۳۰ خرداد ۱۳۹۰، ۱۶:۱۸

خانزادی:

"گاومیشان" بزرگترین پل تاریخی غرب کشور/ تهیه پرونده ثبت جهانی پل

"گاومیشان" بزرگترین پل تاریخی غرب کشور/ تهیه پرونده ثبت جهانی پل

ایلام - خبرگزاری مهر: معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان ایلام از تکمیل اطلاعات فنی و تاریخی پل گاومیشان به عنوان بزرگترین پل تاریخی غرب کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجواد خانزادی در این ارتباط با بیان اینکه این اثر تاریخی متعلق به دوره ساسانی و به شماره 2222 در فهرست آثار ملی کشور جای گرفته است، افزود: معماری و قرار گرفتن پل گاومیشان بر روی رودخانه سیمره و در مسیر یکی از راه‌های فرعی جاده ابریشم، این پل را از سایر پل‌های تاریخی در غرب کشور متمایز کرده است.

وی با ابراز امیدواری نسبت به تهیه پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی گفت: شرایط و ویژگی‌های منحصر به فرد پل گاومیشان، این اثر تاریخی را واجد شرایط ثبت جهانی کرده است و امیدواریم بتوانیم به همراه دیگر آثار تاریخی دره‌شهر به فهرست ثبت میراث جهانی راه یابیم.

معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی استان ایلام با بیان اینکه اداره کل میراث‌فرهنگی استان ایلام سیاست‌های خوبی برای حفاظت و تهیه طرح‌های مطالعاتی اتخاذ کرده است، اظهار داشت: از سال 79 تا کنون برنامه‌های مرمتی، مطالعاتی و حفاظتی مختلفی بر روی این اثر انجام گرفته است.

این مسئول تصریح کرد: طی این مدت هفت فصل مرمت بر روی پل تاریخی گاومیشان با صرف اعتباری حدود 300 میلیون تومان انجام گرفته است.

خانزادی گفت: طرح جامع مطالعاتی مرمت این اثر شامل آسیب‌شناسی، آسیب‌نگاری، حفاظت اضطراری و مرمتی تهیه شده است که هر سال بر اساس این طرح،‌ پروژه‌های مختلفی انجام می‌گیرد.

وی با بیان اینکه اطلاعات فنی و تاریخی پل گاومیشان تکمیل شده است، افزود: ساماندهی محوطه، تعیین عرصه و حریم، نقشه‌برداری، تهیه مدارک فنی،‌ مطالعات زمین‌شناختی، خاک‌شناسی و به طور کلی مطالعات جامع این اثر توسط اداره کل میراث‌فرهنگی استان انجام شده است.

معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی استان ایلام، استحکام‌بخشی دهانه پل‌ها که بر اساس سیلاب‌ها و طغیان رودخانه آسیب دیدند را حائز اهمیت دانست و یادآور شد: سال 89، پایه دهنه جنوبی پل که بر روی رودخانه سیمره قرار گرفته و در اثر سیلاب سالیان گذشته و طغیان رودخانه شسته شده بود مورد مرمت و استحکام‌بخشی قرار گرفت.

خانزادی افزود: این استحکام‌بخشی به روش شات‌کریت و یک دیوار مارونی با مصالح سنتی اجرا شد که تاثیر بسیاری در انتقال فشار به اطراف پایه‌های پل و جلوگیری از تخریب زیر پایه داشت.

وی گفت: پس از اتمام پروژه استحکام‌بخشی، اقدامات مرمتی بر روی نما و عرشه پل انجام خواهد گرفت.

کد خبر 1339867

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha