دکتر عین الله خادمی درمورد معیارهای اخلاقی که باید در یک گفتگوی منطقی درنظر گرفته شوند به خبرنگارمهر گفت: یکی از این معیارها این است که طرفین گفتگو در صدد فهم گفتگوی یکدیگر باشند چون دردرجه اول فهم در گفتگو اگر صورت نگیرد هیچ گفتگوی موفقی تحقق نخواند یافت. شرط اصلی گفتگو این است که طرفین گفتگو، زبان یکدیگر را بطور دقیق بفهمند و بتوانند آنچه که در مافی الضمیر آنها میگذرد درست منتقل کنند.
وی افزود: مسئله دیگر اراده فهم است. گاهی ممکن است افراد به دلایل روانشناختی یا جامعه شناختی یا دلایل دیگری اراده فهم از آنچه که در ذهن طرف مقابل میگذرد نداشته باشند. اراده فهم شرط لازم دیگر هر گفتگویی است برای اینکه یک گفتگوی موفق و منطقی داشته باشیم.
این استاد گروه فلسفه تربیت دبیر دانشگاه شهید رجایی در ادامه تصریح کرد: معیار دیگر صداقت طرفین گفتگو است. یعنی طرفین گفتگو با صداقت با همدیگر برخورد کنند و از روی صداقت بخواهند آنچه که در گفتگو میگذرد جدی بگیرند. نکته دیگر این است که طرفین نباید در صدد غالب یا مغلوب شدن در گفتگو باشند. زیرا اگر کسی بخواهد از اولِ گفتگو موضع خود را تعیین کند و طرف مقابل را رقیب خودش بداند و در پی منکوب کردن او باشد اینجا دیگر یک گفتگوی منطقی صورت نمیگیرد و بیشتر به جدل شبیه میشود و بیش از آنکه ناظر به فهم حقیقت باشیم ناظر به اغراض دیگر غیرمنطقی خواهیم شد.
خادمی درمورد موانع معرفتی برای سامان دادن یک گفتگوی منطقی در فرهنگ ما همچنین اظهارداشت: تعصبات ملی، مذهبی، قومی، سیاسی و زبانی باعث میشوند که طرفین از همان ابتدای گفتگو موضع منفی مقابل یکدیگر اتخاذ کنند و این موضع منفی باعث میشود که ما اصلا سخن فرد مقابل را فهم نکنیم تا پشت سرش بتوانیم مواضع مناسبی اختیار کنیم.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه اسلامی درمورد اینکه پایبندی به حقیقت و داشتن صداقت تاچه اندازه برای داشتن یک گفتگوی منطقی لازم هستند نیزگفت: بسیار ضروری هستند زیرا اگر کسی در گفتگو صادق نباشد گفتگوی موفق اصلا صورت نمیگیرد. صداقت یکی از شرایط بسیار لازم گفتگو است . اگر هم طرف مقابل در پی کشف حقیقت نباشد اغراض دیگری جامعه شناختی یا روانشناختی یا آلوده شدن با تعصبات مختلف فرهنگی باعث میشوند که گفتگوی منطقی و موفق صورت نگیرد.
نظر شما