سید عطا الله صدر در گفتگو با مهر با بیان اینکه شناورهای صیادی باید از ناوگان خارج شوند، گفت: ناوگان تجاری از شناورهای جدید استفاده می کند و نیازی به نوسازی ندارد اما برخی از شناورهای صیادی سن بالایی دارند که باید به مرور از ناوگان خارج شده و شناورهای جدید و ایمن جای آنها را بگیرد.
وی افزود: نوسازی این شناورها با دو روش انجام می گیرد اول اینکه سازندگان این شناورها با دریافت تسهیلات ظرفیت مناسب برای ساخت شناورهای جدید ایجاد کنند و دوم اینکه تسهیلات مالی به متقاضیان شناورها اختصاص یابد.
معاون وزیر راه و ترابری با اشاره به ضرورت تامین مالی مالکان شناورها تصریح کرد: باید تسهیلات ارزان قیمت در اختیار مالکان قرار گیرد تا آنها بتوانند شناور خود را از ناوگان خارج کنند و آسیبی به کار آنها نرسد.
صدر با بیان اینکه سازمان بنادر و دریانوردی تسهیلاتی را به شناورها اختصاص می دهد، گفت: بخش محدودی از این اعتبار از محل وجوه اداره شده سازمان به شناورها خواهد بود که بخشی از سود این تسهیلات نیز از طریق یارانه پرداخت می شود.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی افزود: باید حدود 5 هزار شناور جایگزین شوند که برای این کار با چند بانک توافقنامه امضا شده اما منابع سازمان برای این تعداد از شناورها بسیار محدود است.
وی در خصوص چگونگی اختصاص تسهیلات بیان کرد: وزارت صنایع از طریق صندوق حمایت از توسعه صنایع دریایی می تواند بخشی از تسهیلات را پوشش دهد و سازمان هم از اعتبارات خود بخش دیگری از شناورها را تحت پوشش قرار می دهد.
صدر با بیان اینکه تاکنون به 90 شناور تسهیلات ارائه شده است، گفت: حدود 350 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که بسیار محدود است و اغلب این تسهیلات به شناورهای حمل بار و مسافرتی تخصیص داده شده است.
معاون وزیر راه و ترابری تصریح کرد: سود تسهیلات شناورهای مسافری به صورت یارانه پرداخت می شود اما در شناورهای صنعتی و باری حدود یک سوم بهره را مالکان پرداخت می کنند و دو سوم باقی مانده از طریق یارانه از سوی سازمان پرداخت می شود.
نظر شما