به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی خدایی پنجشنبه شب در اولین همایش سراسری اخلاق علمی که در سالن شهید شهریاری دانشکده علوم دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار شد، با اشاره به سوره قلم، اظهار داشت: اسلام برای علم، عالم وقلم به عنوان مقدسات ارزش و جایگاه خاصی قائل است.
وی با بیان اینکه پیامبر گرامی اسلام (ص) در میان قومی مبعوث شد که علم برایشان جایگاهی نداشت، تصریح کرد: حضرت رسول (ص) اهمیت قلم را از خون شهدا بیشتر می دانستند.
خدایی افزود: علمی که از نظراسلام تا این حد از جایگاه والایی برخورداراست منوط به رعایت چهارچوب های خاص خود است که اخلاق علمی یکی از این چهار چوب ها است.
اخلاق جزو لاینفک زندگی و مورد توجه جوامع بشری است
رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه اخلاق را جزو لاینفک زندگی و مورد توجه تمام جوامع بشری عنوان کرد و گفت: کسی که می خواهد درعرصه های علمی، سیاسی، اجتماعی و... فعالیت کند باید اخلاق داشته باشد.
خدایی در ادامه گفت: طی سال های اخیر حرکت های زیادی در علم شده است و باید این حرکت ها بیشتر و جدی تر البته با حاکمیت اخلاق شود، لذا برگزاری این همایش نیز بستر سازی مناسبی برای تحقق اخلاق در همه امور از جمله علم است.
وی با بیان اینکه داده ها و اطلاعات درست ناموس یک محقق محسوب می شود، اظهار داشت: نامگذاری برخی افراد درنامگذاری علم بدون ارتباط با شخص، بررسی داده های دانشجو از سوی استاد برای صحت اطمینان از درست بودن آن، ارائه یکجای مقاله به جای ارائه مقالات کوتاه، عنوان مرجع در مقاله توسط محقق و در اختیار قرار ندادن اطلاعات اضافی در ارائه مقالات از نکات بسیار مهمی است که محققان ملزم به رعایت آن هستند.
در ادامه این همایش حجت الاسلام فرهادی نماینده ولی فقیه در دانشگاه رازی و علوم پزشکی کرمانشاه نیز با بیان اینکه امام خمینی (ره) علم را حجاب برتر دانستند، تصریح کرد: علم نیز می تواند برترین حجاب برای آدمی باشد، لذا باید با آگاهی و دانایی را افزایش دهیم.
علم در عرصه معارف فاقد ارزش ذاتی است
وی علم در عرصه معارف را فاقد ارزش ذاتی عنوان کرد و افزود: علم لزوما وسیله ای است که گاهی در حجاب ظلمانی و گاهی در حجاب نورانی ظاهر می شود.
حجت الاسلام فرهادی با تاکید به اینکه نگاه به علم باید نگاه به مخلوق باشد نه به پدیده، تصریح کرد: با داشتن این نگاه حوزه های علمیه ما مبین قول خدا و دانشگاه ها مبین فعل خدا می شوند.
همچنین در ادامه این مراسم محمد مهدی محقق نیز اخلاق را یکی از علوم اسلامی عنوان کرد و افزود: علما فلسفه را به دو بعد نظری که شامل الهیات، ریاضیات و... و عملی که شامل اخلاق، سیاست و... می شود تقسیم کردند.
این استاد برجسته با اشاره به اخلاق در علم پزشکی گفت: در پزشکی طب روحانی اخلاق است و روح نیز همچون جسم بیمارمی شود وبه طبیب روحانی نیاز دارد، لذا از این جهت است که بسیاری از اندیشمندان به استادان خود که پرورش دهنده روحشان بوده احترام بیشتری نسبت به والدینشان که تولید کننده جسمشان بوده است، می گذاشتند.
شاگردان ضمن اکرام به معلمان باید باسوادتر باشد
محقق افزود: شاگرد در یادگیری علم باید به معلم خود اکرام و احترام بگذارد اما نباید به علم معلمان اکتفا کرد بلکه شاگردان با افزایش علم خود باید باسوادتر از معلمان خود باشند.
همچنین معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه رازی کرمانشاه با اشاره به اهمیت زیاد اخلاق، گفت: در این همایش به موضوع اخلاق در موضوعات نگارش، داوری، چاپ و.. مقالاتبه محققان به خصوص پژوهشگران جوان برای ترسیم جایگاه خوب علم و تخصص در کشور پرداخته می شود.
سعید جلالی هنرمند این همایش را فرصت مناسبی برای بستر سازی اخلاق در علم و خدمت به جامعه علمی استان، منطقه و کشور عنوان کرد و افزود: امیدواریم تا پایان سال جاری یک همایش کوچکتر یا کارگاه تخصصی تر با هدف ایجاد تغییرات و حضور و وجود دانشجویان تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری برگزار کنیم.
روش تحقیق به اخلاق علمی باید تغییر کند
وی تصریح کرد: یکی از پیشنهادات ما در برگزاری این همایش تغییر واحد درسی روش تحقیق به اخلاق علمی با تدریس یک تیم تخصصی در قالب دو دواحد عملی کارگاهی بوده که امیدوار هستیم وزارت علوم در تحقق این مهم موافقت کند.
جلالی هنرمند با بیان اینکه دانشگاه رازی کرمانشاه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی کرمانشاه موفق به برگزاری اولین همایش علمی اخلاق شده است، از حضور و وجود نه متخصص و برجسته علمی کشور در این همایش خبر داد و گفت: این همایش تقریبا با استقبال خوبی از سوی دانشگاهیان کرمانشاه روبرو شده است.
در اولین همایش سراسری اخلاق علمی، ابراهیم افشار از دانشگاه اصفهان با موضوع: اخلاق نقد علمی؛ منصور رضایی از دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با موضوع: اخلاق در مراحل پژوهش و بیژن حاجی عزیزی با موضوع: اخلاق پژوهش از دانشگاه همدان با حضور محمد مهدی خدایی رئیس دانشگاه رازی کرمانشاه و نوذر قنبری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان هیئت رئیسه سخنرانی خود را ارائه دادند.
در سخنرانی های علمی نیز یزدان منصوریان از تهران با موضوع: اخلاق داوری علمی؛ فریده عصاره از اهواز با موضوع: اخلاق علمی تطبیقی و عباس حری از تهران با موضوع: اخلاق نگارش علمی با حضور سعید جلالی هنرمند معاون پژوهش و فناوری دانشگاه رازی کرمانشاه و فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری علوم پزشکی کرمانشاه به عنوان هیئت رئیسه سخنرانی های خود را ارائه داند.
همچنین دراین همایش نوش آفرین انصاری از تهران با موضوع: اخلاق تدریس؛ عبدالحسین آذرنگ از تهران با موضوع: اخلاق نشر علمی و مظفر چشمه سهرابی از اصفهان با موضوع: بد اخلاقی های علمی نیز با حضور علی بید مشکی پور معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی و بابک ایزدی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی به عنوان هیئت رئیسه سخنرانی های علمی خود را ارائه دادند.
سپس دراختتامیه این مراسم قطعنامه اولین همایش اخلاق علمی توسط هومن سالاری مدیر کل پژوهشی دانشگاه رازی کرمانشاه ارائه و به تصویب دانشگاهیان کرمانشاه رسید.
این همایش یک روزه شامگاه پنجشنبه به کار خود پایان داد.
نظر شما