لقاي محبوب نايل شود. مورخين حتي يكي  از دلايل مهم شورش بر عثمان را از ناحيه افراد برجسته قبايلى دانستند كه با شمشير، اموالى را براى بيت المال در مجاهدا ت مسلمانان در سرزمين هاي مختلف بدست آورده بودند و اكنون شاهد بودند كه قبيله قريش، بويژه تيره بنى اميه خود را براي  تصاحب آن آماده كرده  است. درمدت خلافت عثمان ؛ تونس ، قبرس ، و قسمتي از خراسان و طبرستان توسط مسلمانان فتح شد. 

در گذشت بعفو ب ليث صفاري :
در چنين روزي در سال265هجري قمري يعقوب ليث صفاري ، پايه گذار سلسله صفاريان چشم از جهان فرو بست . يعقوب پسر ليث در سيستان به  مخالفت با خلفاي عباسي پرداخت . او نخست رويگري را كه حرف پدرش بود برگزيد اما به زودي به خدمت صالح بن نصر كناني مطوعي سردار خليفه در خراسان درآمد و پس از مرگ او در خدمت درهم بن حسين والي خراسان مي زيست . چون درهم بي كفايت بود لشگريانش به يعقوب روي آوردند و او به سال 253 ه ق سيستان را تسخير كرد و فارس را از علي بن حسين سردار عباسيان گرفت .  سپس غزنين ، هرات و باميان را متصرف شد و تصميم به از ميان بردن المتعمد خليفه عباسي گرفت و به عراق روي آورد اما در دير العاقول شكست خورد به فارس بازگشت و در سال 265 ه ق به مرض قولنج در گذشت .  

روز جهاني لغو بردگي :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز لغو نظام بردگي در جهان گرامي داشته مي شود . البته با نام گذاري چنين روزي اگر چه مفاهيم قبلي بردگي همچون استعمار كهنه و يا نظام برده داري بر چيده شده است اما مفاهيمي چون استعمار نوين به تازگي رخ نموده اند . همچنين در روابط كارگر و كار فرما در عصر جديد ، وجود شركت هاي چند مليتي ، وجود كشور هاي شمال و جنوب ، بازار بودن كشور هاي جنوب براي كشور هاي شمال و...همگي از مساله اي حكايت مي كنند كه به آن، بردگي درنظام جديد اطلاق مي شود  .

آغاز جنگ هاي چهار ساله :
 در چنين روزي در سال 1860 ميلادي جنگ هاي چهار ساله ايالات شمالي و جنوبي آمريكا با نام جنگ هاي انفصال آغاز شد .

امپراطوري كودك سه ساله در چين :
در چنين روزي در  سال 1908، امپراتوري  سه ساله بنام   سوان تونگ  رهبري چين  را به عهده گرفت . وي دهمين امپراتور از خاندان  كوينگ  و  آخرين امپراتور چين بود . نام اصلي وي  پو ــ يي  بود . برناردو برتولوچي فيلمساز بر جسته ايتاليايي در فيلمي به زيبايي هر چه تمامتر اين واقعه تاريخي را به تصوير كشيده است .

روز ملي لائوس :
همه ساله  چنين روزي به عنوان روزملي لائوس گرامي داشته  مي شود .

 استقلال امارت متحده عربي :  
درچنين روزي در سال1971ميلادي امارات متحده عربي استقلال خود را اعلام كرد . امارات متحده عربي شامل  هفت شيخ نشين است كه پيش از استقلال  تحت الحمايه انگلستان بودند . پس از خروج قواي انگلستان از هفت شيخ نشين ابوظبي ، ام القوين ، دوبي ، راس الخيمه ، شارجه ، عجمان و فجيره ، اين شيخ نشين ها متحد شدند و در سال 1972 تحت عنوان واحدي به عضويت سازمان ملل متحد در آمدند . پايتخت اين كشور ابوظبي نام دارد . 

احداث قسطنطنيه :
كنستانتين پس از استعفاي ديوكله سيانوس و همچنين  دستگيري و اعدام  لوسيوس ،   امپراطوري خود را در  روم اعلام كرد . كنستانتين   در چنين روزي در  سال 330 ميلادي  ساخت شهر قسطنطنيه را در محل بندر بيزانتيوم از بنادر كهن يونان آغاز كرد و آن را پايتخت خويش ساخت .  شهر قسطنطنيه  تا سال 1918 به مدت 1588 سال از مهمترين مراكز تصميم گيري در جهان به شمار مي رفت .

نبرد استرليتز : 
در چنين روزي در سال   1805  ميلادي ناپلئون بر ارتش هاي روسيه و اطريش در شهر استرليتز در جمهوري اسلواكي فائق آمد . درنبرد استرليتز ناپلئون بناپارت با الكساندراول و فرانسواي دوم روبرو شد . دراين نبرد  تاريخي مارشال كوتوزوف فرماندهي روسها را برعهده داشت و سرانجام درنبرد استرليتز ارتش  روس و اتريش از ناپلئون بناپارت شكست خوردند.

تاجگذاري ناپلئون :
در چنين روزي در سال 1804 ميلادي ناپلئون بناپارت، امپراطور فرانسه شد و در كاخ نتر دام پاريس تاجگذاري كرد .

اشغال بلگراد :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي ارتش اتريش، بلگراد صربستان را به اشغال خود در آورد . 

جنگ اول جهاني در جبهه شرقي :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي و در طول جنگ جهاني نخست ،  نيروهاي متخاصم در جبهه شرقي به مبارزه با يكديگر پرداختند .

فيدل كاسترو يك ماركسيست است : 


در چنين روزي در سال 1961 ميلادي رهبر كوبا فيدل كاسترو در يك سخنراني  تلويزيوني اعلام كرد كه ماركسيست و لنينيست است و  مي خواهد كوبا را كشوري كمونيستي سازد  .

راي به پيمان ماستريخت :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي پارلمان آلمان به پيمان يكپارچه سازي اتحاديه اروپا ( ماستريخت ) راي داد .

تولد پدروي دوم :
 در چنين روزي در سال 1825 ميلادي پدروي دوم وان آلكانتارا امپراطور برزيل ديده به جهان گشود . وي بين سالهاي 1831 تا 1889 ميلادي بر اين كشور حكومت كرد .

تولد جرج سورات :
در چنين روزي سورات نقاش فرانسوي  در سال 1859 ميلادي به دنيا آمد . نجات بزرگ عنوان مهمترين اثر اوست .


تولد فرانسيس ژامس :
 در چنين روزي  در  سال 1868 ميلادي فرانسيس ژامس شاعر و نويسنده فرانسوي ديده به جهان گشود . "ژاميسم" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد يوناس كوهن :
 در چنين روزي  در سال 1896 ميلادي يوناس كوهن فيلسوف آلماني انگليسي ديده به جهان گشود . "نظريه دياليكتيك ها " عنوان مهمترين   اثر اوست .

تولد جرج مينوت :

در چنين روزي در سال 1885 ميلادي مينوت پزشك آمريكايي ديده به جهان گشود . وي بر روي مساله كم خوني بسيار كار كرد و توانست در سال 1934 ميلادي جايزه نوبل پزشكي را از آن خود كند .

تولد نيكوس كازانتزاكيس :


 در چنين روزي در سال 1883 ميلادي نيكوس كازانتزاكيس، نويسنده مشهور يوناني در كرت متولد شد . " زورباي يوناني" و" مسيح باز  مصلوب " عناوين مهمترين آثار داستاني اوهستند . كازانتزاكيس در جايي صراحتا" خود را يك بلشويك افراطي مي خواند و در جاي ديگر، ادعا مي كند كه از تمام رنگ ها و عقيده ها آزاد است.  كينه اي كه بسياري از مسيحيان از او و آثارش به دل داشتند، سر انجام باعث شد تا در هنگام مرگش در سال 1957 هيچكدام از كليسا هاي يونان او را نپذيرند و ناچار جسد او را به مورگ سپردند تا در كنار اجساد مجهول الهويه نگهداري شود.

تولد روي آلي :
 در چنين روزي در سال 1897 ميلادي روي آلي نويسنده مشهور نيوزلندي به  دنيا آمد . "آمريكايي ها در چين " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد برايان لوملي :
 لوملي نويسنده مشهور انگليسي در چنين روزي در سال 1937 ميلادي ديده به جهان گشود . "سرخپوست كامل"  و" روانسنج " عناوين  مهمترين آثار اويند .

 

کد خبر 133518

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha