میلاد عظیمی در گفتگو با خبرنگار مهر، در این باره گفت: پیش از انقلاب 10 جلد از مقالات سیدحسن تقیزاده با همت مرحوم ایرج افشار منتشر شد. او این کار را ادامه داد و قرار شد این مجموعه به صورت کامل در 22 جلد منتشر شود که این کار بنا به دلایلی دچار وقفه و تاخیر شد.
وی افزود: تابستان سال گذشته آقای افشار از من خواست که در این کار او را کمک کنم و بعد هم با شدت گرفتن بیماری، کار را کامل به من واگذار کرد.
این پژوهشگر حوزه تاریخ با اشاره به اعتمادی که تقیزاده به افشار در تدوین مجموعه مقالاتش داشته است، اضافه کرد: آقای افشار بعد از درگذشت تقیزاده، تمام دستنوشتهها و مقالات و یادداشتهای او را درباره وضوعات مختلف از علوم دقیقه مانند گاهشماری گرفته تا مسائل سیاسی، اجتماعی و ادبی که در مجلات متعدد و گاه با مداد روی تکههای نه چندان مرغوب کاغذ و به صورت ناخوان، چاپ شده بود، جمعآوری کرد و کار را تا قبل از بیماری ادامه داد.
عظیمی درباره روند تدوین مقالات باقیمانده از تقیزاده گفت: تا پیش از درگذشت آقای افشار 3 جلد از این مقالات را آماده چاپ کردم و در حال حاضر هم یک جلد دیگر آماده است و این 4 جلد را به زودی تحویل انتشارات طوس میدهم.
به گفته وی مجموعه این مقالات به همراه نمایه پایانی آن حدود 22 جلد خواهد شد که قرار است آخرین مجلد آن حداکثر تا یکسال و نیم دیگر برای چاپ تحویل انتشارات طوس شود.
«گاهشماری در ایران قدیم»، «مانی شناسی» و «مشروطیت» جزو آثاری است که از سیدحسن تقیزاده و به کوشش ایرج افشار چاپ شدهاند؛ «گاهشماری در ایران قدیم» درباره سالهای تطبیقی ایران باستان با سالهای میلادی و شمسی بود. کتاب «مشروطیت» درباره همین جریان و بعضی وقایع مهم آن از جمله مجلس اول و دوم - که خود تقیزاده هم عضو آن دو مجلس بود.
برخی از کتابهای دیگر از مجموعه مقالات تقیزاده عبارتند از: «فردوسی شاهنامه»، «جستارهای ادبی و زبانی»، «کتابها، سرگذشتها، خاورشناسی»، «روزگار قاجار»، «نسخههای مجلس شورای ملی»، «نسخههای مجلس سنا»، «تصمیم و تربیت»، «تاریخ علوم و طب»، «تاریخ عربستان»، «گاهشماری اصلی»، «یادداشتهای گاهشماری»، «جوهر تاریخ»، «زندگی طوفانی»، «نامههای لندن و نامههای دیگر»، «اسناد پایدار» و «اوراق تازهیاب».
سیدحسن تقیزاده از افراد مؤثر در جریان استقرار مشروطیت و از پژوهشگران مهم حوزه تاریخ بود.
نظر شما