"پل اینگرام" مدیر اجرایی شورای امنیت اطلاعات انگلیس و آمریکا (BASIC) در لندن و واشنگتن است. وی دانشآموخته اقتصاد دفاعی و صاحب کرسی امنیت عمومی در کالج نظامی بریتانیاست که مطالعات گستردهای درباره روند خلعسلاح دارد.
اینگرام همچنین کارشناس رسانهای بوده و به عنوان تحلیلگر در رسانههای آمریکایی و اروپایی میزگردهای ثابتی با موضوع امنیت عمومی دارد. وی همچنین مجموعه مستندی درباره تفکر سیستمها و مدیریت هستهای تهیه کرده است. وی به عنوان کارشناس ارشد گروه تحقیقاتی آکسفورد نیز فعالیت میکند.
اثر روانشناختی مذاکره بر حل مسئله
این کارشناس خلع سلاح هسته ای در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرگزاری مهر انجام مذاکرات بین المللی در مورد خلع سلاح هسته ای را مفید ارزیابی کرد و گفت: تهیه جدول زمانی، معین شدن طرفهای گفتگو و تلاش برای درک متقابل، شاید دستاوردهای عملی بزرگی نباشد اما مهم است، زیرا اینها اثرات روانشناختی در برقراری روابط و نگرش بنیادین به موضوع دارد از جمله اینکه به طرف مذاکره به چشم یک شریک و نه دشمن نگریسته می شود.
وی افزود: به عنوان مثال در چند سال اخیر و پس از دوره طولانی بدبینی، نمونه چنین گفتگوهایی را بین کشورهای اروپایی و روسیه داشته ایم. مذاکراتی که امیدها را در مورد برقراری روابط بین آنها افزایش داده و من امیدوارم که با چنین شیوه ای امکان ترمیم روابط بین غرب و ایران نیز فراهم شود.
خلع سلاح هسته ای انتخاب ناگزیر غرب است
اینگرام تاکید کرد: موضوع خلع سلاح هسته ای پیش از آنکه یک شعار سیاسی و یا تبلیغاتی باشد، موضوعی ناگزیر است. قدرتهای نظامی راهی بجز حرکت به سوی خلع سلاح ندارند و این روندی است که از سالها قبل آغاز شده با این حال در سالهای اخیر طرح موضوعاتی مانند برنامه هسته ای ایران این روند را تسریع کرده است. غرب به ایران به عنوان کشوری که بدنبال سلاح هسته ای است می نگرد و این در حالی است که این ادعا آخرین گزینه ای است که در این رابطه می تواند مطرح باشد. با این حال ایران با به چالش کشیدن موضوع هسته ای نقش مهمی در چرخه جهانی خلع سلاح هسته ای ایفا کرده است.
مدیر اجرایی BASIC اظهار داشت: دو موضوعی که در حال حاضر بسیار مورد توجه غرب قرار دارد خلع سلاح و تروریسم است. کارشناسان رویکردها در هر دو، زمینه ها را در حال تغییر دانسته و بر این باورند که غرب برای گذر از این مرحله نیازمند انتخاب است. در زمینه هسته ای نیاز به ایجاد اهرمی برای کنترل سلاحهای هسته ای احساس می شود. اگر از زاویه دید آمریکاییها به این موضوع بنگریم، برای آنها هم جهانی بدون سلاح هسته ای، جهانی بهتر با آینده ای روشن تر است.
وی با بیان اینکه کشورهایی مانند ایران، برزیل، چین و روسیه به فناوری هسته ای با دید دیگری نگاه می کنند گفت: مردم این کشورها نگاه متفاوت تری نسبت به مردم غرب به موضوع هسته ای دارند، من امیدوارم که نوع نگاه هر دو طرف به موضوع هسته ای به واقعیتها نزدیک تر شود. این امر با ادامه گفتگو و مفاهمه طرفین که به معنای به رسمیت شناختن طرف مقابل و خواسته های اوست، شدنی است.
بحث هسته ای موضوع تعیین کننده در انتخابات انگلیس و آمریکا
مدیر اجرایی شورای امنیت اطلاعات انگلیس و آمریکا از انتخابات بعدی انگلیس در سال 2015 به عنوان انتخاباتی هسته ای یاد کرد و اظهار داشت: موضوع هسته ای یکی از چند مسئله تعیین کننده در این انتخابات است. این موضوع همچنین یکی از اصلی ترین وجوه تمایز بین لیبرال دمکراتها با محافظه کاران انگلیس است هر چند آنها در حال حاضر به تشکیل دولتی ائتلافی تن داده اند اما اختلافات موجود در این زمینه این دو را از هم جدا خواهد کرد.
به گفته وی چنین اختلافی در آمریکا نیز مشهود است، دمکراتها و جمهورخواهان نظرات مشابهی در مورد موضوع هسته ای ندارند و اتفاقا این مسئله جزو چند محور اصلی است که این دو حزب را از یکدیگر متمایز می کند. مواضع هسته ای جمهوریخواهان در حال حاضر نیز دولت "باراک اوباما" را با چالش مواجه کرده است. این در حالی است که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در پیش است و می بینیم که این مسئله چقدر در آینده سیاسی این کشور اهمیت دارد.
درسهای بهار عربی برای آمریکا
اینگرام با اشاره به تحولات ماههای اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا یادآور شد: آمریکاییها در حال پی بردن به این واقعیت هستند که دیگر قدرت کنترل وقایع جهان را ندارند و باید در سیاستهای خود تجدید نظر کنند، بهار عربی و وقایعی که در تونس و مصر رخ داد درسهایی به آنان داد که یکی از آنها لزوم تغییر در سیاستهایشان بود. با توجه به شرایط کنونی آمریکا ناچار است که تن به این تغییر بدهد و تحولات اخیر در خاورمیانه و شمال آفریقا تاییدی بر این مطلب است.
وی در تشریح آینده طرح سپر دفاع موشکی آمریکا در شرق اروپا بیان داشت: آمریکاییها بدنبال حفظ برتری نظامی خود در جهان هستند. طرح سپر دفاع موشکی در اروپا که به تنشهای بین آمریکا و روسیه دامن زده در همین راستا است. آمریکا علاوه بر تمایل به تسلط نظامی در روی زمین در اندیشه سلطه بر فضا نیز هست اما حفظ این برتری نظامی برای آمریکا بسیار دشوار است. از سوی دیگر با توجه به پیشرفتهای نظامی و گسترش زمینه رقابتهای نظامی به فضا، امنیت فضا برای آمریکا به موضوعی حیاتی تبدیل شده است.
اینگرام تاکید کرد: ایجاد یک جو تهاجمی در فضا کار ساده ای است اما دفاع در فضا کار بسیار دشواری است. آمریکا هر چند دست بالا را در فضا دارد اما از سوی دیگر بیش از هر کشور دیگری در این زمینه آسیب پذیر است. به عنوان نمونه با کوچکترین تهدید فضایی و حمله به ماهواره ها زندگی در آمریکا و در بخش اعظم جهان مختل می شود. به همین دلیل توافق در مورد کنترل و کاهش تسلیحات فضایی در دستور کار آمریکا قرار دارد.
----------------------------------------------------
گفتگو: حسین امیری، فریدون ناعمی
نظر شما