۱۳ تیر ۱۳۹۰، ۱۰:۴۸

نقد فلسفه غرب-5/

باورهای بنیادین فلسفه غرب نیازمند بازنگری است

باورهای بنیادین فلسفه غرب نیازمند بازنگری است

استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد با اشاره به اینکه عدم توافق و عدم یکپارچگی در سنت فلسفی غرب مشاهده می‌شود، گفت: بر این اساس نیاز است فیلسوفان و اندیشمندان در مورد باورهای بنیادین آن تجدید نظر کرده و آنها را مورد قضاوت قرار دهند.

دکتر راجر کریسپ استاد دانشگاه آکسفورد و فیلسوف اخلاق معاصر در مورد مبانی و اصول کلی که فلسفه غرب بر اساس آن شناخته می شود به خبرنگار مهر گفت: به طور کلی اصول سنت فلسفی غرب را می‌توان در مباحث مطرح شده و گفتگوهای انجام شده توسط سقراط یافت. این گفتگوها در کتاب گفتگوهای افلاطون منعکس شده است.

وی افزود: یکی از اصول سنت فلسفی غرب که در این گفتگوها بیان شده اصل شفافیت است. بر این اساس مفاهیمی که توسط یک شخص به کار برده می‌شود باید شفاف باشد. همچنین پرسشها و پاسخهایی که به سؤالات داده می‌شود باید شفاف و واضح بوده و دارای ابهام و ایهام نباشند.

مؤلف "مطلوبیت و اخلاق"  تأکید کرد: ایده اصلی در این گفتگوها طرح پرسشهایی ساده است. این گفتگوها با مفاهیم غیر ضروری و ادعاهای غیر لازم شروع نمی‌شوند. این پرسشهای صرفه جویانه و ساده در علوم نیز سرایت یافته‌اند و مبنای کار علوم نیز قرار گرفته‌اند.

وی در مورد اینکه آیا سنت فلسفی غرب توانسته به نیازهای بشر پاسخ دهد نیز گفت: پرسشهای که در سنت فلسفی غرب مطرح بوده پرسشهای بشریت است و این سؤالات در برخی موارد جنبه جغرافیایی و مکانی ندارند.

کریسپ تصریح کرد: برای نمونه ماهیت و سرشت شادی و اخلاق و بنیانهای معرفت و ماهیت واقعیت و حقیقت پرسشهایی هستند که بشریت آنها را دنبال می‌کند.  بر این اساس فلسفه غرب سعی داشته به آنها پاسخ دهد.

استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد در مورد اینکه چه نقدهای جدی به سنت فلسفی غرب وارد است گفت: مهمترین نقدی که بر سنت فلسفی غرب وارد است خودشیفتگی آشکار از عدم توافق است. البته این موضوع نیز ادعایی فلسفی به شمار می‌رود.

وی یادآور شد: از آنجا که عدم توافق و عدم یکپارچگی در این سنت فلسفی مشاهده می‌شود نیاز است فیلسوفان و اندیشمندان در مورد باورهای بنیادین آن تجدید نظر کنند. به عبارت دیگر بسیاری از مبانی و باورهای این سنت فلسفی باید مورد قضاوت مجدد قرار گیرند.

مؤلف "دیدگاه ارسطو درباره نفس" در پایان تأکید کرد: این به معنای آن نیست که کار فلسفیدن را متوقف کنیم بلکه به معنای این است که فلسفه باید خود را تعدیل کند و به بررسی این بپردازد که جهان چگونه به نظر می‌رسد تا بررسی اینکه جهان چگونه است.

کد خبر 1346811

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha