به گزارش خبرنگار مهر، این جلسه صبح امروز همزمان با بعثت نبی مکرم اسلام(ص) در محل شهرداری پیشوا با حضور یعقوبی شهردار پیشوا، طباطبایی ریاست شورای اسلامی شهر، فلاح رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر، میرحیدری روانشناس، قمی ریاست ستاد نماز جمعه شهرستان، کچویی کارشناس جامعه شناسی آموزش و پرورش و خانم جنیدی مدیر حوزه علمیه بانوان شهر مقدس پیشوا و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
مسائل فرهنگی و اجتماعی باید برای همه نهادها مهم باشد
در ابتدای این نشست، رئیس شورای اسلامی شهر پیشوا گفت: باید در این کمیسیون قدمهای مثبتی برداشته شود، چون خاص یک نهاد و ارگان نیست و مسائل فرهنگی و اجتماعی باید برای همه نهادها مهم بوده و دلسوز باشند و خودشان را جدا از این مسائل ندانند؛ اگر خوب باشد برای همه است و اگر بد باشد، همه مسئولیم.
سید مرتضی طباطبایی ادامه داد: در ارائه پیشنهادها نیز همه باید در دست هم بدهند تا شورا بتواند از نظرات بهره برداری کرده و با دلگرمی و پیگیری مسئولان و کارشناسان به راه خود ادامه دهد.
سپس رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر پیشوا اظهار داشت: بعثت نبی اکرم، هجرت پیامبر (ص)،غدیر خم، عاشورا، قیام پانزده خردادسال 42، پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و دفاع مقدس، ارزشهایی که شهداء برایمان به ارمغان آورده اند و حالا که جنگ نرم فرهنگی است و همه دورانها به هم متصلند؛ پس باید در تکریم آرمانهای انقلابی و اسلامی کوشید.
امیر فلاح ضمن بررسی روند تشکیل شهرداریها افزود: بخشی از امور فرهنگی شهرها به شوراها و شهرداریها واگذار شده است.
وی به نوع نظارت شوراها نیز اشاره کرد و گفت: سه نوع نظارت برای شوراها در نظر گرفته شده که یکی نظارت محلی یا همان دولت محلی است، دیگری بحث نهادهای مشورتی است که شوراهای ایران نه مشورتی اند و نه دولتی؛ بلکه ساختار محلی دارند، غیر دولتی، مردمی بودن و مستقل بودن نیز از مزایای شوراها در ایران است که به لطف جمهوری اسلامی حاصل شده است.
این مسئول تأکید کرد: برنامه ریزی، نظارت و مشورت، سه رکن است که در کنار 70 تا 80 درصد قوانین که مربوط به شهروندان است و خدمات و نرخها و هزینه کردن بودجه ها و پروژه های عمرانی و .... قرار می گیرند تا به مردم خدمت رسانی شود.
شورای شهر پیشوا در در سالهای اخیر نگاه فرهنگی داشته است
عضو شورای اسلامی شهر پیشوا ادامه داد: نمونه شدن شورای شهر پیشوا در دو سال پیاپی نشانه همدلی اعضای شوراست و باید گفت که نگاه شورا در در سالهای اخیر، نگاه فرهنگی بوده و بخشی از موضوعات فرهنگی پیشوا مد نظر شورا بوده است.
وی بیان داشت: اتحاد و همدلی اعضای شورا و شهرداری و تعامل مردم با مجموعه مدیریت شهری خوب بوده و رضایت نسبی از عملکرد شورا وجود دارد، در کنار اینها تعامل با سازمانها و دستگاهها به خصوص شهرداری نیز از عوامل موفقیت شورای اسلامی شهر پیشوا در زمینه فرهنگی و اجرایی است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر پیشوا ادامه داد: مهمترین موضوع این است که تغییر نگاه مردم نسبت به شهرداری اتفاق بیفتد و بعد خدماتی شهرداری به دیدگاه مردم نسبت به یک نهاد اجتماعی تبدیل شود و تعلق خاطر شهروندان نسبت به مدیریت شهری تغییر کند.
وی افزود: مردم باید احساس کنند که می توانند در فعالیتهای شهرشان مشارکت داشته باشند و توسعه ها نیز باید توسعه از محله باشد؛ نگاهها باید از پایین به بالا باشد که مشارکت شهروندان جزو همین نگاه است و اگر چنین مشارکتی اتفاق بیفتد، مشکلات شهرمان به راحتی حل شده و با تصمیم گیری و تعامل با مردم، مشکلات راحت تر حل می شود.
سبک زندگی، هویت اسلامی و ایرانی و مدیریت تغییرات فرهنگی مدنظر شورای شهر پیشواست
این مسئول افزود: شورای شهر پیشوا در امور فرهنگی سه رویکرد مهم دارد که در حوزه شهری بوده و سبک زندگی، هویت اسلامی و ایرانی و مدیریت تغییرات فرهنگی مدنظر ماست.
وی برنامه های مطالعاتی را اساسی توصیف کرد و ادامه داد: مدل سازی سبک زندگی اسلامی و ایرانی اهمیت زیادی دارد و باید رفتارها، زندگی و حتی آداب معاشرت شهروندان مدل سازی شود که اگر قرار است چنین اتفاقی بیفتد، باید همگرایی ویژه ای در شهر اتفاق بیفتد.
فلاح تأکید کرد: این همگرایی باید تبدیل به هم افزایی شود و این هم افزایی، یک دگرگونی در مدل سازی سبک زندگی شهروندان به وجود آورد.
وی بحث زیست شهری را نیز از مسائل مهم فرهنگی پیشوا دانست و افزود: ارتقای فرهنگ نظافت و بهداشت فردی و اجتماعی با تأکید بر کاهش تولید و تفکیک زیاله از محله و ارتقای فرهنگ استفاده از فضای سبز در زندگی شهری، از مهمترین دغدغه هاست؛ این مسائل مهم است و در همه این موارد باید فرهنگسازی شود تا نتیجه مطلوبی در زمینه زیست شهری حاصل شود.
این مسئول شهری ادامه داد: بین 500 تا 800 گرم زباله در روز، سرانه تولید زباله شهروندان پیشوایی است که قریب به 20 تن سرانه ماهیانه شهروندان و هر کیلو زیاله نزدیک به 40 لیتر آب را آلوده می کند.
اگر سبک زندگی و زیست شهری مدل سازی شود و تغییر کند، کار بزرگی در پیشوا صورت می گیرد
وی تأکید کرد: بین 35 تا 70 درصد پسماند زباله ها، مواد غذایی است که اگر سبک زندگی و زیست شهری مدل سازی شود و تغییر کند، می تواند کار بزرگی در پیشوا صورت گیرد؛ مشارکت شهروندان در امر کاهش تولید و تفکیک زباله ها به همراه رشد تعامل شهروندان در کاشت و نگهداری فضای سبز می تواند در زندگی شهری مردم تغییرات عمده ای را ایجاد کند.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر پیشوا افزود: اگر کاهش تولید زباله در پیشوا روی دهد، با کاهش هزینه های حاصل از جمع آوری زباله می توان در امر افزایش سرانه فضای سبز فعال شد و بخش اعظم سرانه فضای سبز استاندارد شهری را افزایش داد.
وی اخلاق و رفتار شهروندی را یکی دیگر از رویکردها و اولویت های شورای شهر پیشوا در زمینه سبک زندگی دانست و افزود: ارتقای فرهنگ و آیین همسایگی با تأکید بر آپارتمان نشینی، ارتقای فرهنگ عفاف و پاکدامنی با تأکید براصل کرامت انسانی، ارتقای فرهنگ مطالعه، تحکیم نهاد مقدس خانواده و رعایت الگوی مصرف، از جمله رفتارها و اخلاقهای شهروندی است که می تواند در سبک زندگی شهروندان تغییراتی را ایجاد کند.
فلاح تأکید کرد: در فرهنگ آپارتمان نشینی، قریب به 40 درصد مراجعه کنندگان به شوراهای حل اختلاف، مزاحمتهایی مثل آلودگی صوتی، درگیری ها و ندانستن بسیاری از قوانین و... را مطرح می کنند.
وی در خصوص فرهنگ عفاف و پاکدامنی نیز بیان داشت: اگر نتوانیم الگوی جامع و مدونی برای شهروندان در مورد پاکدامنی و عفاف داشته باشیم، به طور حتم بی بند و باریها فراگیر می شود.
فرهنگ مطالعه در پیشوا مغفول است
این مسئول، فرهنگ مطالعه را در پیشوا مغفول خوانده و تأکید کرد: با توجه به سابقه مذهبی و کهن پیشوا باید به دنبال علل گشت و دید که چرا کمتر به این امر توجه شده است.
وی بخش هویت اسلامی و ایرانی را بسیار مهم و حیاتی دانست و ادامه داد: ترویج فرهنگ امید و انتظار از مهمترین راههای رسیدن به هویت دینی است که باید با برگزاری همایشها و ارائه راهکارهای متنوع، با مشارکت مردم سامان یابد.
فلاح ترویج اندیشه گرایی و عقل گرایی برای زندگی مؤمنانه و سعادتمند را شاخه ای دیگر از هویت دینی عنوان کرد و گفت: ایمان آگاهانه و پایدار، نقش مهمی در ترویج این امر اسلامی و ایرانی دارد؛ جوانان بی دین نشده اند ولی نسبت به اعتقادشان سست شده اند و این سستی شاید به سمتی رود که منجر به بی دینی شود.
این مسئول، بخش از هویت اسلامی و ایرانی را در بعد انقلابی ارزیابی کرد و ادامه داد: شهر اسلامی و شهروندان ولایی با تبیین و تحکیم رابطه امت با ولی شکل می گیرد که بحمدلله در پیشوا به خوبی مشاهده می شود ولی باید نمود عینی تری بیابد.
وی اضافه کرد: ترویج فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس مانند ایثار، جهاد، شهادت، فرهنگ بسیجی و افزایش آشنایی شهروندان با زندگی و تفکر مفاخر و بزرگان دفاع مقدس نیز از جمله مسائل مهم است که باید به آنها پرداخته شود.
فلاح ارتقای روحیه استکبار ستیزی، دشمن شناسی و دفاع از قبله اول مسلمین(قدس شریف) را نیز از راهکارهای دیگر بازگرداندن هویت اسلامی و ایرانی به خصوص در جوانان دانست.
وی وجود ظرفیت بسیار غنی مفاخر دفاع مقدس و استکبار ستیزی در پیشوا را ستود و افزود: حدود 300 شهید شهرستان پیشوا که 180 شهید آن مربوط به شهر پیشواست و برخی خانواده ها تا 4 شهید تقدیم انقلاب کرده اند، همین مفاخر هستند و بنیه معنوی شهرستان و شهر مقدس پیشوا محسوب می شوند که الگوهای مردم نیز هستند و باید برای شناساندن این مفاخر تلاش کرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر پیشوا بخش دیگری از هویت اسلامی و ایرانی را در حوزه ملی قابل برداشت دانست و افزود: با توجه به اینکه سال 90 سال جهاد اقتصادی نامیده شده است، باید رویکرد جهادی در امور اقتصادی به فرمایش مقام معظم رهبری شکل بگیرد.
وی ادامه داد: حتی اگر فرهنگ مصرف بهینه را در خانواده ها ترویج دهیم، به اقتصاد کشور، شهرستان و شهر کمک بزرگی شده است و جهاد اقتصادی می تواند به تحکیم بنیان خانواده کمک کند.
تجلیل و تکریم از مفاخر ملی پیشوا لازم و ضروری است
فلاح تجلیل و تکریم از مفاخر ملی پیشوا را لازم و ضروری دانست و گفت: متأسفانه در پیشوا به این امر مهم کمتر توجه شده است، علما و بزرگانی که داشته ایم و هنوز هم داریم باید شناسانده شوند تا الگو و سمبلی برای مردم به خصوص جوانان در شهرستان، استان و کشورمان باشند.
وی بخش دیگری از هویت اسلامی و ایرانی را اعتنا به محور شهری و محله ای دانست و اظهار داشت: ارائه تصویری جامع از پیشوا و ارائه شاخصهای توسعه و پیشرفت این شهر مقدس در عرصه های گوناگون، نقش مهمی را ایفا می کند.
رئیس کمسیون فرهنگی و اجنماعی شورای اسلامی شهر پیشوا اضافه کرد: توسعه فرهنگ مشارکت شهروندان در اداره شهر و محله با تأکید بر تشکیل و تقویت گروههای مردمی می تواند نقش مهمی در یافتن هویت اسلامی و ایرانی شهروندان پیشوا داشته باشد.
وی افزود: اگر قرار است پیشرفت کنیم و نگاهمان نگاه یک سویه نباشد، باید به همه این موارد توجه کرده و راهکارهایی برای آنها اندیشه شود.
فلاح با اشاره به سرریز شدن انواع مهاجران به پیشوا گفت: باید به نحوی برنامه ریزی شود که آنها نیز جزوی از مجموعه شهروندان و محله محل زندگیمان باشند تا درنهایت، شهری آباد داشته باشیم که خواسته قلبی همه مردم و مسئولان است.
پس از پایان سخنان فلاح، رئیس ستاد نماز جمعه پیشوا با اشاره به عملکرد موفق فرهنگی این ستاد گفت: اولویت بندی امور فرهنگی و انتقاد پذیری، دو لازمه مهم برای تشکیل چنین جلساتی است که نیاز به سعه صدر و عملکرد مطلوب دارد.
بسیاری از موازی کاریهای فرهنگی در سطح شهر انجام می شود
احمد قمی افزود: بسیاری از موازی کاریهای فرهنگی در سطح شهر انجام می شود که هزینه های فراوانی نیز در پی دارد، ولی نتیجه مطلوبی حاصل نمی شود چرا که هر کس به زعم خودش کار فرهنگی انجام می دهد ولی هدف، نهایی و مطلوب دیده نمی شود.
وی همکاری همه نهادها و ارگانها را در امور فرهنگی ضروری دانست و ادامه داد: اگر همدلی و همراهی مطلوب باشد، همایشها و نشستها نیز نتایج مطلوبی خواهد داشت و این امر نشان از هدفگذاری مطلوب در این امور فرهنگی است.
وی یکی از الویتهای مهم فرهنگی را احیای امر به معروف و نهی از منکر دانست و افزود: ساخت و سازهای مسکن مهر و گسترش آپارتمان نشینی باید با فرهگسازی مذهبی و دینی و تبلیغ امور معروف همراه باشد.
سید جعفر میر حیدری، روانشناس و مدعو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر پیشوا در ادامه این جلسه گفت: تفکر و خرد جمعی می تواند در امور فرهنگی و اجتما عی راهگشا باشد و این نوع جلسات نیز در همین راستاست.
وی افزود: به طور مثال، مشارکت مردم در ارائه طرحهای جمع آوری و کاهش تولید زباله می تواند در فرهنگسازی این امور نقش اساسی ایفا کند؛ حتی ممکن است فردی به ظاهر کم سواد، طرحی ارائه دهد که در آینده شهرستان نقش مطلوبی ایفا کند.
این روانشناس تأکید کرد: بزرگترین نهاد در همه دنیا و جامعه ما نهاد خانواده است ولی با صراحت باید بگویم بعد از 20 سال کار در ارائه امور مشاوره ای، متأسفانه مانند سراسر ایران، با معضل درون نهاد مقدس خانواده روبرو هستیم که نیاز به واکاوی و کارهای روانشناسی دارد.
مشاوره های ازدواج و طلاق در این منطقه جدی گرفته نمی شوند
وی افزود: متأسفانه مشاوره های ازدواج و طلاق در این منطقه جدی گرفته نمی شوند و آن هم به دلیل پایین بودن سطح مالی برخی خانواده هاست که نمی توانند هزینه کنند، ولی شهرداری و شورای شهر می توانند با ورود به این مسائل، کمک شایانی در این امور داشته باشند.
میرحیدری تصریح کرد: آموزشهای قبل و حین ازدواج و بعد از ازدواج که دوران پس از طلاق را در برمی گیرد نیز می تواند در سبک زندگی افراد، تحول ایجاد کند، چراکه باید برای مردان و زنان طلاق نیز برنامه مدون داشت، همان طور که بچه های طلاق مورد توجه قرار دارند.
وی ادامه داد: باید به مردم آموزش داده شود که زندگی مراحل تحولی دارد و به این ترتیب، آموزش مهارتهای زندگی در سطوح پایین جامعه باید شکل هویتی و واقعی به خود بگیرد، این آموزشها باید از سنین کم جامعه آغاز شده و تا والدین ادامه پیدا کند.
این روانشناس افزود: بچه هایی که در سنین پایین، مهارتهای زندگی را آموزش ببینند، می توانند موفق تر باشند و زندگی بهتری را در آینده تجربه کنند.
وی بیان داشت: هر جامعه ای که بخواهد به اهداف والای خود برسد، باید ملزومات و اسبابی داشته باشد که اگر این طور نباشد، دچار آسیب اجتماعی خواهد شد؛ رسیدن به هدف یک چشم انداز مطلوب است ولی برای رسیدن به آن باید تلاش ویژه کرد.
میرحیدری ادامه داد: اگر در شهر پیشوا و یا هر نقطه دیگری قرار برتغییرات فرهنگی است، باید به سه اصل مهم توجه شود که دانش و اطلاعات دادن، مهارت پیدا کردن و تغییر نوع نگرش هاست، البته به فرموده قرآن و روایات مذهبی و آموزه های دینی و عقلی، هیچ کس تغییرنمی کند مگر آنکه خودش بخواهد.
وی در پایان سخنانش به کمبودهای پیشوا اشاره کرد و گفت: پزشک خانواده، پزشکی قانونی و حتی جانشین پزشکی قانونی در پیشوا، اورژانس و فوریتهای پزشکی 24 ساعته و نظارت برانجمنهای ترک اعتیاد، از کمبودهای مهم بهداشتی و پزشکی شهر مقدس و حتی شهرستان پیشواست.
سپس جنیدی مدیر حوزه علمیه خواهران پیشوا و شهردار این منطقه نیز به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
پس از اظهارات یعقوبی شهردار پیشوا، یکی از کارشناسان جامعه شناسی آموزش و پرورش پیشوا در خصوص مسائل و معضلات فرهنگی و اجتماعی این منطقه گفت: متاسفانه در شهرپیشوا به صورت جزیره جزیره کار شده است.
طبقات زنجیره فرهنگی پیشوا چندان به یکدیگر متصل نیستند
محمد کچویی ادامه داد: طبقات زنجیره فرهنگی پیشوا چندان به یکدیگر متصل نبوده و هر نهاد و ارگانی به صورت مستقل وارد عمل شده است که باید این امر با توجه به شهرستان شدن پیشوا به انسجام لازم برسد.
وی تأکید کرد: به طور قطع باید در نظرداشت که در مدیریت، پنج اصل طراحی و سازماندهی و فرماندهی و اجرا، نظارت و کنترل، ارزشیابی و تأمین بودجه بسیار حیاتی است که اگر در هر کدام از این بخشها لغزشی وجود داشته باشد، کارها به درستی راهی سر منزل مقصود نخواهند شد.
خبرنگار خبرگزاری مهر شرق استان تهران و سرپرست روزنامه اسرار جنوب شرق استان تهران نیز آخرین مدعو این جلسه بود که طی سخنانی اظهارداشت: اگر در عصر تکنولوژی به رسانه که رکنی از دموکراسی است و به تبلیغات مؤثراعتقادی وجود داشته باشد، باید از این ابزار به عنوان مهمترین راه مقابله با تهاجم فرهنگی غرب نگاه کرد.
جوان امروز نیاز به ابزارهای جدیدی برای جذب شدن به امور فرهنگی، مذهبی و اجتماعی دارد
علیرضا مهدی زاده ادامه داد: جوان امروز نیاز به ابزارهای جدیدی برای جذب شدن به امور فرهنگی، مذهبی و اجتماعی دارد و ساختارهای لازم برای رشد جوانان باید فراهم شود.
وی تأکید کرد: سازماندهی و ایجاد ساختار مطلوب برای تشکیل سازمان فرهنگی و هنری شهرداری پیشوا می تواند گامی مؤثردر راستای ارتقای فرهنگی و اجتماعی این منطقه مقدس و دارای تاریخچه مذهبی، فرهنگی و تاریخی باشد.
این فعال فرهنگی اضافه کرد: خرید پنج خانه کلنگی در پنج منطقه محروم پیشوا که فقرفرهنگی و اجتماعی نیز در آن اماکن مشهود است، هزینه ای حدود 150 تا 200میلیون تومان به شهرداری تحمیل می کند که همین خانه ها می تواند به خانه فرهنگ در پنج نقطه شهر تبدیل شود تا در آنجا با برگزاری انواع کلاسهای آموزشی و فعالیتهای فرهنگی و هنری و اجتماعی، کمی از معضلات شهرستان مقدس پیشوا کاسته شود، ضمن اینکه این خانه های فرهنگ می توانند با در آمدزایی به خود کفایی برسند و هزینه ای به شهرداری تحمیل نکنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت: اگر در اموری مانند امور فرهنگی و اجتماعی، کمی تفکر به همراه توانایی و انگیزه کافی وجود داشته باشد، می توان با کمترین هزینه، بیشترین بازدهی را داشت.
مدیرمسئول انتشارات امروز و فردا افزود: اگر رسانه های جدید و نوظهور برای تغییرفرهنگی افکار جوانها و مردم ایران آمده اند، باید با فرمولها و افکار جدید برای مقابله با آنها بسیج شد و با ارائه راهکارهای عامه پسند ولی ارزشی و متناسب با ساختار جامعه اسلامی، به مقابله با آنها برخاست.
نظر شما